14 Eylül 2017 04:50

Astana görüşmeleri başlıyor: En önemli gündem İdlib

Astana'daki Suriye görüşmelerinin 6.'sı bugün başlıyor. Türkiye'yi de ilgilendiren en önemli gündem 'İdlib'.

Paylaş

Kazakistan'ın başkenti Astana'daki Suriye görüşmelerinin 6. turu bugün başlıyor.

Rusya, İran ve Türkiye'nin inisiyatifiyle Ocak 2017'de başlayan Astana görüşmelerinin bu ayağında masadaki en önemli gündem İdlib.

El Kaide'nin Suriye'deki şemsiye örgütü Tahrir Şam Heyeti'nin kent merkezi ve Türkiye sınırını tamamen kontrolü altına aldığı vilayette 'gerilimi azaltma bölgesi' ilan edilmesinin planlandığı daha önce Astana katılımcısı ülkeler tarafından açıklanmıştı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov konuya dair Suudi Arabistan'da yaptığı konuşmada "İdlib'in gerilimi azaltma planına dahil edilmesini Suriye barış süreci açısından önemli bir adım olarak gördüğünü" söylemişti. Lavrov bunu Suudi Arabistan'ın da desteklediğini vurgulamıştı.

İdlib'e dair 'gerilimi azaltma bölgesi' ilanının pratikte nasıl işleyeceği merak konusu.

'TSK HAREKETE GEÇECEK', RUSYA BİRLİKLERİ GÜNEYDE KONUŞLANDI

İktidara yakınlığıyla bilinen Yeni Şafak, bugün konuya dair haberinde TSK'nin "İdlib'de güvenliği sağlamak üzere hareket geçeceğini" yazdı.

Öte yandan çok sayıda Rus askeri polisinin de Hama'nın kuzeyinde konuşlandırıldığı bildirildi. Bu birliklerin İdlib'de oluşturulması kararı alınacak 'gerilimi azaltma bölgeleri'ne yerleştirileceği belirtiliyor.

TAHRİR ŞAM HEYETİ İLE ÇATIŞMA RİSKİ

İdlib'in güneyinde Rus birliklerinin çatışma yaşanmadan yerleşebileceği noktalar var ancak özellikle TSK'nin gireceği belirtilen kuzey hattında Tahrir Şam Heyeti ile çatışmadan nasıl kaçınılacağı soru işareti.

Ahrar Şam'a karşı açtığı savaşı kazanarak vilayetteki nüfuzunu önemli oranda artıran Tahrir Şam Heyeti, geçtiğimiz günlerde Selefilerin Suriye'deki önemli liderlerinden Abdullah Muheysini'nin ve bazı grupların bünyesinden ayrılmasına tanıklık etti. Bu ayrılıkların Astana zirvesi ve 'gerilimi azaltma bölgesi ilanı' ile benzer zamanlarda yaşanması dikkat çeken noktalardan biri.

Suriye'de şu anda Şam'a bağlı doğu Guta'da, Humus'un kuzeyinde ve ülkenin güneyinde 3 gerilimi azaltma bölgesi bulunuyor.

İDLİB'DE SON DURUM

İdlib, Mart 2015'te Türkiye, Katar ve Suudi Arabistan'ın organizasyonuyla oluşturulan 'Fetih Ordusu' ve Türkiye merkezli operasyon odasının yönettiği harekatla cihatçıların kontrolüne geçmişti. Ancak o günden bu yana hem Suriye'deki güç dengeleri önemli oranda değişti hem de 'Fetih Ordusu'nun içerisindeki cihatçı yapılar(el Kaide biatlı Nusra ve Ahrar Şam) arasında ciddi ayrışmalar yaşandı ve Tahrir Şam Heyeti bu süreçten güçlenerek çıktı.

Gruplar arasındaki ayrışma noktalarından biri Astana görüşmelerine katılımı da içeriyordu. Tahrir Şam Heyeti, bu görüşmelerde yer almıyor.

Bu ve grubun el Kaide bağlantısı, İdlib'e yönelik, IŞİD'in kontrolü altındaki bölgelere benzer şekilde bir askeri operasyonun gündeme gelmesini sağlıyor.

‘TÜRKİYE’NİN KONUMU EN ZORLU KONU’

Astana görüşmeleri öncesi Rusya merkezli Sputnik’e konuşan ismi açıklanmayan yetkili, “Gerilimi azaltma bölgesinde muhaliflerin bulunduğu alanı Türkler, hükümet güçlerinin bulunduğu alanıysa Ruslar ve İranlılar kontrol edecek” dedi.
Bir başka kaynak, “Türk güçleri, İdlib’de gözlem faaliyetleri yürütebilir. Bu, sadece İdlib’de geçerli olacak” derken, bir diğeriyse, Türkiye’nin gözleme faaliyetlerine dahil edilmesinin 6. tur görüşmelerindeki en zorlu konulardan biri olduğunu kaydetti.
Ankara ve Tahran’ın nüfuz sahibi olmak istemesi nedeniyle İdlib’de muhaliflerin kontrolündeki bölgeye hangi ülke güçlerinin gönderileceği konusunda ciddi fikir ayrılıklarının mevcut olduğu belirtiliyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Gazetelerde 'Ne Var Ne Yok?' - 14 Eylül 2017 Perşembe

SONRAKİ HABER

Irak’ın referandumu ret kararına Türkiye’den destek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...