07 Eylül 2017 09:15

Üzüm üreticisi eylem istiyor

Üzüm fiyatlarının 3.90 TL'ye düşmesi üzerine üretici öfkeli. Üreticiler eyleme geçmeyi öneriyor.

Paylaş

Türkiye'de üzümün başkenti olan Manisa’da rekolte düşüklüğü nedeniyle sıkıntılı günler geçiren üzüm üreticileri 5.30 kuruştan sattıkları üzümün 3.90 liraya düşmesine isyan etti. Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, “Üretici ‘üzümü sokaklara ve yollara dökelim’, ‘Eylem, miting yapalım’ demeye başladı” dedi.

Türkiye’nin kuru üzüm ihracatının yüzde 90’ını karşılayan Manisa’da başta İngiltere, Almanya, Rusya gibi toplam 90 ülkeye ihraç edilecek olan sultaniye çekirdeksiz üzüm kurutulmaya başlandı. 15 Ağustos’tan bu yana naylonlar üzerine serilen üzümün eylül ayı sonuna kadar kuruması bekleniyor. Çeşitli bölgelerden gelen mevsimlik işçiler, sabah erken saatlerde bağlardan üzümleri toplarken, üreticiler kuruması için beklettikleri üzümün başında hırsızlık olaylarına ve yağmura karşı 7/24 nöbet tutuyor. Birçok zahmet ile toplanan üzümünü kurutmaya bırakan üretici, son günlerde üzümde yaşanan fiyat düşüşü sebebiyle sıkıntılı günler yaşadıklarını ifade etti.

‘SOĞUK REKOLTEYİ DÜŞÜRDÜ’

Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, üzümde hasadın 15 Eylül itibariyle sona ereceğini dile getirerek, ilçede 100 bin dekar bağ alanının bulunduğunu ve dekar başına yaklaşık 310 kilo üzümün çıktığını söyledi. Bu yıl üzümün sıkıntılı bir süreç geçirdiğini anlatan Okur şöyle konuştu: “Her ne kadar don olayı geçirmedik desek de, üzümde bu sene soğuğun etkisi hasatta daha net bir şekilde ortaya çıktı. Bağcılardan konuştuğumuz 100 kişiden 90’ı ‘Geçen seneye nazaran bu seneki üzümüm noksan’ diyor. Bu da tahmini olarak geçen seneye oranla yüzde 25- 30 civarında bir rekolte düşüklüğü yaşanacak. Üzüntümüzün, üzüm fiyatının iyi olmasıyla telafi edilmesini istiyoruz.”

MİLLETVEKİLLERİ DEVREYE GİRSİN

Okur Ege Bölgesi milletvekillerinin sıkıntılı süreç geçiren üzüm üreticileri için çalışma yapmasını isteyerek, milletvekillerini TARİŞ’e ve tarım kredi kooperatiflerine üzüm alımı konusunda baskı yapmaya çağırdı. Okur şöyle devam etti: “Siyasi parti ayrımı yapmıyoruz. Tüm vekillerimize sesleniyoruz. Hepsi gelsinler, görsünler bu çiftçinin halini. Devlet okul üzümü için ihaleyi açtı ve bitti. Tarım kredi kooperatiflerine yetkiyi verdi. ‘Okul üzümü’ alın dedi. 10 bin ton bağlantı yapıldı. Ama hâlâ bir gelişme yok. Biz otobüslerle Ankara’ya giderek, üreticiyle TBMM’nin önünde sıkıntılarla ilgili açıklama yaparım. Ama buna gerek bırakmasınlar. Ancak Allah aşkına vekillerimiz Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı ile görüşeceklerse görüşsünler ve Tarım Kredi Kooperatifleri ile TARİŞ’in bir an önce üzüm almasını sağlasınlar.”

5 LİRADAN 3.90 LİRAYA DÜŞTÜ

Kurban Bayramı’ndan önceki 3 gün içinde üzüm fiyatının 5 lira 30 kuruş olduğunu belirten Okur, fiyatın bayramda ve bayramdan sonra bir anda 3 lira 90 kuruşa kadar düştüğünü dile getirdi. Okur şunları söyledi: “Çiftçi şu anda ürününü gidip teslim etmek istiyor. Bayramdan önce fiyatlar 5 lira 20 kuruş ile 5 lira 30 kuruş arasında değişiyordu. Şimdi ne oldu da savaş mı çıktı, afet mi oldu ki üzüm fiyatı 3 lira 90 kuruş ile 4 lira 10 kuruşa kadar düştü. Tüccarlara da sesleniyorum. Eğer biz varsak onlar var. Daha önceden pamukta oynanan oyunlar vardı. Şimdi bu oyun üzümde var.”

ÜRETİCİ EYLEM İSTİYOR

Üreticinin 10 ay boyunca bağlarının başında olduğunu ve çok emek harcadığını anlatan Okur, “Eğer birkaç gün sonra bu üretici bağlarını köklemeye başlarsa kimse şaşmasın. Ben artık üreticiyi yönlendirmeye başladım. ‘Pamuk para ediyor pamuk ekmeye başlayın’ diyorum. Masraflar çok ağır. Üretici ‘Üzümü sokaklara ve yollara dökelim’, ‘Eylem, miting yapalım’ demeye başladı” diye konuştu.

ÜRETİCİ: SON DEMLERİMİZİ YAŞIYORUZ

Küçüklüğünden beri üzüm yetiştirdiğini dile getiren 62 yaşındaki Ahmet Kaçar da sıkıntılarını şöyle dile getirdi: “Çocukluğumdan beri bağcılıkla uğraşıyorum. Kesime 25 Ağustos’ta başladım. Bayram dolayısıyla ara verdik. Tekrar başladık ve 5 gün daha sürer. 9 ile 12 gün arasında üzümler kuruyacak. Geçen seneye göre bu sene üzümde verim düştü. Bu sene yaşanan soğuk havalar bizi etkiledi. Üzümlerde tarım kredi kooperatifleri devreye girsin. Toprak mahsulleri ofisleri de devreye girsin. Milletvekillerimiz harekete geçsin. Son demlerimizi yaşıyoruz. Fiyatlar 5 liradan aşağıya düşmesin.” (Manisa/DHA)


FISTIK ÜRETİCİSİ 5 LİRA FİYAT BEKLİYOR

Osmaniye’nin  Kadirli ilçesinde hasadına başlanan yer fıstığında verimin düşük olması çiftçiyi üzdü.Kadirli’de 39 bin 570 dekar alana ekim yapıldığını belirten Kadirli Ziraat Odası Başkanı Hanifi İspir, geçen yıl dekara 400 kilo ürün alındığını bu yıl ise 250 ile 350 kilo arasında ürün alındığını söyledi. Kadirli’de erken ekim ve erken hasat nedeniyle verimin düşük olduğunu belirten Hanifi İspir, fıstığın kilosunun 5 liradan alıcı bulması halinde çiftçinin, zararını biraz da olsa telafi edebileceğini kaydetti.

Kadirli İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü F. Rüştü Özeser de Osmaniye’nin Türkiye’nin yer fıstığı ihtiyacının önemli kısmını karşıladığını belirterek, “Ülke ekonomisinde önemli yere sahip olan birinci ürün yer fıstığı hasadımız başladı. Yaklaşık 39 bin 570 dekarda ekimi yapılan yer fıstığında ilk hasat başladı. Geçen yıl rekoltemiz 25 bin ton olmuştu” dedi.

Tarlasında hasat yapan Çiftçi Ömer Ela ise, “Normalde eylül ayının 25’inden sonra hasat yaptığımız yer fıstığını bu yıl eylül ayının başında hasat ettik. Verim biraz düşük ama fiyat 5 lira gibi olursa çiftçinin verimden kaybı bu şekilde giderilebilir” diye konuştu. (Osmaniye/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Memur-Sen: Yoksulluk sınırı 4 bin 815 TL

SONRAKİ HABER

Tekmeci Abdullah Çakıroğlu'ya 3 yıl 10 ay hapis cezası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...