Yenişehir cam işçilerine destek büyüyor

Grevleri yasaklanan ama eylemlerini sürdüren Bursa Yenişehir cam işçilerine dayanışma ziyaretleri sürüyor.

01 Haziran 2017 07:36
Paylaş

Uğur ÖKDEMİR
Bursa

Grev yasağına rağmen fabrikadaki eylemlerini sürdüren Kristal-İş üyesi cam işçilerine destekler büyüyor. Cam işçileriyle dayanışmak için Bursa Yenişehir’de bulunan Anadolu Cam ve Trakya Cam’a Birleşik Metal Bursa Şubesi, Tüm Emekliler Sendikası, Nilüfer Kent Konseyi ve Bursa Demokrasi Güçleri destek ziyareti gerçekleştirdi.

Cam işçileri “Çıktığımız bu yoldan geri dönüş yok, taleplerimiz ya karşılanacak ya karşılanacak, başka yolu yok” diyerek cam patronlarına mücadeledeki kararlılıklarını bir kez daha gösterdi. 

HER GÜN BİR HAKKIMIZI ALMAYA ÇALIŞIYORLAR

Demokrasiden, emekten barıştan yana olduklarını söyleyen Nilüfer Kent Konseyi üyeleri; “Cam işçilerinin vermiş oldukları bu haklı mücadelede sonuna kadar yanındayız. Son dönemlerde işçi sınıfına karşı, demokrasi güçlerine karşı gizliden değil açıktan bir saldırı söz konusu. Her gün bir hakkımızı gasbetmeye elimizden almaya çalışıyorlar. Bizi korkutarak, yıldırarak mücadeleden vazgeçirmeye çalışıyorlar. Fakat biz onların bu tavırları karşısında asla susmadık, yılmadık, yılmayacağız da” dedi.

Tüm Emekliler Sendikası üyeleri; “En doğal en yasal haklarınızı kullanamaz koşulları getirilmek isteniyor. Bu ülkeyi yönetenler en yasal en demokratik hakkımızı kullanamaz koşullarda bizi çalıştırmaya mahkum etmek istiyorlar. İnsanca çalışabilmek, yaşam şartlarımızı düzene sokmak için greve giden işçileri anlamak istemiyorlar. Ama bugün siz işçileri anlamak istemeyenlere bir kez daha gösterdiniz işçiyi yok sayan uygulamaları kabul etmediğinizi. Bu mücadele de asla yalnız değilsiniz” dedi.

BU YASAKLARI OMUZ OMUZA YIKACAĞIZ

Sizlerle kol kola omuz omuza bu yolda yürüyeceğiz diyen Birleşik Metal Bursa Şube Başkanı Ayhan Ekinci; “Bizler metal işçileri olarak sizin yasaklarınızı tanımıyoruz dedik, grev yasaklarınızı tanımıyoruz diyerek fabrikalarda çalışmama hakkımızı kullandık metal işçileri olarak grevi kazandık. Bu siyasetin bu hükümetin geldiğinden bu yana sürekli grevleri yasakladı. Metal işçileri senin yasaklarını tanımıyoruz diyerek grev yasağını yasaklayanlara karşı mücadelelerini veren cam işçilerinin yanında. Bu birlik ve beraberlik içinde yürünen yolda mutlaka cam işçileri zafere ulaşacaktır. Bizden korkuyorlar dostlar korkmakta da haklılar. 5 ay sonra başlayacak metal işçileri ile MESS arasında ki toplu iş sözleşmelerinde sizler gibi yasaklanan grevlerde fabrika önlerinde olacağız” diyen Ekinci şöyle devam etti; “Böyle süreçlerde çok dedikodu çıkar. Asla dedikodulara kulak asmayın sendikanızla birlikte kol kola, omuz omuza yürümeye devam edin mutlaka kazanacaksınız dostlar. Emekçilerin bu mücadelesi onların korkulu rüyası, biz inanıyoruz biz kazanacağız” dedi.

İKİ AYRI GREV BİR YASAK BİRİ DEĞİL

Eylemlerinde kararlı olduklarını söyleyen cam işçisi; “ Bu iş uzamadan çözülmesini istiyoruz. Süreç uzadıkça eylemlerimiz sertleşecek. Bir önceki grevimiz yasaklandı ve sözleşme 3 yıllık imzalanarak patronun istediği bir zam oranı gerçekleşti. Bu sefer aynı şeyin olmasına izin vermeyeceğiz. Biz kararımızı verdik sonu ne olursa olsun gideceğiz. Sendikamız da işçinin bu kararlı tavrını görüyor. Şuan 1.5 saat üretimi durduruyoruz bu yetmiyor. Tamamen üretimi durduramıyorsak bir sonraki hafta en az 4 saat üretimi durduralım. Bu iş sertleşmeden patronun anlayacağı yok. OHAL’in arkasına sığınıyor patron. Hükümette grevi yasaklayarak zaten patrona destek çıktı bu apaçık ortada. Bu grev yasaklamaları neye göre yapılıyor bilmiyorum. Aynı ilde iki grev oluyor biri Gemlik’de bulunan Azot Gübre halen grev devam ediyor orada, diğeri bizim burası daha greve gitmeden yasaklandı. Burada patronun ve hükümetin işine gelen grevler yasaklanmıyor, işine gelmeyen grev olursa hemen yasaklanıyor. Tıpkı metal grevlerinin yasaklanması gibi” diyen işçi şöyle devam etti; “ fabrika önüne yapılan destek ziyaretleri bizlere ayrı bir moral oluyor. Bu mücadelede yalnız olmadığımızı görmek bizleri daha da cesaretlendiriyor. Bu destekler artarak sürerse cam işçisinin yapamayacağı iş olmaz. Şuan her şeyi yapmaya hazır zaten” dedi. (Bursa/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

5 Dakikada - Devrim Avcı / 1 Haziran Perşembe

SONRAKİ HABER

LeBron James’ten ırkçı saldırıya tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...