04 Eylül 2017 15:35

Muhabirimiz Kemal Özer’in gözaltı süresi 7 güne çıkarıldı

Gözaltına alınan Dersim muhabirimiz Kemal Özer’e ‘örgüt üyeliği’ suçlaması yöneltildiği ve gözaltı süresinin 7 gün olduğu açıklandı.

Paylaş

Cansu PİŞKİN
İstanbul

Polisler tarafından önceki sabah saatlerinde evi basılan ve yerinde bulunamayan Dersim muhabirimiz Kemal Özer, akşam saatlerinde Ovacık-Dersim yolundaki arama noktasında gözaltına alındı. Tunceli Emniyet Müdürlüğüne götürülen Özer’in, daha sonra Tunceli Devlet Hastanesinde sağlık kontrolünden geçirildiği öğrenildi. 

Gözaltı sonrası soruşturma savcısı ile görüşen Dersim Baro Başkanı Barış Yıldırım duruma ilişkin Evrensel’e bilgi verdi. Özer’e “örgüt üyeliği” suçlaması yöneltildiğini söyleyen Yıldırım, “Bu hafta ifade alınmayacak. Gözaltı süresi 7 gün olarak belirlenmiş” dedi.

TEHDİT EDİLMİŞTİ

Yıllardır Evrensel’in Dersim muhabirliğini yapan Kemal Özer, doğa fotoğrafçılığıyla da tanınıyor. Dersim’deki yaban hayatı fotoğraflayan Kemal Özer, daha önce kaçak avlanmaya dair haberleri sebebiyle tehdit edilmişti.

İKTİDAR ‘HABER YAPMAYIN’ DİYOR

Muhabirimiz Özer’in gözaltına alınmasının ardından gazetemize değerlendirmelerde bulunan Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Gökhan Durmuş, gazetecilere dönük gözaltıların, iktidarın gazetecilere yönelik bakış açısının sonuçları olduğunu söyledi. Durmuş, “Kemal Özer uzun yıllardır fotoğrafçılık, gazetecilik yapan bir arkadaşımız. Bu hukuksuz gözaltının bir an önce sona ermesi için sendika olarak biz de girişimlerde bulunuyoruz. Gözaltılardaki amaç, Türkiye’de artık gazetecilerin haber yapmasının istenmiyor olması. Bütün bu baskılara rağmen Türkiye’de habercilik bitmeyecek, gazeteciler haber yapmaya devam edecekler. Temennimiz Kemal Özer’in en kısa sürede serbest bırakılması. İktidar da hukuksuz gözaltılarla gazetecileri baskıya alma politikasından vazgeçmeli artık. Bu uygulamalardan vazgeçilmeli ve gazeteciler özgürce habercilik yapabilmeli” dedi.

‘KEMAL ÖZER SERBEST BIRAKILMALI’

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Genel Başkanı Turgay Olcayto ise, “Türkiye’de bayram seyran demeden gazeteciler üzerindeki baskılar devam ediyor. Son aldığımız habere göre de Kemal Özer arkadaşımız Dersim’de gözaltına alınmıştır. Sorumluların kim olduğu da belli değil. Yapılan müracaatlarda polis jandarmayı, jandarma polisi adres göstermekte. Muhabir arkadaşımızın bir an önce serbest bırakılması dileğimizdir. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti olarak, gazeteci arkadaşlarımıza yapılan baskıları takip etmeye devam edeceğiz” dedi.

EMEP DERSİM İL ÖRGÜTÜ: ÖZER SERBEST BIRAKILSIN

Emek Partisi Dersim İl Örgütü önceki gün gözaltına alınan muhabirimiz hakkında yazılı açıklama yaptı. Özer’in yıllardır Dersim’de gerçeklerin peşinde koştuğu belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Çevre haberleri başta olmak üzere, işçilerin kamu emekçilerinin her türlü hak mücadelesini yaptığı haberlerle kamuoyuna sunan Kemal Özer’ in gözaltına alınması, son dönemde yaşanan muhalif basın ve gazetecilere yönelik baskının devamı olarak görülmelidir. 15 Temmuz darbe girişimi sonrası hükümet tarafından uygulanan OHAL ve çıkarılan KHK’ler ile darbe girişiminde bulunanların ötesine geçen, emek ve demokrasi mücadelesi veren kesimleri de kapsayan baskı ve tutuklamalar, ilimizde de kendini göstermektedir” 

EMEP Dersim İl örgütü, “Halkın haber alma hakkı için mücadelesini sürdüren Evrensel Gazetesi Muhabiri Kemal Özer ve hukuksuz olarak gözaltına alınan bütün vatandaşlar derhal serbest bırakılmalıdır” diyerek muhabirimizin serbest bırakılmasını istedi.

YARKADAŞ: GAZETECİ GÖZALTILARINA SON VERİN

Öte yandan CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, Muhabirimiz Kemal Özer'in gözaltına alınmasının ardından önce Tunceli İl Emniyet Müdürlüğünü aradı. Emniyet Müdürlüğü yetkilileri gözaltı işleminin Jandarma tarafından gerçekleştirildiğini söyledi. Yarkadaş, bunun üzerine Tunceli İl Jandarma Komutanlığı ile görüştü. İl Jandarma Komutanlığı yetkilileri de gözaltı işlemini doğruladı. Ancak bilgi verme yetkilerinin olmadığını belirterek Yarkadaş'a savcılığı araması gerektiğini belirttiler. Bunun üzerine nöbetçi savcılığı arayan Yarkadaş kimseye ulaşamadı.

Konuya dair Evrensel'e konuşan Yarkadaş, "Ağustos ayında 33 gazeteci gözaltına alınmıştı. Eylül ayı da gazeteciler açısından gözaltılarla geçecek gibi gözüküyor. Eylül ayının ilk gözaltısı Evrensel Muhabiri Kemal Özer oldu. Gazeteci gözaltılarına son verin" dedi.  (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Balıkesir'de 3 hektar ormanlık alan yandı

SONRAKİ HABER

Ardahan’da orman yangını

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...