07 Ağustos 2017 01:20

İki makinist göz göre göre ölüme yollandı

Elazığ’da 2 makinistin ölümüyle sonuçlanan tren kazasının arkasında ihmal ve aşırı kâr hırsı yatıyor.

Paylaş

K.Samim SAYIN
Elazığ

Elazığ’ın Baskil ilçesinde geçtiğimiz cuma günü 2 makinistin ölümüyle sonuçlanan tren kazasına ilişkin gazetemize konuşan bir makinist kazanın ihmalden kaynaklandığını ve tamir edilmesi gereken trene tonlarca demir cevheri yüklenerek yola çıkartıldığını söyledi. Kaza sonrası olay yerinde incelemeler yapan KESK’e bağlı Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası Malatya Şube Başkanı Hasan Akdemir, vagonların fren aksamının çalışmadığını ifade etti. Trende eksikleri belirlemekle görevli tren teşkil memurlarının görevinin makinistlere yüklendiğini, trende görevli memur sayısının 4 kişiden 2 kişiye düşürüldüğünü söyleyen Akdemir, “Makinistler iş yoğunluğundan dolayı eksikleri tespit edemeyebilirler. Bu şekilde bu tür kazalar yaşanmaya devam eder” uyarısında bulundu.

4 Ağustos Cuma günü saat 19.40 sıralarında Elazığ’ın Baskil ilçesinde 930 ton demir cevheri taşıyan yük treninin raydan çıkması sonucu makinist Mehmet Kirkin ve yardımcı makinist Sergen Ayverdi olay yerinde hayatını kaybetmişti. Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım, olay yerinde yaptığı açıklamada, “Herhangi bir sabotaj veya saldırı durumu söz konusu değil. Kazanın nedeni araştırılıyor” derken, TCDD de kaza nedeninin belli olmadığını konuyla ilgili adli ve idari tahkikat başlatıldığını duyurmuştu.

‘TRENİN TAMİR EDİLMESİ GEREKİYORDU’

Tren kazalarıyla sık sık gündeme gelen Elazığ’da geçen senelerde de ölümlerle sonuçlanan kazalar yaşandı. Son yaşanan kazada hayatını kaybeden makinistlerle birlikte çalışan bir makinist, kazanın önceki kazalarda olduğu gibi ihmalden dolayı olduğunu belirterek, “Bütün makinistler ve demiryolu çalışanları ölümle burun buruna” dedi. Kazada devrilen trenin arızalı olduğunu ve sefere çıkmadan önce Malatya’da tamir görmesi gerektiğini belirten makinist şunları söyledi: “Yük almadan trenin tamir edilmesi gerekiyordu. Ama hiç yük taşımaması gereken trene tonlarca demir yükleyip tamire yolladılar. Arkadaşlarımızı göz göre göre ölüme yolladılar. Kazanın sorumlusu önlemleri almayan ve treni bozuk haliyle yola gönderen yetkililerdir.”

  • Elazığ’ın Baskil ilçesinde 930 ton demir cevheri taşıyan yük treninin raydan çıkması sonucu makinist Mehmet Kirkin ve yardımcı makinist Sergen Ayverdi olay yerinde hayatını kaybetmişti.

İŞ CİNAYETLERİNİN ANA SEBEBİ AŞIRI KAR HIRSI

Gazetemize konuşan demiryolu işçileri ise Türkiye’de iş kazaları ve iş cinayetlerinin ana sebebinin aşırı kar hırsı olduğunu belirtiyor. Kar hırsının sadece özel sektörde değil kamu kuruluşlarında da aynı şekilde işlediğini belirten işçiler, “Az sayıda çalışanla daha fazla kar elde etmek isteyen TCDD iş güvenliğini önemsemez bir durumda” dedi. İşçiler, trenlerin bakımlarının yapıldığı depolarda yeterince personel olmadığı ve yapılan bakımların da üstün körü olduğu için bu ve benzeri olayların ortaya çıktığını söyledi.

TCDD A.Ş.’nin sürekli kara geçtiğinin personele söylenmekte olduğunu kaydeden işçiler, “Demiryollarında gerekli önlemler alınmazsa, insanca çalışma koşulları sağlanmazsa ve personele aşırı yük bindirildiği sürece buna benzer kazalar da devam edecektir. Bu kazaya neden olan trenin makinesinin bakımlarını yeteri kadar yapacak uzman personelin olmaması bu kazanın oluşmasına sebep oldu” dedi.

BTS ŞUBE BAŞKANI AKDEMİR: FREN AKSAMLARI ÇALIŞMAMIŞ

Kazanın meydana geldiği yerde incelemeler yapan BTS Malatya Şube Başkanı Hasan Akdemir vagonların fren aksamının çalışmadığını söyledi. 10 yıl öncesine kadar bir trende 4 kişinin görev yaptığını söyleyen Akdemir, bu sayının 2’ye düşürüldüğünü ve tren eksiklerini belirlemekle yükümlü ‘Teşkil memurlarının’ görevinin makinistlere devredildiğini ifade etti.

BÜTÜN YÜK MAKİNİSTLERE YIKILDI

Gazetemize konuşan Akdemir, “Daha önce bir trende 2 makinist, 1 tren şefi, 1 tren teşkil memuru görev yapıyordu. AKP iktidarıyla beraber trenler 2 makinistle çalıştırılıyor. Tren teşkil memuru vagonların birbirine bağlanmasını sağlar. Tren eksiklerini görür. Makinistler treni sürer. Bütün yük bu makinistlerin üzerine yıkıldı” dedi.

“Elazığ-Malatya arasında hat kısmında son 25 yılda tren işletmeciliğiyle ilgili hiçbir iyileştirme yapılmadı” diyen Akdemir, “Özelleştirmenin adımları atıldı. Buda personel arasında çalışma barışını bozdu. Treni sürmekle görevli olan makinist arkadaşlara diğer görevlerin de verilmesiyle birlikte bu görev çokluğunda bu tür kazalar meydana gelmeye devam eder” uyarısında bulundu.

CENAZELER DEFNEDİLDİ

24 yaşındaki Sergen Ayverdi’nin cenazesi Elazığ Asri Mezarlığına defnedildi. Ayverdi’nin ailesi TCDD’nin yapmak istediği törene tepki göstererek kabul etmedi. Kabul etmeme gerekçeleri ise kazaya sebep olan ihmaller olduğu belirtildi. Biri engelli 6 çocuğu olan Mehmet Kirkin’in naaşı ise memleketi Bingöl’de şehir mezarlığında toprağa verildi.

ÖNCEKİ HABER

KESK, sendikal mekanizmalar, işyerleri ve kadın emekçiler

SONRAKİ HABER

Kadın yazarlarımızın yapıtlarında kadına şiddet

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...