28 Eylül 2017 04:59

Orta vadeli program tepki topluyor

Açıklanan Orta vadeli program tepki topluyor. EMEP, CHP ve HDP plana tepki gösterirken, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı vergi artışlarını eleştirdi.

Paylaş

Hükümetin dün açıkladığı orta vadeli program (OVP) ve vergi artışları tepkiyle karşılandı. Emek Partisi orta vadeli program hakkında "Savaşın faturası vergi zammı ile halka kesildi" dedi. CHP tasarının ekonomide mali çöküşün itirafı olduğunu belirtirken, HDP toplumu önümüzdeki yıllarda ciddi bir kabusun beklediğini söyledi. orta vadeli program bir tepki de Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem'den geldi. Ertem "Vergi artışları sakıcalı" diye yazdı. Yandaş medyanın manşetlerinde ise bayram havası vardı. 

EMEK PARTİSİ: SAVAŞIN FATURASI VERGİ ZAMMI İLE HALKA KESİLDİ

Emek Partisi (EMEP) Genel Başkan Yardımcısı Şükran Doğan imzasıyla dün açıklanan orta vadeli programa tepki göstererek “Savaşın faturası vergi zammı ile halka kesildi“ dedi. 

Savaş kışkırtıcılarının Irak Kürdistan bölgesindeki referandumu gerekçe yaparak dozunu artırdıkları milliyetçilik ve savaş söylemleri eşliğinde Hükümetin, orta vadeli programıyla birlikte yeni zamları açıkladığını belirten EMEP “Yoksulluk her geçen gün daha da artarken siyasi iktidar halkın elinde avucunda ne varsa onu da almaya çalışıyor“ dedi.

EMEP’in açıklamasının tam metni şöyle: 
  
Orta vadeli programdan; 5,5 büyüme hedefi (ne kadarı tutacak göreceğiz) ve 65 milyar dolar dış ticaret açığı beklentisi ile BES’in kapsamının genişlemesi ve üreticiye değil tekellere destek programı çıktı. Kamu mallarının satışına devam edilecek. Motorlu taşıt vergilerine %40, gelir vergisi dilimlerinin üçüncüsüne %3, kurumlar vergisine %2 olmak üzere şans oyunlarından, tütün kağıdına kadar tüketim mallarına eklenecek vergi zamları da getirildi. Ücret zammı söz konusu olduğunda cimrileşen iktidar, halkın cebini boşaltma konusunda cevval davranmaktadır.

AKP Hükümeti eğitimden sağlığa, dış politikadan ekonomiye uyguladığı politikalar duvara çarpmış ve iflas etmiştir. Bu politikalardan halkın payına düşen, çocuklarının sömürü çarklarında öğütülmesi, sağlık hizmetinin alınır satılır bir mal haline getirilmesidir.  Hükümetin iş cinayetlerine karşı başlattığı “sıfır kaza” kampanyasının 4 aylık bölümünde 753 işçi can verdi. Yani sıfır kaza hedefinde her gün 6 işçi iş cinayetinde hayatını yitirdi. Acı fatura zaten hep işçi ve emekçilere kesilmektedir. 

Şimdi de bölgede tansiyonu yükseltip sınır boylarında operasyonlar düzenleyerek dış politikayı OHAL mantığıyla sürdürmenin bedeli halka ödetilmek isteniyor. Bu savaş kışkırtıcılığı kapsamında askeri harcamalar bütçe içinde bir hayli geniş yer tutmaktadır. Silah tekelleriyle yapılan ticarete aktarılacak para ise emekçilerin cebinden gidecektir. 

Özetle; ekonomik programlar, istihdam ve ücret uygulamaları doğrudan doğruya ulusal ve uluslararası kapitalist tekellerin ihtiyacını karşılamayı hedeflemektedir.
Siyasi iktidarın sömürü, yağma, soygun, savaş politikalarına karşı barışı, demokrasiyi kazanmak için mücadelemizi sürdürecek; bu politikaları hayata geçirme uğruna halkın soyulmasına göz yummayacağız. 

CHP: EKONOMİYİ TIKAYACAK

CHP Denizli Milletvekili Kazım Arslan, dün açıklanan orta vadeli programı ile Meclise sunulan vergi tasarısının ekonomide mali çöküşün itirafı, israf ve tüketim ekonomisinin son çırpınışları olduğunu belirtti. 

“Kaynağı ithalatta değil yerli üretimde, tasarrufta, vergi reformunda araması gerekenler, yine özelleştirme bağımlılığına düşmüş, çalışan kesime verdiği zammı misliyle almaya kalkmıştır. Vergi adaletini elinin tersiyle iten hükümet, sektörler üretim reform paketinin devamını beklerken yeni kurumlar vergisiyle, ek MTV darbesiyle, ÖTV hamlesiyle hevesi kursaklarında bırakmıştır” diyen Arslan, çalışan, üreten, emeğiyle geçinen kesimlere getirilecek yeni vergi yükünün, ekonomide yeni daralmaları ve sonunda da tıkanmayı getireceği uyarısında bulundu. 

“Memura yapılan yarım puan maaş zammını görünce uzlaşmaya kalkan sendikaların, bugün vergi dilimiyle geri alınan zammı, memurun arabasına, bindiği dolmuşa eklenen vergiyi görünce hiç mi sıkılmayacak?​” diye soran Arslan, yeni vergilerle birlikte memur ve işçinin daha maaşlarını almadan eriyeceğini dile getirdi. 

Hükümetin, kamuda yolsuzluğu, vurgunu, talanı yok etmesi gerekirken, bir kez daha halkı aldattığını dile getiren Arslan, “Orta Vadeli Planda cari açığı, büyümeyi, bütçe açığını, ihracat ve ithalatı, işsizliği, büyümeyi rayına oturtamayanlar, kendileri hesap verip koltuklarını terk edeceği yerde hesabı yine vatandaşın sırtına yüklemiştir” dedi. 

Hükümeti bu düzenlemeden vazgeçmeye çağıran Arslan, “İktidar öncelikle kendi israf ekonomisinden ve lüks harcamadan vazgeçmeli, ülkeye ve millete yük getirmeyecek tedbirler almalıdır. Aksi halde bu vergiler yavaş işleyen piyasayı iyice tıkayacak, işletmeler iktidarın yüzünden kapanacaktır” uyarısında bulundu. 

HDP: ORTA VADELİ KABUS

HDP OVP’nin bugüne kadar açıklanan en tutarsız program olduğunu belirtti. HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Sezai Temelli tarafından yapılan açıklamada, “Programa bakıldığında ortaya çıkan asıl gerçek ise toplumu önümüzdeki yıllarda ciddi bir kabusun beklediğidir” denildi.  

Programda ortaya konulan büyüme hedefinin ciddiyetsiz olduğuna dikkat çeken Temelli, “Hem sürekli yüksek büyüyeceksiniz, hem cari açık ve bütçe açığı küçülecek, hem de enflasyon düşecek. Tüm bu performansa karşılık işsizlik rakamlarındaki gerileme ise çok sınırlı olacak. Üstelik bu büyüme ciddi bir vergi artışına rağmen sağlanabilecek” dedi.   

Aşırı fon savurganlığı sonucu oluşan mali krize, vergi artışı ile çözüm arandığına vurgu yapan Temelli, “AKP, iktidarda olduğu yıllar boyunca ülkeyi varlıklı kesimler için vergi cennetine, yoksullar için ise vergi cehennemine çevirmiştir. Vergideki adaletsizlik bugün yaşamın her alanına sirayet eden adaletsizliğin en önemli nedenlerinden birisidir. Şimdi ise bu adaletsizlik vergi alanında yapılan yeni düzenlemelerle daha da derinleşmektedir” dedi.  

Vergi alanında yapılacak tüm düzenlemelerin ya doğrudan, ya da dolaylı bir biçimde toplumun geniş kesimlerine aşırı maddi yükler getireceği ve yoksulluğu artıracağı uyarısında bulunan Temelli, “Ekonomiden olumsuz etkilenen tüm mağdurları, kadınları, yoksulları, gençleri, emekçileri, esnafı, çiftçiyi, emeklileri, göçmenleri faşizmin ekonomisine karşı buluşturmak; insanca yaşam ve çalışma, güvenli bir gelecek mücadelesini büyütmek bugünün acil ihtiyacıdır” dedi. 

YANDAŞ MEDYADA BAYRAM HAVASI

Türkiye gazetesi, motorlu taşıt vergisine yüzde 40 zammı "Savunma için" vurgusuyla haberleştirirken Cumhuriyet, "Savaş için zam yağdı" manşetini attı.

Evrensel, "İşsizlik sürecek vergiler artacak" diyerek OVP ve vergi artışlarını Bülent Falakaoğlu'nun analiziyle manşetine taşıdı.

BirGün, "Bırakın artık şu halkın yakasını" manşetini atarken Posta, "Zam dalgası", Sözcü, "Bu nasıl zam", Milli Gazete "Otoya yüzde 40 binecek" dedi. Aydınlık dahi "Zam yağmuru" sürmanşetiyle hükümeti eleştirmekten kendini alamadı.

Yandaş medyanın genelindeyse bayram havası vardı. Sabah, "13 bin dolar milli gelirle zenginler ligine" sürmanşetini attı. Yeni Şafak, "Kamuya 74 bin kişi alınacak", Akşam ve Star, "Büyümede büyük hedef: Her yıl yüzde 5.5", Milat "Rota hep ileri" başlıklarıyla haberi gördü.

ERDOĞAN'IN BAŞDANIŞMANI ERTEM: VERGİ ARTIŞLARI SAKINCALI 

Milliyet'te yazan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem ise 'Devletin yeni rolü' başlıklı yazısında OVP için "Gerçekçi ve Türkiye’nin önündeki fırsatları, zorlukları ve avantajları gören yenilikçi bir metin olarak hazırlanmış." yorumunda bulundu. Ertem, vergi artışları içinse "OVP’nin maliye tarafındaki vergi artışları gereksiz hatta sakıncalı" dedi. (EKONOMİ SERVİSİ)

SİNAN ALÇIN: ORTA VADEDE GÖRÜNÜM

ÖNCEKİ HABER

Gazetelerde 'Ne Var Ne Yok?' - 28 Eylül 2017 Perşembe

SONRAKİ HABER

Rize'de sel ve heyelan: Ölü ve yaralılar var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa