28 Haziran 2017 00:35

Türk Metal'in dağıttığı anketlere işçilerden tepki

Çerkezköy'ded Türk Metal'in MESS sözleşmesi için üyelerine dağıttığı ankete metal işçilerinden, 'Yangından mal mı kaçırılıyor' şeklinde tepki geldi.

Paylaş

Tuncay SAĞIROĞLU
Çerkezköy

Çerkezköy'de Türk Metal’in MESS sözleşmesi için üye beklenti anketi dağıtmasını olumlu bulan metal işçileri, anketlerin dağıtıldığı gün toplanmasına tepkili. “Yangından mal mı kaçırılıyor” diyen işçiler, sendikacıların daha anketler sonuçlanmadan sözleşme taslağının içeriğine ilişkin açıklama yapmasının ise endişelerini artırdığını dile getirdi. OHAL, grev yasakları ve PETKİM’de yaşanan baskılara da dikkat çeken işçiler, taleplerinin karşılanması için sert bir mücadeleye hazır olmak, bunun için de bir an önce toplusözleşme komiteleri kurulması, işçilerin sözleşme sürecini bu komitelerle yönetmesi gerektiğini söyledi. 

Çerkezköy’de Türk Metal’in örgütlü olduğu ve MESS sözleşme kapsamında olan B/S/H, Arçelik, Hema’da işçilerin gündemi dağıtılan anketler. Anketlerin aynı gün toplandığına dikkat çeken işçiler, “Ne bu acele, yangından mal mı kaçırılıyor?” diye tepki gösterdi. Anketler dağıtıldıktan sonra işçiye hiç düşünme fırsatı verilmediğini, aynı bantta çalışanların bile aralarında konuşmadan anketi doldurmak zorunda kaldığını anlatan işçiler, Türk Metal’in taslak çalışmasını oldubittiye getirmeye çalıştığı değerlendirmesini yaptı. 

İŞÇİ BAŞKA TÜRK METAL BAŞKA SÖYLÜYOR 

İşçilerin bu duygu içinde olmasına neden olan sadece anketlerin aynı gün toplanması da değil. Anketler doldurulduktan bir iki gün sonra Şube Başkanı Murat Koçak B/S/H fabrikasına gelip her vardiyada ve bantta işçilerle görüştü. Bu görüşmede “Birlik ve beraberliğimizi bozmayalım, iyi bir sözleşme yapacağız” diyen Koçak, daha anketler birleştirilmeden sözleşmede “kıdeme göre zam alacağız” açıklamasını yaptı. Oysa işçiler, anketlerde ağırlıklı olarak hem yüzdelik zam hem de kıdeme göre zam taleplerinin yer aldığını söyledi. 

METAL İŞÇİSİ İKİ YILLIK SÖZLEŞME İSTİYOR

Bir B/S/H işçisi “Kendi bandımda ve vardiyamda nerede ise bütün işçiler ile görüştüm. B/S/H’ta yapılan anketle işçilerin talepleri ortaya çıkmış durumda. Yapılan ankette bütün bölümlerde görüştüğümüz işçiler sözleşmenin iki yıllık yapılmasını talep ediyor. Ücret zammında ise önce saat ücretlerine şimdiye kadarki kayıpları karşılayacak zam yapıldıktan son kıdem zammının yapılmasını talep ediyor” dedi. Başka bir bölümden bir B/S/H işçisi ise şunları söyledi: “Biz kayıplarımızın kapatılmasını istiyoruz. Onun için ankette rakam olarak 900 ve üzeri bir seçenek var. Nerede ise bütün arkadaşlarım o seçeneği işaretledi. Yeni işe giren işçi ile 7-8 yıllık işçi aynı parayı yani asgari ücreti alıyor. Bu adaletsizliğin giderilmesi için kıdem zammının da uygulanmasını istiyoruz.”

TÜRK METAL İŞÇİYLE Mİ PAZARLIĞA OTURUYOR?

Şube Başkanı Murat Koçak’ın “birliğimizi bozmayalım, iyi bir sözleşme yapacağız” derken, temsilcilerin ise bir yandan beklentilerini düşürmeye çalıştığını anlatan 10 yıllık bir B/S/H işçisi anketler dağıtılmadan önce, sendika temsilcilerinin işçileri çay içmeye çağırdığını hatırlatarak “Temsilciler bir taraftan ‘Ne istiyorsunuz’ diye sorarken, sonrada ‘Ya çok uçmamak lazım, 200-250 lira zam iyidir’ diyor. Sanki bizimle pazarlığa oturuyor” dedi. İşçi bu nedenle sendikacılara güvenmediklerini söyledi. 

TOPLUSÖZLEŞME KOMİTELERİ KURULMALI

TÜRK Metal sendikasına güvenmeyen işçiler taslakta işçilerin taleplerinin yer alması için toplusözleşme komitelerinin kurulması gerektiğini dile getirdi. Türk Metal’in anket yapsa bile MESS’e yine kendine göre bir taslak sunmasından endişe eden işçiler, her fabrikanın kendi taleplerini birleştirmesi gerektiğini söyledi. “Her fabrika her vardiyada ve bantta işçiler kendi sözcülerini seçerek TİS komitesini oluşturulmalı. Anketler bu sözcülerde toplanmalı. Sözcülerden oluşan TİS komitesi taslağın son şeklini vermeli” diyen işçiler, sözleşme sürecini de bu komitelerin yönetmesi gerektiğini belirtti. 

SERT BİR MÜCADELEYE HAZIRLANMALIYIZ

Taslak oluşturmak için anketlerin dağıtılması işçiler içinde sözleşme tartışmalarını da alevlendirdi. İşçiler cam ve PETKİM sözleşmesini daha yakından takip ettiler. Bu sözleşmelerden sonuçlar çıkaran işçiler kendi sözleşmelerinin de zorlu geçeceğinin farkında. Grevlerin yasaklanması, hükümetin patronlardan yana tutum alması, patronların sürekli OHAL koşullarına ve hükümete sırtını dayayarak işçilerin taleplerine soğuk bakacağını gören işçiler “Biz de bu koşullara göre daha örgütlü davranmalıyız” diyerek TİS (Toplu İş Sözleşme) Komitelerinin önemine dikkat çekti: “İsteklerimizin kabul edilmesi için şartlar zor ama bizim de gücümüz var. Biz çalışmasak bir toplu iğne bile fabrikadan çıkamaz. Birliğimizi korursak hiçbir güç bizi yenemez.” Sert bir mücadeleye hazırlanmak gerektiğini belirten B/S/H işçileri “Bunun için kendi içimizde komitelerimizi kurmalıyız” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Çoruk Ovası’nda imar oyunları

SONRAKİ HABER

Onlar büyüyor işçiler ölüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...