22 Ağustos 2017 14:40

Barzani: Bırakın demokratik hakkımızı kullanalım

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani referandumla ilgili konuştu: Bırakın demokratik hakkımızı kullanalım.

Paylaş

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani, bağımsızlık referandumu ile ilgili konuştu. Rudaw’ın haberine göre Erbil’deki Saad Abdullah Konferans Salonu’nda kitle örgütleri ve sendaka temsilcileriyle bir araya gelen Barzani, “Önümüzde iki seçenek var: Ayrılmak ya da Bağdat’ın tahakkümünü kabul etmek” ifadelerini kullanarak, “Anayasanın bütün maddelerini ihlal eden Bağdat’ın anayasadan söz etmesi ayıptır” dedi. Barzani, “Kürdistan halkı neden referandum kararı aldı?​’ diye soruyorlar. Referandum kararı yeni değil. 7 Haziran’da sadece tarih belirlendi. Her dönemde verilen kurbanlar, bu büyük amaç içindi. Bu, dünya milletleri gibi bizim milletimizin doğal bir hakkıdır” diye konuştu. 

Bağdat’la bütün yolların denendiğini söyleyen Mesud Barzani, “Başkasının bizim için bu kararı vermesini beklersek, daha çok bekleriz” dedi. “Bu fırsatı kaçırırsak, Allah bilir bir daha ne zaman elde ederiz” diyen Barzani, “Onlar (ABD), IŞİD’e karşı savaşa odaklanıldıklarından dolayı zamanın uygun olmadığını ifade ediyorlar. Biz de IŞİD’e karşı savaştan sonra var olan fırsatın da gideceğine inanıyoruz. Keşke 2 yıl önce yapsaydık, çok daha kolay olurdu. Burada tekrar ediyorum, lütfen kimse bunu bir şahıs veya belli bir partinin kararı olarak yorumlamasın. Bu hepimizin kararı. Bir milletin kararıdır” diye devam etti.

‘ANCAK DAHA BÜYÜK BİR TEMİNAT OLMASI HALİNDE...’ 

“Referandumu erteleyin diyenler, halkımıza daha iyi bir seçenek sunsunlar” diyen Barzani, “Biz bir günah, suç işlemedik. Bırakın bu demokratik hakkımızı kullanalım. Halkımız kendi iradesini ifade ediyor. Dünya mı yıkılır. IŞİD’e karşı savaşa odaklanılamayacağı ifade ediliyor. Hayır öyle değil, biz buna kanaat getirmiyoruz. Neden savaşa odaklanılmasın?​” ifadelerini kullandı.

Referandumun ertelenmeyeceğini yineleyen Barzani, şunları söyledi: “Buradan bir kez daha tekrar ediyorum, referandumun ertelenmesi söz konusu değil. Ancak daha büyük bir teminat olması halinde. Bu konuda şimdiye kadar hiçbir şey belli değil. Seçimler de 1 Kasım’da yapılsın. Başkanlık konusunda ise, bugün dahi, parlamento aktifleştirilir ve siyasi partiler birlikte 1 Kasım’a kadar bir kişiyi belirlerse, ben yarın görevimi devredeceğim. 1 Kasım da kim aday olur, seçilirse şimdiden hayırlı olsun. Bu sorun değil. Siyasi partilerin anlaşmasını arzu ediyoruz. Bugün KDP heyeti, Süleymaniye’de KYB ve Goran’la görüştü, belki başka partilerle telefonla da olsa görüşecekler. Başarılar diliyoruz” (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Prof. Dr. Demirsoy'dan Hasankeyf tepkisi: Türkiye hata yaptı

SONRAKİ HABER

Irak: Telafer'de iki bölge ele geçirildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...