21 Temmuz 2017 05:05

İdlib'de cihatçı savaşını el Kaide kazandı

İdlib vilayetini kontrol eden cihatçı gruplar Heyet Tahrir'uş Şam ve Ahrar Şam arasındaki çatışmalar 3 günün ardından sona erdi.

Paylaş

Suriye’nin kuzeyindeki İdlib vilayetini kontrol eden cihatçılar arasındaki savaş 3 günün ardından el Kaide'nin üstünlüğüyle sona erdi. El Kaide'nin ülkedeki şemsiye örgütü Heyet Tahrir'uş Şam(HTŞ) ve Ahrar Şam çatışmaları sona erdirirken Ahrar Şam, Bab el Hava sınır kapısından çekilmeyi kabul etti. Sınır, Tahrir'uş Şam'ın gözetiminde sivil yönetime devredilecek.

Heyet Tahrir'uş Şam, bugün sınır hattındaki Atme ve Kah'ı ele geçirmişti. Bab el Hava sınır kapısındaki Haseke grubu da Ahrar Şam'dan ayrılarak Heyet Tahrir'uş Şam'a geçtiğini açıklamıştı.

3 günlük çatışmalar boyunca askeri açıdan daha güçlü olan HTŞ, çok sayıda kasaba ve köyün kontrolünü Ahrar Şam'dan aldı. Çatışmalar, HTŞ'nin İdlib'deki otoritesini güçlendirmiş oldu.

HTŞ, Çarşamba günü Salkin, Sarakib ve el Dana’nın da aralarında olduğu 5 bölgeyi Ahrar Şam’dan ele geçirmişti. Dün de Sahab, Barabo, Tel Havaş, El Hamirat, Tarmala ve el Toba’nın da aralarında olduğu kasaba ve köyler HTŞ’nin hakimiyetine geçti.

HTŞ, SARAKİB’DEN ÇEKİLDİ

Al Masdar’ın haberine göre HTŞ, halkın protesto gösterileri düzenlediği Sarakib kentindeki güçlerini ise geri çekti. Halk, bunun üzerine kutlamalar gerçekleştirdi. HTŞ buradaki eylem üzerine göstericilere ateş açmıştı.

72 SAATTE 60 CİHATÇI ÖLDÜ

Son 72 saatteki çatışmalarda toplam 60 cihatçının öldüğü, 100’ünün de yaralandığı bildirildi.

NUREDDİN ZENGİ HAREKETİ HTŞ’DEN AYRILDI

İdlib’in en güçlü iki cihatçı grubu arasındaki savaşta daha küçük gruplar da taraflarını seçiyor. Nureddin Zengi Hareketi, dün yaptığı açıklamayla HTŞ’den ayrıldığını ve çatışmalarda yer almak istemediğini duyurdu.

İDLİB’İ DIŞ DESTEKLE ALMIŞLARDI

Mart 2015'te Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar'ın organizasyonuyla oluşturulan el Kaide'nin öncülüğündeki 'Fetih Ordusu' İdlib vilayetinin tamamını ele geçirmişti. Cihatçılar arasında o tarihten bu yana çok sayıda çatışma ve bölünme yaşandı. Vilayette şu anda en büyük güç, el Kaide'nin şemsiye örgütü Heyet Tahrir Şam. Bir bölümü Tahrir Şam'a geçen Ahrar Şam da etkin gruplar arasında yer alıyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Aborjinler Avustralya'ya sanılandan çok daha önce gelmiş

SONRAKİ HABER

Yıkım kararına rağmen dördüncü RES türbini dikiliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...