Dersim’de Bezuvar sürüsü görüntülendi

Kaçak avcılarca avlanan çengel boynuzlu dağ keçilerini (Bezuvar) sürü halinde Dersim’de görüntüledik.

28 Mart 2017 09:02
Paylaş

Kemal ÖZER
Dersim

Dersim’de çengel boynuzlu dağ keçileri (Bezuvar) köylülerin kaçak avcılarla mücadelesi sonucu hayatta kalmayı başardı. Yöre Alevileri tarafından kutsal kabul edilen ve sürü halinde görüntülenen Bezuvarlar, düzenli olarak merkeze bağlı Rabat Köyü’nde Muhtar Ali Hıdır Ergün’ün evinin yakınlarına kadar geliyor. Muhtarın yeşeren tarlalarında otlayan dağ keçilerine köylüler de sahip çıkıyor.

Türkiye’de Kuzeydoğu, Doğu Anadolu ve Toroslar’ın doğusunda yaşayan Bezuvar isimli dağ keçisi, besin maddesi bol alan alçak yerleri tercih ediyor. Ancak insanların baskısından dolayı yüksek dağlara sığınmak zorunda kalıyor. 

Dersim merkeze bağlı Rabat Köyü’nde Köy Muhtarı Ali Hıdır Ergün başta olmak üzere civar köylülerin son yıllarda kaçak avcılarla yaptığı mücadele ve bilinçlendirme çalışması sonucu, Bezuvarlar sürü halinde köylere kadar inerek karınlarını doyuruyor.

Köylerinin yaban hayatı açısından son derece zengin olduğunu belirten Muhtar Ergün, “Burası kırsal bir yer ve her çeşit hayvan var. Yoğunlukla dağ keçileri bulunuyor. Daha önceden bilinçsizce avlanılıyordu. Yaklaşık 4-5 yıldır biz hem muhtarlık olarak hem köy halkı olarak buna karşı çıktık. Bunu engelledik. Sahiplendik. Şimdi de hayvanlar çoğaldı. Bahçe, tarla ekiyoruz. Bazen zarar verdiği halde biz yine onları her zaman sahipleniyoruz. Avcıları bırakmıyoruz. Bu şekilde doğayı dengeliyoruz” dedi.

ALEVİLER TARAFINDAN KUTSAL KABUL EDİLİYOR

Dağ keçilerinin yöre Alevileri için kutsal olduğunu belirten Ali Ercan ise; “Doğamız, kültürümüzün en temel nedenlerinden biridir dağ keçisi. Aynı zamanda Alevinin kutsal varlıklarıdır. Toplu yapılan doğa gezilerinde hayvanlar ürküyor. Yabancı bir insanın köye gelişini algılıyorlar. Bu açıdan hayvan bir süre uzaklaşıyor yabancılar geldiği zaman. Biz Aleviler olarak madem kutsallarımızsa bunu bireysel olarak değil toplumsal olarak sahiplenmeliyiz. Çünkü bunlar kutsal varlıklarımızdır” diye konuştu.

SON YILLARDA KAÇAK AVCILAR TARAFINDAN ÇOK SAYIDA YABAN HAYVANI ÖLDÜRÜLDÜ

Dersim’de başta Pülümür ve Munzur Vadileri olmak üzere son yıllarda civar illerden gelen kaçak avcılar tarafından başta dağ keçileri olmak üzere çok sayıda hayvan öldürüldü. Dersimlilerin kutsallık da atfettiği dağ keçilerine yönelik yörede ciddi bir hassasiyet oluşmuş durumda. Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekiplerinin gerek personel gerekse de araç gereç eksikliğinden dolayı kaçak avcılarla yeterince mücadele edemiyor.
 

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Soruşturma açılan öğrenciler için açıklama yapıldı

SONRAKİ HABER

Bergama’da ‘Anayasa değişikliği ve çevre’ konuşuldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...