Spil Milli Parkı'nın özgür sahipleri yılkı atları

Manisa'daki Spil Milli Parkı'nda 1000’e yakın yılkı atı özgür bir şekilde doğada yaşıyor.

08 Ağustos 2017 11:58
Paylaş

Endemik bitki türü ve doğal güzelliğiyle ülkenin sayılı milli parkları arasında yer alan Manisa'daki Spil Milli Parkı'nda Osmanlı döneminden günümüze geldiği düşünülen yılkı atları, güzellikleriyle ziyaretçileri büyülüyor. Milli Parkta sayıları yaklaşık 1000'e ulaştığı düşünülen yılkı atları, hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.

Osmanlı Devleti döneminde şehzadeler için seçilen atların Spil Milli Parkı Atalanı Mevkii'nde güçlenmeleri için öncelikle doğaya bırakıldığı ve belirli bir müddet sonra bu atların eğitilerek şehzadeler verildiği belirtiliyor. 50 yıl öncesine kadar Osmanlı'daki geleneğin devam ettiği, ihtiyarlıyan atların, son dönemlerini geçirmesi için Spil Milli Parkı'nda doğaya bırakıldığı ve bu zamana kadar çoğalarak günümüze kadar geldiği belirtildi. Bugün hala milli parkta yaşamakta olan yılkı atları sayısı 1000'i buldu.

ÖZELLİKLERİ ÖZGÜR OLMALARI

Spil Dağında özgürce dolaşan yılkı atları, Milli Parkın sahibi olduklarını herkese hissettiriyor. Genelde gruplar halinde dolaşan ve her grubun bir lideri bulunan atlar, kendilerine 100 metre yaklaşılmasına izin verse de, özgürlüğün verdiği yabanilikle saldırma ihtimalleri de bulunuyor. Yerli ve yabancı turistler, yılkı atlarını görmek için Spil'e gelirken, fazla yaklaşılması halinde atlar uzaklaşıyor. Yılkı atlarını görmek isteyenler de Spil Dağı Milli Parkı içindeki su göletine, yamaç paraşütü pistine, seyir tepesi yakınlarına ve Ayvacık Mahallesi civarına geliyor.

KESİN SAYILARININ TESPİTİ İÇİN ÇALIŞMA YAPILACAK

Yılkı atlarının kesin sayı tespiti ve üremelerinin kontrol altına alınması amacıyla Doğa ve Milli Parklar 4. Bölge Müdürlüğü tarafından önümüzdeki aylar içerisinde kapsamlı bir çalışma başlatılacak. Başlatılacak çalışma çerçevesinde Spil Milli Parkında ilk defa yılkı atlarının kesin sayıları tespit edilmiş olacak. Doğaya fazla zarar vermemeleri için sayılarının belli bir oranda tutulması planlanacak. Doğa Milli Parklar 4. Bölge Müdürlüğüne bağlı ekipler, ayrıca özellikle kış aylarında yılkı atlarının aç kalmaması için Spil Milli Parkına yem bırakma çalışması yapıyor. (Manisa/DHA)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Bavul.com, faaliyetlerini durdurma kararı aldı

SONRAKİ HABER

Gözaltında işkence gören 36 köylünün tamamı serbest

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa