12 Ekim 2017 01:19

‘Gökçek istifa etse bile kurtulamaz, hesap vermeli’

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan ve CHP Ankara Milletvekili Murat Emir ile Gökçek'in 23 yılını konuştuk.

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, istifasının istenmesine ilişkin tartışma sürüyor. Kulislerle ‘metal yorgunluğunu aşma’ sloganıyla başlatılan ve 2018 içinde gerçekleştirmesi planlanan 6. Olağan Büyük Kongre ile tamamlanacak sürece Erdoğan’ın talimatı ile ‘ara’  verildiği konuşulurken, Gökçek’in 23 yıllık karnesini konuştuğumuz Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Gökçek’in yargılanmadan gitmesinin doğru olmadığını söyledi ve “Gökçek’in istifa ile kurtulması mümkün değil” dedi. CHP Ankara Milletvekili Murat Emir de yargılamaya engel olan herkesin Gökçek’in yolsuzluklarına ortak olduğunu ifade etti.

ANKARA 23 YILDA NASIL ŞANTİYEYE DÖNDÜ?

AKP’de metal yorgunluğu ile başlayan ‘görevden almalar’ belediyelerde istifa depremiyle devam etti. görevden almalara ara verildiği konuşulurken, sürecin en çok tartışılan ismi ise Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek oldu. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Saray’da yaptığı görüşmenin ardından koltuğu kurtardığı izlenimi veren Gökçek’in istifa edip etmeyeceği ilerleyen süreçte belli olacak. Peki 1994 yılından beri Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı sürdüren Gökçek, Ankara’da ne yaptı? 23 yılda Ankara’yı kocaman bir şantiyeye dönüştüren Gökçek’in istifa etmesi AKP belediyeciliğinin milyarlarca lirayı bulan yolsuzluk ve talanını, doğa tahribatını örtmeye yetecek mi? 

Atatürk Orman Çiftliği, ODTÜ ve Dikmen Vadisi’nin talanı, yandaşlara ihaleler, her şiddetli yağmurda sellere neden olan altyapı sorunu, ulaşım ücretlerine zamlar, kentsel dönüşüm projeleri ve şehir kapısı, dinozor maketleri, absürt heykellere yapılan büyük yatırımlarla çılgın projeler. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan ve CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Gökçek’in ‘Ankara’da ortaya çıkardığı enkazın listesi’ni gazetemize anlattı. Emir ve Candan, Gökçek’in ‘hesap vermeden’ gidemeyeceğinin altını çizdi.

‘AOÇ HALKTAN KOPARILDI VE TALAN EDİLDİ’

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Gökçek’e 2006 yılında plan yapma yetkisi verilmesiyle birlikte Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) alanlarının yalıtılarak halktan koparıldığını söyledi. AOÇ’ye toplu taşımanın kesilmesi ve piknik alanlarının kapatılmasıyla talanın başladığını anlatan Candan, yapılan yollar, Ankapark, Cmhurbaşkanı Erdoğan’ın Sarayı ile AOÇ’nin özgün değerinin yitirilerek talan edildiğini söyledi. Mimarlar Odası olarak bu konuda 100’ü aşkın dava açtıklarına söyleyen Candan, AOÇ’nin yanı sıra birçok yıkımla cumhuriyet değerlerinin ortadan kaldırıldığına dikkat çekti. Candan, İller Bankası, Danıştay, Etibank gibi erken cumhuriyet dönemi yapılarının ortadan kaldırıldığını kaydetti.

'İSTİFA İLE KURTULMASI MÜMKÜN DEĞİL'

Gökçek’n istifa sürecinin bu hukuksuzluklarla değil, iktidar içindeki anlaşmazlıklar nedeniyle gündeme geldiğini belirten Candan, “Melih Gökçek’in istifa ile kurtulması mümkün değil” dedi. Kadir Topbaş ve Melih Gökçek’in belli bir misyonla göreve geldiklerine dikkat çeken Candan, ikisinin de kentlerin neoliberal politikalarla rant odaklı dönüşümü misyonuyla göreve geldiklerini vurguladı. AKP’nin bu misyonunun değişmediğini, ancak görevlerini tamamlayan isimlerin değiştirilmek istendiğini ifade eden Candan, kentsel rantın paylaşımında değişimin Katarlılarla birlikte uluslararası bir boyut kazanabileceğini dile getirdi. Gökçek’in istifa etmesinin Ankara halkını sevindirebileceğini belirten Candan, “Ancak hesap vermeden çekip gitmesini doğru bulmuyoruz. Çünkü tüm bu yapılanlar başkente karşı işlenen suçlardır” dedi. 

'ARAZİLER PEŞKEŞ ÇEKİLDİ'

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, başta Ankara olmak üzere belli belediyelerde büyük oranda yolsuzluk yapıldığı konusunda görüş birliği olduğunu söyledi. Şu ana kadar yargı kararıyla kesinleşmiş yolsuzluk davası söz konusu olmadığını belirten Emir, bunun sebebinin ihale yasasında yapılan değişiklikle davet usulüyle ihale verilebilmesi olduğunu dile getirdi. Kritik belediye kararlarında başkan yerine bürokratların imzasının olmasının da bunda etili olduğuna dikkat çeken Emir, “Yargı bağımsızlığının olmadığı, Sayıştay başta olmak üzere denetimin yapılamadığı bir ülkede belediyelerin temiz olduğunu söyleyemeyiz” dedi. Böyle olunca belediye başkanının değerli arazileri yandaş şirketlere, cemaat ve tarikatlara verebildiğini belirten Emir, özellikle Ankara’da bu yolsuzlukların ayyuka çıkmış durumda olduğunu söyledi. Saray ve AKP’nin böyle kişileri 2019’a kadar taşımayacağını gördüğünü kaydeden Emir, şöyle devam etti: “Belediye başkanlarını da kurtarmaya çalışıyor. Oysa yerlerine başkasını gelmesi gerçeği değiştirmiyor. Ucu nereye dokunursa dokunsun doğru bir yargılama gerekiyor. Buna izin vermeyen herkes bu yolsuzluğun da ortağıdır. Özellikle Gökçek döneminde Ankara’nın değerli arazileri ve kaynakları cemaatlere, tarikatlara belli şirketlere peşkeş çekilmiştir. Sadece istifa etmesi yetmez.”

Melih Gökçek
Melih Gökçek

23 YILLIK FATURADA LİSTENİN SONU GELMİYOR

Gökçek’in Ankara’ya çıkardığı 23 yıllık faturada listenin sonu gelmiyor. Gökçekli Ankara’da 23 yıl boyunca yaşananların kısa özeti:

*  AKP’li şirketlere yol, köprü, asfalt, güvenlik ihaleleri ile milyarlarca lira aktarıldı.

* Ankara’nın her yanı gereksiz kavşaklar, yollar, üstgeçitler, köprülerle donatıldı. Trafik sorununu çözmek için yapılan yollar yeni trafik sıkışmalarından başka bir işe yaramadı.

* Betonlaşan başkentte altyapının olmaması neredeyse her yağmurda sellere neden oldu.

* Bazı kavşaklara dikilen robot ve dinozorlar alaya neden olsa yüksek meblağlar yandaşlara aktarıldı.

* Bülent Arınç, kendisini Gülen Cemaati ile işbirliği yapmakla suçlayan Melih Gökçek’e “Gökçek bu yapıya Ankara’yı parsel parsel satmıştır. Zengin işadamlarına okul yaptırmıştır. Yurt yerleri sağlamıştır” dedi. Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası (HKMO) Ankara Şubesi, Fethullah Gülen Cemaatine ait okullara peşkeş çekilen yerleri açıkladı. 

* Rant için paramparça edilen Atatürk Orman Çiftliği’ne Cumhurbaşkanı Erdoğan için astronomik rakamlarla 1250 odalı saray yaptırıldı.

* İller Binası, Etibank binası, Danıştay binası, Kumrular İkamet Sitesi, AOÇ’deki Marmara Köşkü, Maltepe Elektrik ve Havagazı Fabrikası gibi birçok tarihi yapı yıkıldı. 

* ODTÜ ormanı ve Eymür Gölü’nün çevresi yıllarca Gökçek’in hedefinde oldu. Malazgirt bulvarının yapılışında olduğu gibi kısa bir zaman önce yine gece yarısı polisler eşliğinde ormandaki ağaçlar katledilerek yol inşaatı başladı. 

ÖNCEKİ HABER

IŞİD’in katlettiklerini anmak neden yasak?

SONRAKİ HABER

‘Bölünmeye son vermeli taleplerimiz için birleşmeliyiz’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...