12 Ağustos 2017 12:17

ÖSYM, bu defa da hatalı hesaplamayla mağdur etti!

ÖSYM'nin hesap hatasıyla yaptığı yerleştirmeler öğrencileri mağdur etti. Eğitimciler ve milletvekilleri ÖSYM'ye tepki gösterdi.

Paylaş

Erdi TÜTMEZ
İstanbul

ÖSYM’den yapılan açıklamada üniversite giriş sınavında hesaplama hatası yapıldığı duyuruldu. Üniversiteyi kazandığı açıklanan 1499 öğrencinin yerleşmeleri iptal edildi. Yaşananları yorumlayan Eğitim Sen Genel Eğitim Sekreteri Özgür Bozdoğan, “Rakamlardan bağımsız, insan hayatını ilgilendirecek iş yapılıyorsa özenli olunmalı. Ne yazık ki bu ilk skandal değil ve böyle giderse de son olmayacak” dedi.

Adı çalınan sorular, yanlış sorular, geç açıklanan sonuçlarla anılan Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), bir skandala daha imza attı. ÖSYM bu kez de puan hesaplamasında hata yapıldığını açıkladı ve sonuçların güncellendiğini duyurdu. ÖSYM tarafından yapılan güncelleme sonrası, 1110 adayın yerleştiği program değiştirilirken, daha önce üniversiteyi kazandığı ilan edilen 1499 aday yeni durumda herhangi bir programa yerleştirilemedi. Daha önce bir bölüme yerleşemeyen 1628 aday ise yapılan düzeltme sonrası bir programa yerleştirilmiş oldu.

ÖSYM yapılan hatayı"08.08.2017 tarihinde açıklanan 2017-ÖSYS yerleştirme sonuçlarında, adayların yerleştirmelerinde kullanılacak puanlar belirlenirken Tablo-6C’nin ekinde yer alan okul türlerinden mezun olan adayların alan ve dallarına göre ek puan kullanılabilecek tercihlerinde ‘ek puanlı yerleştirme puanları’ yerine ‘ek puansız yerleştirme puanları’nın kullanıldığı tespit edilmiştir.

Bu işlemin düzeltilmesi amacıyla yapılan güncellemede 1110 adayın ilan edilen yerleştirmesi değişmiş, 1628 aday daha önce bir programa yerleşmemişken yerleşir duruma gelmiş, ek puanı dikkate alındığı için yerleşen bu adaylar nedeniyle daha önce bir programa yerleştiği ilan edilen 1499 aday ise yeni durumda herhangi bir programa yerleşememiştir.

Konu ile ilgili adaylar ve kurumlar bilgilendirilmiş, yeni sonuçlar 12.08.2017 tarihi saat 11:00 itibariyle güncellenmiştir.  Bu durumdan etkilenen adaylardan özür diler bilgilerine saygıyla sunarız." şeklinde açıklarken, yapılan hatayla çok sayıda öğrenci yine mağdur oldu.

‘NE İLK NE DE SON’

Yaşananları gazetemize yorumlayan Eğitim Sen Genel Eğitim Sekreteri Özgür Bozdoğan, “Ne yazık ki bu ilk skandal değil ve böyle giderse de son olmayacak” dedi. Yapılan hata sonucu yine çok sayıda öğrencinin mağdur olduğunu söyleyen Bozdoğan, şu ifadeleri kullandı:  “ÖSYM yerleştirmelerde, sınavlarda ve çeşitli uygulamalarında çokça hata ve skandala imza attı. Yani bu ilk değil. Uzun zamandır bu kurumun bilimsel ve rasyonel çalışmadığı uyarısında bulunuyorduk. Çeşitli kurumlarda ve ÖSYM’de uzun zamandır liyakatle atamalar yapılmadığını; siyasi yakınlıklarla atamalar gerçekleştiğini söylüyorduk. Ve bu yanlışlar ne yazık ki böyle sonuçlara neden oluyor. Ve bundan sonra da sıkça yine böyle şeylerle karşılaşacağız. Burada rakamlar var fakat rakamlardan bağımsız, insan hayatı ile ilgili bir iş yapıyorsanız özenli olmanız gerek. İnsanları mağdur etmemeniz gerek.”  

O KOLTUKTA HANGİ YÜZLE OTURUYORSUNUZ?

Geçtiğimiz 15 Temmuz’da bir soru önergesi veren ve ÖSYM’nin yaptığı hatalara dikkat çeken CHP Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil, yapılan son hataya sert tepki gösterdi. “Türkiye’de ÖSYM kadar görevini tam yapamayan, rezilliklere imza atan, devamlı güveni sarsan başka bir kurum yok” diyen İrgil, “Ve bu ÖSYM, gençliğin geleceğini belirleyen sınavlar yapıyor. Her sınavda bir skandal olmasına rağmen o koltuklarda oturanlar görevden alındı mı? Bu kurumun başkanını kim koruyor? Hangi yüzle o koltuklarda oturuyorlar? Türkiye’de ÖSYM kadar ciddiyetsiz, güven sarsan bir kurum yok. ÖSYM başkanı derhal istifa etmeli ve bu sınavlarla ilgilenen kişiler bunun hesabını vermeli. Şimdi çıkıp kazanan bazı öğrencilere ‘Sen kazanamadın’ diyorlar. Ya yine yanlış hesapladıysanız? Nasıl güveneceğiz. Böyle bir ciddiyetsizlik olabilir mi? Liyakatsiz insanları göreve getirirseniz böyle olur? Sadece biatle o koltukları işgal ettikçe böyle şeyler maalesef olacak.” ifadelerini kullandı.  

OKÇABOL: BU REZALET BİR ÖZÜRLE GEÇİŞTİRİLEMEZ

ÖSYM’nin yaptığı hatayı gazetemize değerlendiren Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rıfat Okçabol da “Bir eğitimci olarak üzüldüm. Böyle bir rezalet olamaz” dedi.

ÖSYM’nin kuruluşunun çok eskilere dayandığını anlatan Okçabol, “Bu kadar eskiye dayanan bir kurumun şimdiye kadar oturmuş olması lazım. Ama bunların sebebi yanlış kadrolaşma. Uygun olmayan, işten anlamayan kişileri buralara atarsanız sonucu bu olur. Bu kurum artık ölçme ve değerlendirmeden çıkmış” dedi.

ÖSYM’nin yapılan skandalın ardından özür dilemesine de tepki gösteren Okçabol, “2 milyon insan bu sınava gelecek bağladı. Böyle bir rezillik olabilir mi? İnsanların hayatlarıyla oynadılar. Siz şimdi kazanan binlerce adaya çıkıp da ‘Sen kazanamadın’ nasıl dersiniz? Burası devlet, cumhuriyet. Tüm toplumu ilgilendiren bir yerdeyseniz ‘Biz yanlış yaptık’ diyemezsiniz. Örneğin, ilk yüze girenlerin 60’ı Boğaziçi Üniversitesini seçti. Şimdi hangisi kazandı? Tamamen şüpheli. Bundan sonraki sınavlarda bu kuruma bir daha nasıl güveneceğiz? Gerçekten bir eğitimci olarak çok üzüldüm. Bu rezalet özürle geçiştirilemez. Bütün bu olanlardan anlıyoruz ki sadece ÖSYM değil, bütün kurumlar işin ehline teslim edilmeli. Artık adam kayırmakla bu işler olmuyor, iktidar bundan vazgeçmeli.” ifadelerini kullandı. 


 

ÖNCEKİ HABER

HDP’den Eren Bülbül için başsağlığı mesajı

SONRAKİ HABER

TV10 emekçileri 45. haftada da Galatasaray Meydanı'nda

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...