12 Ekim 2017 01:08

Kitap okumak insanı güzelleştirir

Nermin Yaş, Zile’nin Karacaören köyünde kütüphane kurulmasının hikayesini Evrensel'e yazdı.

Paylaş

Nermin YAŞ

Zile’nin Karacaören köyü. Yazları nüfus 300’ü aşar, kışları ise yarı yarıya azalır. Okul ise taşımalı eğitim. Köyün 18 öğrencisi var. Okullar tatil olunca, yazın 100’ü aşıyor. Yoğun göç veren köylerden biri. İstanbul’da daha çok Başakşehirde ikamet ediyorlar. 

Karacaören köyünün kütüphane hikayesi ise bir yıllık bir tartışma konusu olagelmiş.  Tartışma hem köyde oturanlar arasında, hem de İstanbul’daki dernek üyeleri arasında süregelmiş. Akla gelir ya. Kütüphane açılmasına kim, neden karşı çıkar diye. 

Hikayemizi, kütüphane açılması fikrini öneren ve tartıştıran köyün üniversitelisi Metin Uğur’un açıklamalarından öğreniyoruz: “Kütüphane önerisini sunduğumda zorluklar başladı. Destekleyenler ve karşı çıkanlar oldu. Karşı çıkanlar, kitabı kim okuyacak, nereye açılacak, parasını nerden karşılayacağız vb... Karşı çıkanların, kitabı kim okuyacak zihniyetini savunuyor olmaları ise daha da vahim bir durum yaratıyordu. Kitabın önemini kavratmak, bir kitap okumak çok şey değiştirir fikrini çevremde tartıştırmaya başladım. Herkes cehalete karşı ama, cehaletin yeşermeyeceği yegane toplum okumuş toplumdur. Cehaleti okuyarak yeneriz gibi fikirleri tartıştırdık. Hâlâ karşı çıkanlar olmasına rağmen adım attık. Okulumuzun, eskiden öğretmen lojmanı olarak kullanılan, şimdi ise depo olarak kullanılan eski bir yeri var. Burasının esaslı bir tadilat ile kütüphaneye çevrilmesi fikri kabul gördü. Ancak, bunun için dernekte toplanan para 200 lira civarında kaldı. Biz de, Anadolu’da köylerde öğretmen çok değerlidir. Öğretmen güneştir, insanları aydınlatır, ışık olur. 

Eski öğretmen lojmanının kütüphane olmasını biraz da bu nedenle, öğretmenlere saygının bir gereği olarak düşündük. İçinde geleceğimiz olan çocuklar olacak, yarınlarımız umutlarımız olacak. İnsanın beynini geliştiren kitaplar olacak. Cehaleti okuyarak yeneceğiz. Kütüphanemizde her yaşa hitap edecek kitaplar bulunduracağız. Temel sloganlarımızdan biri de, bir kitap bir çocuğu değiştirir, bir çocuk ise toplumu değişirir.”

Ve Karacaören de kütüphane kurma mücadelesi sürüyor. Metin’in deyimi ile “Bu ışık çevre köylere de yansıyacak.”

ÖNCEKİ HABER

TRT’de AKP karşıtı paylaşımları neden beğendin soruşturması

SONRAKİ HABER

IŞİD’in katlettiklerini anmak neden yasak?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...