30 Eylül 2017 11:05

Aile hekimliği sorunları çözmedi, artırdı

TTB Aile Hekimliği Kolu, iktidarın vaadinin aksine hem sağlık çalışanlarının hem de toplumun aile hekimliğine ilgisinin azaldığına dikkat çekti.

Paylaş

Türk Tabipler Birliği (TTB) Aile Hekimliği kolu giderek ilginin azaldığı aile hekimliği ve sağlıkta dönüşüm programından vazgeçilmesi üzerine basın toplantısı düzenledi. TTB merkez binasında düzenlenen basın toplantısında konuşan Dr. Filiz Ünal, Sağlıkta Dönüşüm Programı ile 2011 yılında çıkarılan KHK ile Sağlık Bakanlığı teşkilat yapısının parçalı hale dönüştürüldüğünü kaydetti. Sağlık Bakanlığı'nın kamusal hizmet alanından çekilerek sadece düzenleyici, denetleyici ve planlayıcı rol üstlendiğini aktaran Ünal, ancak yapılan değişikliklerin 6 yıl içinde yürümediği ve ek sorunlar getirdiği görülünce geçtiğimiz ay yeni bir KHK ile eski haline dönüldüğünü söyledi. Bu arada son KHK öncesi yayınlanan taslak metinlerdeki “Sağlık çalışanlarına fiili hizmet zammı”, “Hekimlerin emeklilik ücretlerinde artış”, “Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet” ile ilgili tek bir düzenleme yapılmadığına dikkat çeken Ünal, verilen sözlerin unutulduğunu söyledi.

HALKIN YÜZDE 10'U FAYDALANAMIYOR

Aile hekimliği uygulaması ile birinci basamak sağlık hizmetlerinin çok daya iyi olacağı iddiasına rağmen tam tersine sorunların daha da arttığını belirten Ünal, aile hekimlerinin performansa dayalı sözleşmeli çalışmaya zorlandığını, istismara açık ceza puan sistemiyle fesih baskısı kurulduğunu ve ücret kesintileri uygulandığını söyledi. Birinci basamak sağlık hizmetlerinin parçalı hale geldiğini ifade eden Ünal, “Sadece aile hekimine dayalı hizmet verilmekte, bölge tabanlı hizmetten vazgeçilerek toplumun bazı kesimlerinin (kayıtsız nüfus, göçmenler, mevsimlik işçiler toplumun yüzde 10'unu oluşturmaktadır) birinci basamak sağlık hizmetlerinden faydalanması olanaksızlaştırılmaktadır” dedi.

'SADECE İSTANBUL'DA 600 AİLE HEKİMLİĞİ DOLMADI!'

Aile hekimlerinin koruyucu sağlık hizmetlerinden uzaklaştırılarak polikliniklere hapsedildiğine dikkat çeken Ünal, hekimlerin çok reçete yazmaya, olur olmaz tetkik istemeye mecbur bırakıldığını söyledi. SABİM şikayetleri ile cezalar verildiğini belirten Ünal, “Hasta-Müşteri memnuniyeti” ile kışkırtılmış sağlık hizmeti talebine göz yumulduğunu dile getirdi. Hekimlerin onlarca yerleştirme ilanına rağmen boş kalan aile hekimliği birimlerini nüfusu, mekanı, donanımı, hemşiresi olmadığı için haklı olarak tercih etmediğini söyledi. Sadece İstanbul'da 600 aile hekimliği biriminin hala dolmadığını vurgulayan Ünal, Sağlık Bakanlığı'nın bu boş birimleri mecburi hizmetle atama yapıp doldurmayı planladığını açıkladı.

HEKİME GÜVENCE, HASTAYA ÜCRETSİZ VE NİTELİKLİ HİZMET

Hem sağlık çalışanlarının hem de toplumun aile hekimliğine ilgisinin azalmakta olduğunu belirten Ünal, kâr amaçlı olmaktan çıkarılıp, toplumun ihtiyacına göre, koruyucu sağlık hizmetlerinin esas alındığı, birinci basamağın önemsendiği, her kesime eşit ve tamamen ücretsiz, nitelikli, ulaşılabilir sağlık hizmetini sunmanın mümkün olduğunu söyledi. Ünal, hekim ve sağlık çalışanlarının şiddet görmeden, iş güvenceli, mesleki bağımsızlığını koruyabilidiği güvenli ortamlarda çalışmasının sağlanmasını istedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Almanya'da Gazeteci Meşale Tolu ile dayanışma eylemi

SONRAKİ HABER

Yarkadaş: Eylül ayında 2 gazeteci tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...