Direnişteki Orkide Yağ işçilerinden boykot çağrısı

Direnişteki Orkide işçileri, işe geri alınana ve sendikal haklara saygı gösterilene kadar Orkide ürünleri için boykot çağrısında bulundu.

27 Temmuz 2017 14:43
Paylaş

Metehan UD
İzmir

15 Temmuz darbe girişimi sonrası “FETÖ/PDY” soruşturması kapsamında Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından el konulan Küçükbay Şirketler Grubuna ait Orkide Çiçek Yağı fabrikasına atanan kayyım tarafından Hak-İş’e bağlı Öz Gıda-İş Sendikasına üye olduğu için işten çıkarılan işçilerin direnişi 46. gününü geride bıraktı. 

İzmir Defterdarı da olan Kayyım Tamer Utkucu’nun talimatıyla atılan işçilerin direnişi sıcak havaya rağmen fabrikanın bulunduğu Ankara Caddesi üzerinde günün 24 saati devam ederken, işçiler sendikalı olarak işbaşı yapma konusunda kararlıklarını sürdürüyor. İşçiler son olarak talepleri karşılanana kadar Orkide ürünlerini tüketmeme çağrısında bulundu. Çağrı ise kısa sürede yankı buldu. Bazı marketlerde Orkide ürünlerinin bulunduğu raflara stickerlar yapıştırıldı.

Boykot çağrısıyla ilgili konuştuğumuz işçilerden Ramazan Özarslan, fabrikaya gece gündüz demeden yıllarını verdiğini belirterek, “Firmayı ilk önce 500, ardından ilk 100 firma arasına soktuk. Fakat anayasal hakkımızı kullanarak sendikaya üye olduğumuz için işten çıkarıldık. Bunu haksız, adaletsiz buluyorum. Kayyım fabrika içerisinde ‘FETÖ’cülerle hareket ederek bizleri kapı önüne koymuştur. Bizler geri işe dönene kadar Orkide’nin hiçbir malını tüketmemeye davet ediyoruz. Kayyımın işçiden emekçiden yana tavır göstermesini istiyoruz. Hatasından da geri dönerek bizleri işe almasını ve sendikal örgütlenmemizi tanımasını istiyoruz” dedi. 

İşçilerden Tansel Demirdeş de şunları anlattı: “Senelerdir çalışıyoruz, 1650 lira maaş alıyoruz. Servis yok, ek hakkımız yoktu. İş güvencemiz de yoktu. Bizlerin ekonomik gerekçeler ileri sürülerek işten çıkarmaları gerçeği yansıtmıyor. Asıl sebep sendikaya üye olmamızdır. Boykot çağrımız biz işe geri alınana kadar sürecek ve sendikamız aracılığı ile bütün illere yayılacak. Mücadelemiz taleplerimiz karşılanana kadar sürecek. Kayyım Utkucu’nun bizlerle masaya oturarak bizleri geri işe almasını ve içeride herhangi bir şekilde mobbing ve baskı olmamasını istiyoruz. Örgütlü arkadaşlarımıza baskılar sürüyor. Emek düşmanlığına karşı boykotumuza destek istiyoruz” dedi.

‘ORKİDE İŞÇİLERİ YALNIZ KALMAMALI’

Öz Gıda-İş Örgütlenme Daire Başkanı Göksel Şengün de İzmir emek ve demokrasi güçlerine Orkide işçilerine destek verme çağrısında bulunarak şunları söyledi: “İzmir’in tarihi sınıf kavgaları ile doludur. Orkide işçileri de bu kavgayı veriyor. İşçinin işçiden, sınıfın sınıftan başka dostu yoktur. Zaten karşımızdakiler bir arada ve para ile yasa onlardan yana. Emek güçlerinin de bir arada olması gerekiyor. Orkide işçileri de bu mücadelesini tek başına vermemeli. Gönlü sınıfın kazanmasından yana olan herkesi yanımızda görmek istiyoruz.”

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Heyetlerinin aldığı kararların yüzde 82’si vatandaş lehine

SONRAKİ HABER

Batıçim Cam Keramik-İş üyesi 3 işçiyi işten attı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa