03 Eylül 2017 23:09

Lice'de sokağa çıkma yasağı: '3 köylü vuruldu' iddiası

Diyarbakır Lice'de 4 mahallede sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Başlatılan operasyonda helikopterle ateş açıldığı, 3 köylünün vurulduğu iddia edildi.

Paylaş

Diyarbakır’in Lice ilçesine bağlı Mişref (Bağlan) köyünün, önceki akşam askeri helikopter ile tarandığı ve olayda, Celal Yıldırım, Bedran ve Münir Serin adlı köylülerin yaralandığı iddia edildi. Diyarbakır Valiliği'nin 4 köyde, “sokağa çıkma yasağı”nı saldırının olduğu sırada ilan ettiği öne sürüldü. Saatlerce köyde bekletilen yaralıların hastaneye götürülmelerine izin verilmediği de iddialar arasında. Valilik operasyonun PKK’ye yönelik yapıldığını söylerken, köyde incelemede bulunan HDP heyeti olayda sivillerin vurulduğunu belirtti. 

Yaralıların Lice Devlet Hastanesi’nde yapılan ilk müdahalenin ardından Selahaddin Eyyübi Devlet Hastanesi’ne sevk edildiği belirtildi. Başından ve bacağından ağır yaralanan Celal Yıldırım’ın hastanede tedavisi sürüyor. Diğer yaralılar Bedran ve Münir’in ise tedavileri tamamlanmadan gözaltına aldığı öğrenildi. Yaralıların hastaneye kaldırılmasının ardından askerler ise evleri tek tek arayarak, GBT kontrolü yaptı. Köylüler, arama sırasında askerlerin kendilerine hakaret ettiğini aktardı. 

HDP HEYETİ KÖYE GİTTİ

Öte yandan dün gece olayın yaşandığı Bağlan köyünde incelemelerde bulunmak üzere Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekilleri Feleknas Uca, Ziya Pir, Sibel Yiğitalp köye gitti. Vekiller yaptıkları incelemenin sonucunu Diyarbakır HDP İl Binasında basına açıkladı. Açıklamada konuşan HDP Diyarbakır Milletvekili Ziya Pir, “Sosyal medya üzerinden köylülerin yaptığı çağrı üzerine, bunun ne olduğunu bilmek için biz ilk önce Valiliği aradık, olay ile ilgili bilgi alıp bize döneceklerini söylemelerine rağmen hala dönüş yapılmadı. Diyarbakır’da sivil ölümler, sivil yaralamalar oluyor ama ilin valisi, kentin seçilmişlerine bilgi vermekten aciz durumda” diye konuştu.

SOYLU’NUN AÇIKLAMALARI SİVİL ÖLÜMLERİ TETİKLİYOR

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun Hakkari’de Heronların sivil insanlarını vurulmasına dair açıklamasını hatırlatan Pir, “Soylu dedi ki, ‘Bu tür operasyonlarda bu tür hatalar olabilir.’ Yapmış olduğu bu açıklamayla sivillerin katlettiğini itiraf etmiş oldu. O Hakkari’de tedavi edilmesi gereken sivillerin hala karakollarda ifadelerinin alındığını biliyoruz. Bu da hükümetin başka bir edepsizliği, ahlaksızlığı, ayıbıdır. Soylu’nun açıklamasından anlıyoruz ki; operasyon sırasında sivil olsun, olmasın, kim olursa olsun, insanları katledebilirsiniz, herhangi bir soruşturma da mümkün olmayacaktır, yani sivil katliamlara açık çek verilmiştir. Bizi bunu duyduktan sonra eyvah dedik. Önümüzdeki günlerde yine sivil ölümler, katliamlar olacak. 24 saat geçmeden haberlerin geldiğini duyduk” dedi. 

‘YARALILAR YILLARDIR KÖYDE YAŞAYAN SİVİLLER’

Soylu’nun yaptığı açıklamanın üzerinden çok az bir süre geçtikten sonra Lice’nin Mişref köyünden köylülerin vurulup yaralandığı haberini aldıklarına dikkat çeken Pir, yaşanan olayı şu sözlerle anlattı: “Köye gittiğimizde insanlar sokağa çıkamıyordu. Biz gidince çıktılar. Yaralıların aileleriyle, köylülerle görüşmeler yaptık. Dün akşam saat 8:00’de, köyün iki noktasına helikopterlerle askerler indirilmiş. Sokağa çıkma yasağı ilan ediliyor ama öncesinde köylülere bildirilmiyor. Köylülerde sokaklarda, daha önce gittiği tarlalardan eve dönüş yolundalar. Helikopterlerden askerler indirildiği an itibariyle bir traktör üzerinde olan Celal Yıldırım ve oğlu Bedran Yıldırım hiçbir uyarı yapılmadan taranıyor. Celal Yıldırım yıllardır o köyde yaşayan, 13 çocuğu olan 60 yaşında sivil bir vatandaş. Traktörü kullanan oğlu Bedran Yıldırım ise 3 çocuk babası, Diyarbakır’da emlakçılık yapan bir sivil yurttaşımız. Bayramdan dolayı ailesini ziyarete gitmiş, köyde bulunuyor. 

‘YARALILARIN SİVİL OLDUĞUNU BİLİYORLAR AMA GÖZALTINDALAR’

Baba Celal Yıldırım kafasından ağır yaralı, oğlu Bedran ise sivil olduğunu askerlerde, valilikte biliyor, hastanede tedavisi yapılması gerekirken, karakolda şuan ifade veriyor. Aynı dakikalarda köyün 300 metre diğer tarafında helikopterler indiriliyor. Annesinin aynen ifadesi ‘Benim oğlum Münir Serin tarlaya sulamaya gitmişti ve sulamadan geri dönerken eve yaklaştığı an arkadan ayaklarından, bacaklarından taranıyor.’”

YARALILARA YARDIMA İZİN VERİLMEDİ

Yaralılar saatlerce sokakta bekletildiğini söyleyen Pir, “Köylüler yardımcı olmak istiyorlar. Sesleniyorlar askerlere, ‘yaralılar bizim köylümüz, sivil insanlar’ diyerek, fakat askerle reddediyor. Askerler ‘eğer evlerinizden çıkarsanız hakkınızda işlem yaparız’ diyerek, bir sürü hakarette ediyorlar. Daha sonra tüm köylülerin evleri aranıyor, GBT yapılıyor. Aramalar yapılırken çocuk, kadın, anne, erkek dinlemeden hepsi yüzüstü yere yatırılıyor, hakaret ve küfürlere maruz kalıyorlar. Kamuoyunun duyarlılığının ardından yaralılar saatler sonra hastaneye sevk ediliyor. Köylülerin ifade ettiğine göre köyün biraz uzağından askerler bir ceset getiriyor. Şu anda bildiğimiz yaralılar Celal, Bedran ve Münir isimli yurttaşlar. Getirilen cesedin kimliği hakkında bize bir bilgiye ulaşmış değiliz.”

‘NORMALDE İSTİFA ETMELERİ LAZIMDI’

Süleyman Soylu’nun açıklamasıyla Kürt köylerinde ‘canlı tatbikatların uygulandığına dikkat çeken Pir, “Bu ‘canlı tatbikat’ dediğimiz olayda sivillere mermi sıkılmaktadır, bunun adı sivil katliamdır, savaş suçudur. Bu savaş suçunun önünü 2014 senesinde Recep Tayyip Erdoğan ‘Çocuksa çocuk, kadınsa kadın, ne gerekiyorsa yapın’ diyerek açmıştı. Süleyman Soylu’nun açıklaması da ‘Kürtler sahipsizdir, onları istediğiniz şekilde öldürebilirsiniz’ anlamındadır bizim için. Böyle bir İçişleri Bakanı normalde o koltukta bir dakika oturamaz. Başka ülkelerde olsa Savunma Bakanı bir dakika oturamaz, hatta Başbakan da oturamazdı çoktan istifa ederlerdi. Barış gelirdi. Ama ne yazık ki bunlar barış kelimesini ağzına almıyor. İlle de savaş, Kürtler ölsün, içeri alalım diyorlar. Ne Kürtler bu ülkede bitebilir ne de HDP ve bileşenleri bitebilir. Buradan en azından Süleyman Soylu’nun dün ki açıklamasına bir açıklama getirmesini istiyoruz. Normal şartlar istifa etmesini beklerdik. Ama onlarda o yüz yok” dedi.

VALİLİKTEN AÇIKLAMA

Diyarbakır Valiliği ise önceki akşam Lice’de yaşananlara ilişkin yazılı bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Diyarbakır ili Lice ilçesi güneyindeki Bağlan ve Çavundur köyleri kırsal alanında faaliyet yürüten BTÖ mensuplarını etkisiz hale getirmek ve işbirlikçi şahısları yakalamak maksadıyla; 03 Eylül 2017 Pazar günü saat 20.00’dan itibaren icrasına başlanılan operasyonel faaliyet, 04 Eylül 2017 Pazartesi günü saat 10.00 itibariyle başarıyla tamamlanmıştır. Söz konusu operasyonda; Diyarbakır ili Lice ilçesi Bağlan Köyü içerisindeki bir kısım konut ve yakın civarında, 03-04 Eylül 2017  tarihlerinde icra  edilen  temas ve adli arama faaliyetleri  neticesinde; (1)’i ölü, (1)’i ağır yaralı olmak üzere (2) terörist,  (1) adet AK-47 Kaleşnikof Piyade Tüfeği, (1) adet Glock marka  tabanca,  (5) adet  şarjör, (133)  adet  5.45 mm  çapında  fişek, (2) adet el bombası, (1) adet boş tabanca şarjörü (kılıfıyla), (1) adet ses kayıt cihazı ve (1) adet şemsiye ile birlikte etkisiz hale getirilmiş, (1)’i ayağından yaralı olmak üzere (2) terörist işbirlikçisi, (1) adet el bombasıyla birlikte sağ olarak yakalanmıştır.”  (Diyarbakır/EVRENSEL)

FOTOĞRAF: ARŞİV

ÖNCEKİ HABER

ABD'li Şair John Ashbery yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

İncir: Çiçeklerini içinde gizleyen bitki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa