22 Mayıs 2017 09:45

Köln’de sembolik NSU davası: Irkçı cinayetler aydınlatılsın

Almanya’da ırkçı NSU’nun cinayetlerinin aydınlatılması talebiyle ‘NSU Tribunal’ etkinliği yapıldı. 67 sayfalık ‘iddianame’de 90 kişiden davacı olundu.

Paylaş

Yücel ÖZDEMİR
Köln

Irkçı örgüt NSU tarafından 2000-2007 yılları arasında işlenen cinayetler, yapılan bombalı saldırılar uzun zamandan beri Almanya’nın gündeminde. 8’i Türkiye’den biri Yunanistan’dan olmak üzere 9 göçmeni ve bir Alman polisini öldüren örgütün iki üyesi Uwe Mundlos ve Uwe Böhnhardt 4 Kasım 2011’de bir karavanın içinde ölü bulunmuştu. İkiliyle birlikte hareket eden Beate Zschäpe ise 2013’ten bu yana beş sanıklı NSU Davası’nda başsanık olarak yargılanıyor.

Davada istihbarat örgütleriyle cinayetleri işleyen NSU üyeleri arasında bağlantının üstünün sürekli örtülmesini eleştiren çok sayıda antifaşist grubun oluşturduğu “NSU Şebekesi Dağıtılsın” İnisiyatifi, 17-21 Mayıs tarihleri arasında Köln’deki Schauspielhaus’ta sembolik NSU toplantısı düzenledi. “NSU Tribunal” adı verilen etkinlikte de asıl olarak istihbarat bağlantısına dikkat çekildi. Toplantılar sonunda 67 sayfalık ‘iddianame’ hazırlandı, 90 kişiden ‘davacı’ olundu.

ETKİNLİĞE KATILIM YOĞUN OLDU

9 Haziran 2004’te NSU tarafından bombalı saldırının düzenlendiği Keup Caddesi’nin çok yakınında bulunan Schauspielhaus’taki etkinlikte beş gün boyunca Almanya’daki ırkçı saldırılar değişik boyutlarıyla ele alındı. Dışarıda NSU tarafından katledilenlerin anısına bir sergi açılırken, içeride ise daha önce yapılan ırkçı cinayetleri hatırlatan sergiler vardı.

NSU Davası’nı izlemek için kurulan NSU Watch grubunun temsilcileri, müdahil avukatlar, ırkçılığa karşı yerel düzeyde çalışmalar yapan inisiyatifler ve uzmanların katıldığı toplantılarda, geçmişten bu yana yapılan ırkçı saldırdılar ve ırkçılığa karşı mücadele ele alındı.

İLTİCA TALEBİ REDDEDİLEN MÜZİSYEN KATILAMADI

NSU cinayetleri konusunda kamuoyu oluşturmanın, gerçeklerin açığa çıkarılması için iki yıllık bir çalışmanın ardından yapılan tribünale(mahkeme) katılanların büyük bir çoğunluğunun gençler olması dikkat çekiciydi. Türkçe ve Almanca konuşmaların iç içe geçtiği iki dilli bir toplantı şeklinde yapılan tribünal aynı zamanda ırkçılığa karşı birlikte mücadele açısından da önemli mesajlar verildi.

Tribünalde sahne alması beklenen Müzisyen Selami Prizreni, etkinliğin başlamasından bir gün önce iltica başvurusu kabul edilmediği için polis tarafından kaldığı Essen kentinde yakalanarak sınır dışı edildi. “NSU Şebekesi Dağıtılsın” İnisiyatifi Sözcüsü Tim Klodzko, sınır dışının ırkçı bir uygulama olduğunu ifade etti.

‘SANIK’LARIN ARASINDA MERKEL DE VAR

Toplantılar ve etkinliklerin ardından 20 Mayıs günü akşamı, ırkçı cinayetler sırasında ihmalkarlığı ya da suç ortaklığı olan, saldırıların içeriğini çarpıtan 90’a yakın kişiden davacı olundu. Toplam 67 sayfalık iddianame aynı zamanda Almanya’da yapılan ırkçı saldırıların ve bu saldırılarda rolü bulunanların bir kez daha ilan edilmesi anlamına geliyordu.

Davacı olunan kişiler arasında 22-26 Ağustos 1992’de Hoyerswerder’de sığınmacılara yönelik yapılan saldırılar sırasında Federal Gençlik ve Aile Bakanı olan Başbakan Angela Merkel de yer alıyor.

Merkel, bakanlığı sırasında Doğu Almanya’da “Gençlik Klüpleri”nin açılması için bir konsept geliştirmiş ve desteklemişti. Bu kulüpler daha sonra Neonazi militanların merkezi haline gelmişti. NSU cinayetlerini işleyenler de böylesine bir kulüpte politik kimlik kazanmıştı.

Tribünalde davacı olunan kişiler arasında ayrıca eski İçişleri Bakanları Otto Schily, Wolfgang Schäuble, Hans-Peter Friedrich, Hessen Başbakanı Volker Bouffier, cinayetler işlendiği sırada eyalet içişleri bakanlığı görevinde bulunan siyasetçiler, 2011-2015 yılları arasında Federal Savcı olan Herald Range, şu an NSU Davası’nda müdahil olan Federal Savcı Herbert Diemer, NSU ile bağlantı halinde olan çok sayıda istihbarat elemanı, cinayetlerin soruşturmasında görev alan emniyet görevlisi, Neonazi ve olayları çarpıtan gazeteciler bulunuyor.

YÜRÜYÜŞLE SON BULDU

Tribünal, pazar günü Schauspielhaus’tan NSU tarafından bombalı saldırının yapıldığı Keup Caddesi’ne kadar yapılan bir yürüyüşle son buldu. Bin kişinin katıldığı yürüyüşte bir kez daha ırkçı cinayetlerin hiçbir kuşkuya yer bırakmayacak şekilde aydınlatılması çağrısı yapıldı.

ÖNCEKİ HABER

PAÜ'de üniversite öğrencilerine ırkçı saldırı: 18 gözaltı

SONRAKİ HABER

KESK ve Eğitim Sen: Gülmen ve Özakça'ya gözaltı işkencedir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...