14 Temmuz 2017 11:30

Adana’daki HDK eylemlerine 3 yıl sonra dava açıldı

HDK faliyetlerinden dolayı 2014'te haklarında soruşturma başlatılan 8 kişi hakkında 3 yıl sonra ‘örgüt üyeliği’ iddiasıyla dava açıldı.

Paylaş

Volkan PEKAL
Adana

Halkların Demokratik Kongresi’nin faaliyetlerine katıldıkları gerekçesi ile 2014 yılında haklarında soruşturma başlatılan, EMEP GYK üyesi Hali İmrek, HDP İl Yöneticisi İbrahim Yakut, Tüm Bel Sen üyesi Güven Boğa’nın da aralarına bulunduğu 8 kişi hakkında soruşturmadan 3 yıl sonra dava açıldı. 

İstanbul Başsavcılığınca yürütülen bir soruşturmadaki gizli tanık ifadelerine dayandırılarak HDK’nin Abdullah Öcalan’ın talimatı ile kurulduğu iddiası ile yola çıkılan iddianamede 8 kişi katıldıkları ya da organize ettikleri Anayasal hak olan silahsız, şiddetsiz eylemler dolayısıyla “terör örgütü üyeliği” ile suçlanıyor.  

HDK’NİN GÜÇ BİRLİĞİ OLARAK ORTAYA ÇIKTIĞINI KABUL ETMİŞ, AMA…

Cumhuriyet Başsavcılığı, iddianamede HDK’nin 2011 genel seçimlerinde Emek Demokrasi ve Özgürlük Bloku’nun ortaya çıkardığı sonuca bağlı olarak bir mücadele hattı ortaya çıkarmayı hedeflediğini de yazarak nasıl ortaya çıktığını açıklamasına rağmen HDK’nin tüm faaliyetlerinin PKK/ KCK adına yapıldığını ve örgüte taban kazandırmayı amaçladığını iddia etmiş. HDK’nin daha sonra HDP’ye dönüştüğü belirtilen iddianamede HDP Eş Genel Başkanları’nın ve millet vekillerinin “örgüt üyeliği”nden yargılanmasını eklemesi de  dikkat çeken bir başka nokta oldu. 

2012 VE 2013’TEKİ TÜM DEMOKRATİK EYLEMLER İDDİANAMEDE

İddianamede Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının anılması, 1 Eylül Dünya barış günü, dönemin BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın katıldığı barış mitingi, açlık grevlerinin taleplerine destek açıklamaları, Roboski katliamı, Halepçe katliamı, Ermeni soykırımı gibi konularda yapılan şiddet içermeyen anma ve eylemler, Gezi eylemlerine katılım çağrıların iddianamede ‘örgüt adına’ yapıldığı iddia ediliyor.  6 Mayıs 2012’de yapılan Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının anma yürüyüşünün “terör örgütüne taban kazanma amaçlı bir eylem” olarak zikredildiği iddianamede yürüyüşte taşınan Denizlerin fotoğrafları da “terör örgütü üyelerinin fotoğrafları taşındı” denilerek terör örgütü iddiası güçlendirilmeye çalışılmış. Deniz Gezmiş’ten “terör örgütü lideri” diye bahsedilmiş. İbrahim Aras’ın polis müdahalesinde öldürülmesinden sonra yapılan açıklamaların “çocuğun ölümünün istismar edilmesi” olarak değerlendiren Savcı, bu açıklamaları da “örgüte taban kazanma” olarak iddianameye geçmiş. Suriye’de savaşın başladığı ilk yıllarda 2012’de yapılan savaş karşı yürüyüş de “Savaşa karşı yürüyüş görünümünde örgüte taban oluşturma” olarak değerlendirildiği görülüyor. 


 

ÖNCEKİ HABER

Kadınlar, Dokuz Eylül Rektörlüğünü protesto etti

SONRAKİ HABER

Eskişehir Barosu İnsan Hakları Komisyonu'nda görevden alma

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...