Van halkı 'Vicdan ve Adalet Mitingi'nde buluştu

HDP'nin Van'da düzenlediği ve coşkuyla geçen Vicdan ve Adalet Mitingi'nde hükümetin politikalarına öfke öne çıktı.

20 Eylül 2017 17:42
Paylaş

HDP, Diyarbakır'ın ardından Van'da da Vicdan ve Adalet Mitingi düzenledi. HDP il örgütü tarafından Maraş Caddesi, Musa Anter Parkı'nda düzenlenen mitinge, HDP Sözcüsü Osman Baydemir, HDP Milletvekilleri Besime Konca, Lezgin Botan, Adem Geveri, Bedia Özgökçe Ertan, HDP Van İl Eş Başkanı Gülistan Orhan, HDP-DBP il ve ilçe örgütleri, Belediye Meclis üyeleri, HDP-DBP Parti Meclis üyeleri katıldı. Tutuklu bulunana Selahattin Demirtaş'a atfen miting alanına "Faşizmin panzehiri cesarettir. Cesareti bulaştıralım, umudu büyütelim" yazılı pankartlar asıldı.

Mitingde konuşan HDP Kadın Sözcüsü Besime Konca, Aysel Tuğluk'un annesi Hanım Tuğluk'un cenazesine yapılan saldırıyı hatırlatarak "Taybet Ana'yı, Hatun Tuğluk’u toprağa vermemize bile izin vermediler, çünkü katiller yaptıkları katliamın tarihten silinmesini istiyorlar. HDP halkların partisidir, HDP kadınların partisidir ve HDP buna izin vermeyecek. Biz Hatun Anne'ye, Taybet Ana’ya söz verdik ve bu mücadele sürecek, bu faşizm bitecek" dedi.

'SAVAŞ LOBİLERİNİN ALLAH BİN KERE BELASINI VERSİN'

Daha sonra söz alan HDP Grup Sözcüsü Osman Baydemir ise, silahlı insansız hava araçlarına (SİHA) değindi. Baydemir SİHA'ları üreten firmanın zengin olduğunu belirterek "Savaş dediğimiz illet kimlere kazandırıyor? Savaşın kaybettirdikleri konusunda bu alanda bulunan, vicdan sahibi olan, merhamet sahibi olan herkes aşağı yukarı hemfikirdir ama savaşın kazandırdıkları da var. Allah onların belasını versin. Onlar da savaşın, ölümün rantını yiyenler. Kürt anası gözyaşı döker, Türk anası gözyaşı döker, yandaş şirketler bundan zengin olur. 'SİHA'yı üreten firma, damadın firması bundan zengin oldu. İşte bir yönüyle de bunun için savaşı sürdürüyorlar. Milli ve yerli silahı ürettikleri için bir kampanya başlatmışlar, bu yalan dolan savaş lobileri ister yerli olsun, ister yabancı olsun, bütün savaş lobilerinin Allah bin kere belasını versin. Eğer kazancaksak, herkes ama herkes onurlu bir barıştan kazanır. Herkes ancak demokrasiden kazanır. Siz bakmayın 3-5 kuruş için onurunu satanlara, onlar kaybedenler. Türkün de, Kürdün de anneleri gözyaşı döküyorlar, evlatlarımız toprağa düşüyor. Hiç şüpheniz olmasın, onlar bu savaşı kaybettiler, çünkü insanlıklarını kaybettiler" dedi.

'TEOG SİSTEMİNİ BENİM BABAM GETİRMEDİ'

Hükümetin 15 yıllık iktidarı boyunca en az 15 kez eğitim sistemini değiştirdiğini ifade eden Baydemir, OHAL ile eğitim camiasınının saldırıya maruz kaldığını belirtti. Baydemir, şöyle konuştu:

Sadece Van ilimizde, bin öğretmen kardeşimiz sürgüne tabi tutuldu. 15 yıldır iktidardalar, en az 15 kez eğitim sistemi darbelendi, değişti. Bir tek fert, bir tek birey çıkıyor diyor ki 'TEOG'u kaldırdık, ben talimat verdim TEOG kalktı'. TEOG sistemini getiren benim babam değildi ki, TEOG sistemini getiren sizdiniz. Bundan 3-4 yıl önce bakanınız çıktı, ballandıra ballandıra TEOG sistemini anlattı. Ne oldu da bu sistemi kaldırıyorsunuz? Onlar bizim yüzümüzün asık olmasını istiyorlar. Biraz da onlarla şakalaşalım. TEOG sisteminin neden kalktığına dair Ankara'da bir sürü rivayet dolaşıyor. Bu rivayetlerden bir tanesi de AKP Genel Başkanına, Allah bağışlasın, torunu bir soru götürmüş dedesine, 'Dede bu soruyu çöz' demiş. AKP Genel Başkanı soruya bakmış, çözememiş. 'Bu ne sorusu?' demiş, TEOG sorusu demiş. 'O zaman TEOG'u kaldırıyoruz' demiş. Soruyu bilmediği için TEOG'u kaldırıyor.

Kayyımlara dair de konuşan Baydemir, "Kardeşlerim hani diyor; yerli, milli siyaset bunların yaptığı, ürettiği tek şey var. Yerli ve milli hırsız. Ne oldu, Van'ın bütün belediyelerine kayyum atadılar. Girin televizyon arşivlerine, AKP Genel Başkanı ne diyordu Van Büyükşehir Belediyesi için? Güya Bekir Kaya, güya belediyelerimiz Kandil'e para gönderiyormuş. Allah insanları bunların iftiralarından saklasın. Kayyum atadınız, DBP’li belediyelere ilişkin tek bir kuruş yolsuzluk buldunuz mu? Bulamazsınız, çünkü onlar bu halkın terbiyesiyle büyüdüler. Onlar caminin çuluna, tüyü bitmemiş yetimin hakkına tenezzül etmezler, camiden çalmazlar" dedi.

'REFERANDUMA GİTMEK EN MEŞRU HAKTIR'

HDP Sözcüsü Baydemir, Irak Bölgesel Kürt yönetiminin aldığı referandum kararına Türkiye'nin sert şekilde tutum göstermesinin yanlış olduğunu belirtti. Baydemir, "Bir kez daha halkın iradesine başvurmak en meşru haktır. Van meydanından bütün Türk kardeşlerimize sesleniyoruz. Siz, Filistin için devlet mefhumunu savunmuyor musunuz? Kıbrıs için 2 devletli toplum önermiyor musunuz? Peki Filistin ve Kıbrıs'a helal gördüğünüz, Kürde niye haram olsun? Siz Kürdün aklıyla alay mı ediyorsunuz? Benim karakterim hürriyettir, özgürlüktür diyenler, Kürdün hürriyet talebine neden saldırıyorsunuz? Eğer Güney Kürdistan halkı Kürt değil de Türkmen olsaydı, bu rahatsızlığı ortaya koyacak mıydınız? 'İbadi dengim değilsin, seninle görüşmem' diyordu. Peki niye gidip görüştün? Kürt meselesi konu olunca, hepsi bir oluyorlar. Mevlüt Çavuşoğlu, 'Garantör oluruz' diyor. Çavuşoğlu ve AKP'ye 2 çift sözüm var. Peki size sormazlar mı; Rojava'ya, Cizre, Sur, Silopi'ye düşmanlık yapandan garantör mü çıkar? 6 milyon insanın iradesini cezaevine koyandan garantör mü çıkar? Hiçbir siyasete, insani değere sığmaz başka bir halkı tehdit etmek. Bir kez daha söylüyoruz. Kimsenin haddi de hakkı da değil Kürt halkının iradesini tehdit etmek. Oradaki halk iradesinin kabülü bizim kabülümüzdür. İlkesel olarak onların yanındayız ve onların yanında olmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Reza Zarrab dosyasının Türkiye'nin en tepe kurumlarına sirayet ettiğini de ifade eden Baydemir, "Hatırlar mısınız, Rıza Zarrab tahliye edildiğinde "Atv" diye bir televizyon kanalı, Türk bayrağının eşliğinde ballandıra ballandıra anlatıyor; diyor ki 'Bütçe açığının, cari açığın yüzde 15'ini ben kapattım' diyor ve Rıza Zarrab plaketlerle ödüllendiriliyor. Şimdi Rıza Zarrab yargılanıyor, dosya neredeyse hükümetin, kabinenin, neredeyse devletin tepesine ulaşmakta. Böyle bir nizam, nizam değildir" dedi. (HABER MERKEZİ)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Karabük'te orman yangını

SONRAKİ HABER

Kütahya'da yolcu minibüsü devrildi: 7 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa