08 Eylül 2017 01:25

'Baraj mahsur bıraktı Kemal Özer sesimiz oldu'

Yıllardır Dersim’de gazetecilik yapan Dersim Muhabirimiz Kemal Özer’i haberini izlediği sendikacılar, işçiler, çevre mücadelesi verenler anlattı.

Paylaş

Ergin TEKİN
Dersim

Yıllardır Dersim’de gazetecilik yapan Dersim Muhabirimiz Kemal Özer’i haberini izlediği sendikacılar, işçiler, çevre mücadelesi verenler anlattı. Muhabirimizin yıllardır Dersim’de yaşanan tüm mağduriyetleri dile getirdiğini belirten, Dersimliler, “Kemal Özer sesimiz oldu” dedi. Özer’i anlatan Munzur Su işçileri, “Kemal Özer’i grevimizden tanıyoruz” derken, Peri Suyu Barajı nedeniyle mahsur kalan Ayhan Arduç ise “Botla karşıya gelip haber yaptı. Sesimiz oldu” ifadelerini kullandı.

5 GÜNDÜR GÖZALTINDA

Gazetemiz Muhabiri Kemal Özer, pazartesi gününden beri Dersim’de gözaltında. “Örgüt üyeliği” suçlaması yöneltilen Özer’in gözaltı süresinin ise 7 gün olduğu açıklandı.  Yıllardır gazetemizin Dersim muhabirliğini yapan ve daha önce kaçak avlanmaya dair haberleri nedeniyle tehdit edilen Kemal Özer, üretici köylüden, işçisine, kamu emekçisinden çevre mücadelesi verenlerine kadar herkes tarafından tanınan bir gazeteci. Yıllardır Dersim’de sesi olduğu kesimler Kemal Özer’i anlattı. 

‘TÜM DERSİM TARAFINDAN BİLİNEN BİR GAZETECİDİR’

Dersim Ekoloji Meclisinden Özen Meral Uç, Muhabirimiz Kemal Özer’in gözaltına alınmasına tepki gösterdi. Özer’in Yıllardır tüm Dersim tarafından bilinen bir gazeteci olduğunun altını çizen Uç, “Arkadaşımızın gözaltına alınmasını anlamlandırmış değiliz. Dersim’de Evrensel gazetesinin muhabiri, aynı zamanda Dersim Kültürel ve Doğal Mirası Koruma Girişimi Üyesi, yıllardır çevre ve ekoloji çalışmaları yapan biri. Bu anlamda orman yangınlarından tutun, barajlara karşı, siyanürlü altın aramaya karşı birçok şey için mücadele eden arkadaşlarımızdan bir tanesi. Eğer bunlar suçsa hepimiz bu konuda suçluyuz” dedi.

‘ÖZER’İN GÖZALTINA ALINMASI GÖZDAĞIDIR’

Kemal Özer’in gözaltına alınmasının demokratik kitle örgütleri içerisinde mücadele eden, ekoloji ve çevre mücadelesi veren insanları korkutmak amacı taşıdığını da söyleyen Uç, “Bir sürü gazete ve yayın organı kapatıldı. Bu ülkede yapılan hukuksuzlukları ifade eden insanlar gözaltına alıp, tutuklanıyor. 

Kemal Özer’in de bu anlayış ve mantıkla gözaltına alındığını düşünüyorum. Bu hukuksuzluğa bir an önce son verilmeli ve Kemal Özer serbest bırakılmalıdır” dedi.

‘KESK OLARAK ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ’

SES Dersim Şube Eş Başkanı Nurşat Yeşil ise gazetecilerin gözaltına alınmasına sessiz kalınmaması gerektiğini söyledi. Yeşil, “KESK olarak elimizden ne gelirse yapmaya hazırız” diye konuştu. “Türkiye’de gazeteciler her alanda tutuklanıyor. Özgür basına yönelik baskılar söz konusu” diyen Yeşil şunları söyledi:

“Dersim’de daha önce Özgür Dersim Radyosu çalışanı tutuklanmıştı. Şimdi de Kemal Özer gözaltına alındı. Sadece haber yapan bir kişinin tutuklanması çok acı bir şey.  Bunu kınuıyoruz. Son bir yıl içinde çok fazla tutuklama oldu. Sokağa çıktığımızda artık selam verecek insan kalmadı. O nedenle yereldeki sivil toplum örgütleri ve kurumlar olarak bunlara seyirci kalmamak gerekir. Ve en yüksekten bir tepkinin verilmesi gerekiyor. Bunun için de KESK olarak elimizden ne gelirse yapmaya hazırız.”

‘BOTLA KARŞIYA GEÇİP SESİMİZ OLDU’

Peri Suyu üzerine yapılan Pembelik Barajı nedeniyle ailesi ile birlikte mahsur kalan Ayhan Arduç da gazetemize konuştu. Baraj nedeniyle ailesi ile birlikte mahsur kalınca, temel ihtiyaçlarını almakta zorlandıklarını, küçük bir botla suyun karşı tarafına geçerek ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştıklarını hatırlatan Arduç, o dönem yaşadıkları sıkıntıları Kemal Özer sayesinde duyurduklarını söyledi. Dersim bölgesinde yapılan onca haksızlığı, barajlara karşı mücadeleyi, kaçak avlanma, üretici köylünün sorunlarını Kemal Özer’in sürekli gündemde tuttuğunu dile getiren Arduç, şunları söyledi. “2 yıl boyunca mahsur kaldık. Bu durumumuzu dile getirdi. Sadece bizim değil birçok sorunu dile getirip haberleştirdi. Sağ olsun bizim yaşadığımız sıkıntının duyulmasında kamuoyu oluşmasını sağladı. Botla karşıya gelip haber yaptı. Sesimiz oldu. Serbest bırakılmasını istiyoruz. Bir suçu olduğunu sanmıyorum. Yapılan yanlışları dile getirmiştir sadece.”

‘KEMAL ÖZER’İ GREVİMİZDEN TANIYORUZ’

Kemal Özer’i işçilerin mücadelesini haber yapan muhabir olarak tanıdıklarını söyleyen DİSK Gıda İş Munzur Su İşyeri Temsilcisi Deniz Erdoğan, “Daha önce yaşadığımız iki grevde de her zaman yanımızda olmuş, yaptığı haberlerle sesimizi duyurmayı başarmıştı. Kısacası grev süresince sesimiz olmuştu. Elbette çevre ve doğayla ilgili haberleri var ama sadece bununla sınırlı değildi. Emek mücadelesini temel alan ve gerçek haberciliği ortaya koyan birisiydi. Çünkü bizim grevimiz döneminde grevle ilgili çok yanlış algılar oluşturulmaya çalışılıyordu. Ama biz Kemal Özer sayesinde o dönem televizyonu da kullanarak gerçekleri ifade edebiliyorduk. O yüzden işçinin sesi olan Kemal Özer’in serbest bırakılmasını istiyorum” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Adana saya işçileri: Birlik olunca kazandığımızı gördük

SONRAKİ HABER

‘Parasız eğitim’i bir de veliye sor!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...