17 Eylül 2017 23:53

Ders zili çaldı ama Şırnak eğitim-öğretime hazır değil!

Şırnak, çatışmaların ardından yerinden edilen çocukları, yıkılmış veya karakol olarak kullanılmaya başlanmış okulları ile yeni eğitim yılına giriyor.

Paylaş

Beyar ÖZALP
Şırnak

Yeni eğitim öğretim yılı bugün çalan ders zilliyle başlarken Şırnak ve ilçelerinde eğitim alanında yaşanan sorunlar çözülmeyi bekliyor. Her yıl yapılan sınavlarda başarı sıralamasının en son sıralarında yer alan Şırnak’ta, yaşanan çatışmaların ardından yerinden edilen yüzlerce çocuk eğitim hakkından mahrum edilirken, yıkılan okulların yerine ise halen yenileri yapılmadığı gibi sağlam olan bazı okulların binaları ise karakol olarak kullanılıyor. Yeni eğitim öğretim yılının başlamasıyla okullardaki sorunları anlatan eğitimciler okullardaki fiziki eksikliklerin yanı sıra 1500’e yakın öğretmen açığına dikkat çekti.

İNŞAATLARI DEVAM EDEN OKULLARDA EĞİTİM VERİLECEK

İlk hafta okulların eğitime başlamasının zor olduğunu ifade eden Eğitim Sen Cizre İlçe Temsilcisi Mesut Aslan, birçok okulun inşaatının ve tadilatının bitmediğini belirtti. Cizre’de yaşanan çatışmalı sürecin ardından şehir merkezinden çıkartılan liselerin çevre yolu Kuştepe mevkisine taşındığını söyleyen Aslan, “Geçen sene orada iki tane lise eğitime başlamıştı bu sene 3 lise daha oraya taşındı. Okul inşaatlarının bitmemesinden kaynaklı birçok eksiklik var. Bazı okullarda tahtalar bile bu hafta sonu geldi. Büyük ihtimalle bu hafta okullarda eğitim verilemeyecek” dedi. Okulların inşaat halinde olmasının yanı sıra en büyük sorunun, bölgenin alt yapı çalışmalarının tam olarak bitirilememesi olduğuna dikkat çeken Aslan, okullarda suyun olmadığının ve tankerle su taşındığının bilgisini verdi. Geçen yıl bölgede bulunan iki okula itfaiyenin sürekli su taşıdığını belirten Aslan, bu sene okul ve öğrenci sayısının artmasından dolayı  su ihtiyacının da artığını, yetkililerin ise sürekli sorunun en kısa sürede çözüleceği vaadinde bulunduğunu söyledi.

OKULA GİTME ORANI DÜŞTÜ

Okulların şehir dışına taşınması nedeniyle velilerin büyük maddi sıkıntılar içine girdiğini ifade eden Aslan, “Okullar şehir merkezine yaklaşık 3-4 km uzaklıkta ve çevre yolunda olduğu için öğrenciler servisle gidip gelmek zorunda. Ayrıca burada yapılan okullar tam gün olduğu için öğrenciler öğlen yemeklerini de okullarda yemek zorunda. Tüm bunlar öğrenci velileri için büyük bir maddi yüktür” dedi. Aslan, okulların Kuştepe mevkisine taşınmasının ardından kız çocukları arasında okula gitme oranının düştüğünü ve birçok ailenin okulların uzak olmasından kaynaklı çocuklarını okullara kayıt ettirmeyerek açık öğretime yönlendirdiğini ifade etti.

Cizre’de okulların fiziki eksikliklerinin yanında en büyük sorunun öğretmen açığı olduğunu söyleyen Aslan ilçede yüzlerce öğretmene ihtiyaç olduğunu vurguladı. Yapılan son atamada ilçeye atanan öğretmenlerin büyük çoğunluğunun güvenlik soruşturması bitmediği için göreve başlayamadığını ifade eden Aslan, öğretmen açığının ücretli öğretmenlikle kapatılmak istendiğini söyledi. Aslan ayrıca yapılan idarecilik sınavının sonuçlarının açıklanmasına rağmen okullara idareci atanmadığı için  geçici görevlendirme ile atanan öğretmenlerin okul idareciliği görevini yürüttüğünü belirtti.

1500 ÖĞRETMEN AÇIĞI VAR

Eğitim Sen Şırnak Şubesi tarafından açıklanan raporda ise Şırnak’ta eğitimin içerisinde bulunduğu durumun içler acısı olduğu gözler önüne seriliyor. Bir yıl süren sokağa çıkma yasağı esnasında yıkılan beş okul ve öğretmen evi yerine yenileri yapılmazken halk kütüphanesinin ise karakola dönüştürüldüğü belirtilen raporda, birçok okul binasında birden fazla okulun hizmet verdiği belirtildi. Raporda, şehrin büyük bir kısmının yıkıldığına vurgu yapılırken şehir merkezinde yaşanan ciddi konut eksikliğinden dolayı yüzlerce öğrencinin taşımalı eğitimle köylerden geldiği ifade edilirken ev bulamayan öğretmenlerinse 4, 6 ve 8 kişilik odalarda kaldığı belirtildi. Öğretmen açığına dikkat çekilen raporda, Şırnak geneli 1500 öğretmen açığı olduğu belirtilirken bu açığın çoğunun ön lisans mezunlarıyla kapatılmak istendiği vurgulandı. Şırnak’ta okullara atanan yöneticilere de değinilen raporda atamaların belli cemaat ve grupların istekleri doğrultusunda yapıldığı ve okulların yöneticisiz kaldığı iddiasında bulunuldu. Eğitim Sen Şırnak şubesi son olarak şehir merkezinde üç mahallenin tamamen yıkılmış olduğunu belirterek şehrin genel olarak eğitim ve öğretime hazır olmadığını vurguladı.

OKULLARDA SİLAHLI POLİSLER GÖREV YAPIYOR

Geçtiğimiz yıl uygulamaya konulan "Güvenli okul" projesi kapsamında, Şırnak ve ilçelerinde bulunan okullarda polisler 24 saat nöbet tutmaya başladı. Okullarda nöbet tutan polisler yasak olmasına rağmen okul içerisinde silahlı bir şekilde nöbet tutarken okulda öğretmenlerin ve öğrencilerin üzerinde baskı kurmaya çalıştıkları da iddia edildi. Geçtiğimiz yıl birçok kez öğretmen ve velilerle karşı karşıya kalan polisler bu yıl da okullarda silahlı bir şekilde nöbet tutmaya devam edecekler.

İMAM HATİP YÖNLENDİRMESİ

Geçen hafta imamlarla bir araya gelen Şırnak Valisi Mehmet Aktaş’ın ise toplantıda öğrencilerin İmam Hatip okullarına teşvik edilmesi için imamlardan büyük bir gayret ve hassasiyet göstermelerini istediği öğrenildi. Toplantıya katılanların iddialarına göre Vali Aktaş, her imamdan 3 öğrenciyi imam hatiplere kayıt ettirmesini isterken öğrencilere ise bir kereye mahsus olmak üzere 500 lira yardımda bulunacaklarını söyledi.

ÖNCEKİ HABER

‘Emevi camisinde Esad’la namaz’

SONRAKİ HABER

‘IŞİD adına sınıra insan götürüyordu’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa