Form Ambalaj grevinde birlik kazandı

İzmir'de 45 gün süren Form Ambalaj grevi, işçilerin taleplerine yakın bir şekilde sonuçlandı.

09 Temmuz 2017 00:32
Paylaş

Nuri ÖNDER
İzmir

FORM Ambalaj’da 45 gün süren grev işçilerin taleplerine yakın bir şekilde sonuçlandı. Evrensel'e konuşan işçiler, grevin başarıya ulaşmasında birliğin ve beraberliğin etkili olduğunu söylediler. 

İzmir’in Torbalı ilçesindeki Ayrancılar’da kurulu bulunan ve Türk İş’e bağlı Selülöz İş Sendikası’nın örgütlü olduğu Form Ambalaj Koruyucu Fabrikası’nda işverenin düşük ücret dayatmasından dolayı 24 Mayıs’ta başlayan grev 45. günün ardından sona erdi. 

Önceki gün işverenle sendika temsilcileri arasında yapılan görüşmelerin ardından taraflar anlaşma sağladı. Önümüzdeki iki yıl boyunca geçerli olacak ve toplamda 43 işçiyi ilgilendiren 3. dönem toplu iş sözleşmesine göre işçiler, ilk yıl 300, ikinci yıl 225 lira zam alacak. Sosyal haklarda ilk yıl yüzde 25, ikinci yıl enflasyon oranının iki katı oranında iyileştirme yapılacak. 35 günlük olan ikramiye birinci yıl 60, ikinci yıl 70 güne çıkarılacak.

Form işçileri, grevlerinin sonuçlarını Evrensel’e değerlendirdi. Sözleşmeden memnun olduklarını ve taleplerine yakın bir şekilde sonuçlandığını dile getiren işçiler, göstermiş oldukları birlik ve beraberliğin, işverenlerin adım atmasına neden olduğunu anlattı. İşçiler, grevlerine destek vererek sınıf dayanışmasında bulunan başta Süperpak ve Yatsan işçileri olmak üzere bütün işçilere, sendikalara ve kitle örgütlerine teşekkür ettiler.  

‘SINIF DAYANIŞMASI ÖN PLANA ÇIKTI’

İşçilerden Bayram Küren, grevin coşkulu geçtiğini belirterek, “Herkesin aklında içeride çalışmak vardı ama işveren ilk baştan bu adımlarla gelmediği için greve mecbur kaldık. Biz bundan, işçilerin birlik ve beraberlik içinde olduğunda istedikleri hakları alabileceğini, önüne hiç bir şeyin geçemeyeceğini öğrendik. Emin olun ki greve çıkmadan önce verilen tekliflerle grevden sonraki teklifler çok farklı. Toplamında 350 liraya tekabül eden artış, 750-800 liraya çıktı. Tabii ki işçiler biraz daha rahatladı ama her şeyden önemlisi, birlik ve beraberliğin kazandığını düşünüyorum. Sınıf dayanışmasının bu grevde ön planda olduğunu düşünüyorum. Grevimize destek veren başta Evrensel olmak üzere bütün kitle örgütlerine, KESK’e, DİSK’e, Eğitim Sen’e teşekkür ediyorum. Buradan da Hugo Boss’ta direnen Fatih Uyda arkadaşımıza başarılar diliyoruz. Desteklerimiz devam edecek” şeklinde konuştu. 

‘FİRE VERMEDİK, GERİ ADIM ATMADIK’

45 gün boyunca zorluklar da yaşadıklarını dile getiren Erdal Kaya isimli işçi de şunları söyledi; “45 gün boyunca 43 kişi bir fire vermeden, kenetlenerek, amaçlarımızdan geri adım atmadan hep beraber bu süreci atlattık. Bizleri tatmin edici bir rakamda anlaştığımızı düşünüyorum. Bundan sonra istediğimizi aldığımız için daha verimli çalışacağımıza eminim. İnşallah diğer şirketlerdeki arkadaşlar da haklarını ararlar, düşük ücretlere çalışmazlar. Onlar da bizim yaptığımız gibi kenetlenip hakları için sonuna kadar savaşırlar.”

‘SENDİKAL FAALİYETLER DEVAM EDECEK’

İnsanca yaşam için verdiklerin mücadelelerinin süreceğini belirten Eyüp Özdemir ise “Tüm arkadaşlarımız için hayırlı olmasını diliyorum. Bundan sonra da inşallah diğer mücadeleler de bu şekilde başarıya ulaşacaktır. Ufak tefek mutlaka eksiklerimiz var ama sözleşmenin bu şekilde sonuçlanmasından memnunuz. Ama sonuçta çalışıyoruz, sendikal faaliyetlerimiz devam edecek. Sonraki sözleşmelerde bunların artı olarak bize geri döneceğini düşünüyorum. Bu inançla bu mücadeleyi şu an için bitirdik. Herkese teşekkür ediyorum” dedi. 

‘GREVİN NE OLDUĞUNU DAHA İYİ ÖĞRENDİK’

Grevin ilk gününden son gününe kadar çok başarılı bir süreç çıkardıklarını ifade eden Yüksel Çiftçi isimli işçi ise şunları söyledi; “Mutlaka zorluklarımız oldu ama sendikamız da hiç bir şekilde bizi burada yalnız bırakmadı. Sonuna kadar direndik. Çok çok iyi olmasa da grevimiz iyi bir şekilde sonuçlandı. Kendi adıma temsilcilerime ve sendikacılarıma çok çok teşekkür ediyorum. Grevin ne olduğunu, sendikanın ne olduğunu iyice anladık. Şu ana kadar sendikalı hiç bir yerde çalışmamıştım. Keşke greve çıkmadan halletseydik ama bu masaya oturuldu, olmadı. Bu gerekiyormuş. Bütün işçilere de mutlaka örgütlenerek birlik ve beraberliklerini sağlamaları gerektiğini söylüyorum.”

Reklam
ÖNCEKİ HABER

KESK emekçilerin karar aşamalarına katılımını güçlendirmeli

SONRAKİ HABER

Zeydan: Barış ve demokrasi bloğu birbirini güçlendirmeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...