03 Ekim 2017 16:39

Türkiye Somali’de stratejik riskerle karşı karşıya

 Türkiye Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, Güney Somali’de bir askeri üs açtı. Erdoğan Türklerin Osmanlı günlerine dönmesinden bahsediyor.

Paylaş


Al Arap
 
Türkiye Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, Güney Somali’de bir askeri üs açtı. Erdoğan Türklerin Osmanlı günlerine dönmesinden bahsediyor.
 
Türkiye Cumhurbaşkanı, Somali’de bir askeri üssün açılmasının, ülkesi için stratejik bir kazanım ve Afrika’da umut vadeden yatırımlar için bir platform olduğuna inanıyor. Lakin Afrika konusunda uzmanlar Türkiye’nin Afrika Boynuzu’na odaklanmasının Ankara’yı birçok stratejik risk ile karşı karşıya getireceğini söylüyor. Uzmanlar, özellikle yakın bir zamanda istikrara kavuşması mümkün olmayan bir ülkede askeri bir üs sahipliğinin Türkleri savaş alanına sürükleyebileceği görüşünde birleşiyor.

 

EN BÜYÜK TÜRK ÜSSÜ

 

Somali Radyosu Şebili’nin haberine göre, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar Cumartesi günü Türkiye’nin dışarıdaki en büyük üssü olacak olan askeri eğitim üssünün açılışını yaptı. Radyo, Mogadişu’nun güneyindeki ada bölgesinde yer alan kampın son iki yıldır inşa edildiğini ve Somali silahlı kuvvetlerini eğitmek için kullanılacağını söyledi.
 
Hulusi Akar, Cuma günü Somali’nin başkentine geldi ve Somali Devlet Başkanı Muhammed Abdullah Fermacuve Başbakan Hasan Ali Hayri ile bir görüşme gerçekleştirdi.
 
Türk üssü, askeri eğitim ve özellikle Somalili askerlerin eğitimi ile ilgilenecek. Mevcut planlar, askeri harekat kabiliyetine sahip bir Türk birliğinin konuşlandırılmasını içermiyor. Bunun yerine yaklaşık 200 Türk askeri, 10 bin askeri eğitecek.

 

EL ŞEBAB’IN HEDEFİ OLABİLİR

 

Afrika meselesiyle ilgili uzmanlar, Türkiye’nin kendisini Somali’nin zor koşullarının içine attığını söylüyor.Bir askeri üssün inşası yardım sağlanmasına benzemez. İnsanlar yardımları kabul eder ve bunu sağlayanlara teşekkür eder.
 
Fakat özellikle el Şebab Hareketinin yeni üssü hedef alacağını ilan ettiği koşullarda bir üssün varlığı Türkiye’yi savaşta taraf olmaya itebilir.
 
Uzmanlar, bölge devletleri ve süper güçlerin ulusal güvenlik ve çıkar gerekçesi ile üsleri ve faaliyetlerinin bulunması karşısında, “Türkiye kendisinden uzak bir bölgede kuşkulu roller aramaktan başka ne yapabilir?​” diye soruyor.
 
*Arapçadan çeviren Ali Karataş

ÖNCEKİ HABER

Silvan’da çok sayıda eve baskın

SONRAKİ HABER

Bin 500 adli yargı hakimi ve savcı adayı alınacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...