Fındık üreticileri: Tekellere değil üreticiye hizmet et

Tüm Köy Sen Ordu Şubesi yaptığı basın açıklamasında fındık üreticilerini mağdur eden politikalardan bir an önce dönülmesini istedi.

30 Ağustos 2017 09:03
Paylaş

Tüm Köy Sen Ordu Şubesi tarafından yapılan basın açıklamasında fındık üreticilerini mağdur eden politikalardan bir an önce dönülmesini istedi.

Ordu Altınordu’da Tahıl Pazarı Meydanı’nda yapılan basın açıklamasına fındık üreticileri, CHP, EMEP, Haziran Hareketi, YSP, KESK, Eğitim-İş, Tek Gıda-İş, Emekli Sen, Çevre Derneği temsilcileri destek verdi. Basın açıklamasını okuyan Tüm Köy Sen Ordu Şube Başkanı Zekai Sağra, “Bu gün burada toplandık çünkü ürünümüze, emeğimize, geleceğimize sahip çıkıyoruz. Görmeyen gözlere duymayan kulaklara sesleniyoruz.” dedi.

Açıklanan fiyatla üreticilerin mağdur edildiğini belirten Sağra, “Biz üreticiler tüm planlarımızı fındık hasadına göre yapıyoruz ama her yıl hükümetler ve yerli-yabancı fındık çikolata tekelleri sevincimizi kursağımızda bırakıyor. İki gün sonra Kurban Bayramı fakat bayramımızı da zehir ettiler. Bizler biliyoruz ki, bizi bizden başkası düşünmeyecek. Hükümet mensupları ve milletvekilleri ‘Fındık üreticilerini mağdur etmeyeceğiz’ dedikçe fındık fiyatı daha da düştü. Şimdi de geçen yılki fındık fiyatına bu senenin fındığını almaya çalışıyorlar. Sorunca da fındık üreticisi mağdur olmasın diye alıyoruz diyorlar. Soruyorum size; akaryakıt artmış, gübre artmış, işçilik artmış, verdiğimiz emekte çabası bu durumda geçen yılki fiyattan fındığını veren üretici mağdur olmaz mı? Ürünümüz ve emeğimiz üzerinden soygun ve talan politikaları geliştirenlere izin vermeyeceğiz.” diyerek tepkisini dile getirdi.

HÜKÜMET, KİMDEN YANA OLDUĞUNU GÖSTERDİ

Hükümetin fındık alım politikasını kabul etmediklerini söyleyen Sağra, “Tarım Bakanı fındığın maliyetini 8.75 TL olarak açıkladı. Ey Tarım Bakanı 8.75 TL maliyeti olan bir ürünü 10 TL’ye satan bir sanayici, tüccar gördün mü? Fındığımızı ucuza alanların yüzde kaç oranında kâr ederek sattığını araştırdın mı? Ayıptır, günahtır; üreticinin gözüne baka baka fındık- çikolata tekellerinin lehine politika uyguluyorsunuz. 

TMO’nun üreticileri nasıl sıkıştırarak; inceleyerek fındık aldığını bilmeyen mi var? TMO’nun 10TL’ye fındık alması demek fındık tekellerine müjdeli haber demektir. Yazıklar olsun! Unutulmasın ki, ürünümüzü, emeğimizi, geleceğimizi soygun ve talan sofrasında yem ettirmeyeceğiz. Hükümet, oyu fındık üreticisinden alıyor hizmeti tüccara, ihracatçıya ve İtalyan Ferrero’ya veriyor. Nerede Karadeniz milletvekilleri hepsi de suspus oldular. Ortalıkta yoklar. Her gün gazetelere açıklama yapan hükümetin milletvekilleri kayıp” eleştirisini dile getirdi.

'BU BİR BAŞLANGIÇ'

Mağduriyetlerini bir kez daha dile getirdiklerini vurgulayan Tüm Köy Sen Ordu Şube Başkanı Sağra, “Bu bir başlangıç. Üreticiler bahçede; iki gün sonra bayram. Basın açıklaması ile ilk uyarımızı yapıyoruz. Bayramdan sonra biz üreticileri memnun eden bir revize planı açıklanmazsa emeğimizi, ürünümüzü, geleceğimizi kurtarmak için ne gerekiyorsa yapacağız. Bu iyi bilinsin. Üretiyoruz ama yoksullaşan yine biz oluyoruz. Ferrero başta olmak üzere yerli ve yabancı tekellere teslim olmayacağız.” dedi.

‘DEĞERLİ ARKADAŞLAR BİRLEŞE BİRLEŞE, EL ELE VEREREK KAZANACAĞIZ’

Üreticilere seslenerek sendikada bir araya gelmenin gerekliliğine değinen Sağra, “Biz ayrı ayrı durdukça, emeğimiz alın terimizi sömürenlere karşı birleşmedikçe daha çok mağdur oluruz. Madem ki; Karadeniz’in geçim kaynağı fındık o zaman herkesin yaptığı iş, söylediği söz fındığa göre tartılacak. Sorunumuz ekmeğimizin küçülmesi, ortak noktamız fındık. Kimki sofrasında küçülen ekmeği ve serpilip büyüyen çocuklarının derdindedir o biryana fındığı 7’ye, 8’e, 9’a ve mağdur olmayın diye 10’a alıyorum diyen bir yana. Tüccarlar el ele vermişler üç kuruşa fındık topluyorlar. İhracatçılar birliklerini kurmuşlar ucuz alıp pahalı satıyorlar. Tüm farklılıklarımızla hepimiz üreticiyiz. Farklılıklarımıza göre ürünümüze fiyat vermiyorlar. O nedenle tüm fındık üreticilerini birbiriyle kenetlenmeye, sendikamız TÜM KÖY SEN’de örgütlenmeye çağırıyoruz.” dedi.

FINDIK ÜRETİCİLERİNİN TALEPLERİ

 “Buradan Hükümete taleplerimizi yineleyerek yeniden sesleniyoruz.” diyen Sağra, öncelikli taleplerini şöyle sıraladı: 

“ *Fındık politikalarındaki ana değişimin nedeni olan Birliklerin yok olmasına ve devlet desteğini kaldıran 2000 yılında çıkarılan 4572 sayılı Birlikler yasası, üretici ve kooperatifleri lehine yeniden değiştirilip güncellenmelidir. 

* Açıklanan fiyat ve TMO politikası değiştirilmeli. TMO, üreticinin tüm fındığını alma sözü vermeli ve fiyat en az 15 TL olmalıdır. 

* Alan Bazlı Destek politikası ‘dönüme’ değil, ürüne verilecek şeklinde değiştirilmelidir. 

* Üreticiye fındık işçiliği gideri ve eylül ayı zorunlu harcamaları için faizsiz kredi verilmeli.

Bunlar acil olarak yapılması gerekenler. Bunun dışında tarım-fındık politikaları tartışılmalı ve üreticinin korunduğu, tarımda dışa bağımlılığa son verenpolitikalar geliştirilmelidir.
Fındık üreticisi kardeşlerimize de çağrımız çok zorda kalmadıkça fındığımızı pazara indirmeyelim. Bir yılı aç geçirmemek için bu birkaç ay fındığımızı pazara indirmeyelim.” (Ordu/EVRENSEL)


'ÜRETİCİYİ DELÜRTTÜNÜZ'

Öte yandan 10 liralık taban fiyatına tepki gösteren üreticiler paylaştıkları mizahi video ile fiyata tepki gösterdi. (HABER MERKEZİ)

                
 

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Baraj sadece tarih değil tüm Dicle Vadisi için yıkım olacak

SONRAKİ HABER

Yarkadaş: Çürümeyi yazan gazeteciler tutuklanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...