10 Eylül 2017 02:02

İyi Eylüller

Ağustosu, temmuzu, şubatı rahatça küçük harfle yazarız; ama Eylül’ü nedense bir türlü yazamayız. Eylül başkadır, tazelenmek için en güzel aydır.

Paylaş

Yeşer SARIYILDIZ

Selam. Bugün size Eylül övmeye geldim.

Eylül hem bitiriş hem başlangıçtır. Eylül yaza vedadır. Denize son girdiğiniz gün, durgun sulara son bir öpücük atarsınız ve sonraki sezon görüşmek üzere vedalaşırsınız.

Tatilin en acayip tarafı, insana her şeyin yapılabilir gelmesidir. 

Büyük küçük bir sürü karar alırız. Zaman normalde çok hızlı aktığından ve tatilde pek akmadığından, insana her şey yapılabilir gelir. Dönünce spora kesin başlayacak, hafta sonları şehirden 1-2 saatlik mesafede yer alan köylere, kasabalara kaçacağızdır. Belki de ne zamandır çalmak istediğimiz o müzik aletini alıp sonunda zaman ayırabileceğizdir.

Tam da bu nedenle, genelde sadece iki ay gittiğimiz spor salonlarına hep Eylül’de yazılırız. Birkaç ay içinde havlu asacağı olarak kullanmaya başlayacağımız koşu bandının ilk taksidini Eylül’de öderiz. İleride tüm misafirlerimize Instagram’da en az 50 beğeni getirecek olan salondaki bateri de Eylül’de dekorun içinde yerini bulur. 

Sezonu kapatır, şehre döneriz. Mesaide geçen ikinci günün sonunda, reflekslerimiz yerine gelmiş ve sanki hiç tatile gitmemiş, sanki Eylül romantizmini hiç yaşamamış gibiyizdir. Şehirden kaçmayı bazen unutur, bazense erteleriz. Aldığımız kararların yüzde doksanından vazgeçeriz; ama aynı zamanda da yüzde onunu uygulamaya geçiririz. İşte bu yüzde on sayesinde bile, Eylül umuttur. Umutlandırır. Sakin, ama harekete geçirendir.

Eylül herkes için özeldir, ama bazı insanlar için daha özeldir. Sezonda değil de, Eylül’de herkes gittikten sonra sahillerin tadını çıkarmayı seven kitle, rakı masalarında yerlerini alır. 

Çocuklar için yepyeni başlangıçtır. İtiraf edelim, ebeveynler için biraz soluklanmadır. 

Bütün yaz dilediğimiz gibi, otururken terlememektir. Akşamları üzerine ince bir hırka alabilmektir.

Eylül’de ormanlar bambaşkadır. Sapsarı yaprakların üzerinde, hışır hışır yürüyüp çocuklaşmaktır.

Ağustosu, temmuzu, şubatı rahatça küçük harfle yazarız; ama Eylül’ü nedense bir türlü yazamayız. Eylül başkadır, tazelenmek için en güzel aydır.

Yeni yılı aralıktan ocaka geçerken kutlasak bile, aslında o yeni yıla hep Eylül’de hazırlanırız, tam da şu sıralar yaptığımız gibi...

Son tatillerinden yeni dönenler, hafta sonu kaçamak yapmaya karar verenler, bir yere gitmese de kendi üzerine düşünenler, iyi Eylül’ler...

ÖNCEKİ HABER

Anadolu parsını en son görenler örgütü

SONRAKİ HABER

Perihan Akın hiç yaşamış mıydı?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...