14 Mayıs 2017 07:09

Sadece bir ilde 7 Haziran’dan sonra 800 esnaf kepenk kapattı

Ekonomik krizden en çok etkilenen illerden olan Batman’da 7 Haziran’dan bu yana 800’e yakın esnaf kepenk kapattı.

Paylaş

Petrolün ana merkezlerinden biri olan ve genç nüfus potansiyelinin en fazla olduğu iller arasında yer alan Batman, aynı zamanda gençler arasında da işsizliğin en fazla olduğu kentlerden biri. Batman’ın kalabalık merkezlerinden biri olan ve ekonomik canlılığın kalbi olarak bilinen Gülistan Caddesi’ndeki esnaf, ekonomik krizden dolayı ya kepenk kapatmış yada zararına satış ile borç bataklığına sürüklenmiş durumda. Gülistan Caddesi ekonomik canlılığını yitirirken, alışveriş yapan insan sayısında da büyük bir azalma olduğu görülüyor.

800’E YAKIN ESNAF KEPENK KAPATTI

Batman’da esnafların büyük çoğunluğu kepenk kapatırken, yaşanan süreci değerlendiren Batman Esnaf ve Sanatkârlar Odası Birliği Başkanı Talat Kara, Batman ve bölgedeki diğer esnafın ülkede yaşanan ekonomik krizden oldukça etkilendiğini söyledi.

Batman’da 7 Haziran 2015 genel seçimlerinden bu yana 800’e yakın esnafın kepenk kapattığına dikkat çeken Kara, şunları aktardı: “Batman’da esnaf ekonomik olarak zor durumda. İş yapamaz hale geldi. Çoğu esnafta zor koşullarda ayakta kalmaya çalışıyor. Esnaf dediğimizde bir sokağın ve caddenin aydınlığı, canlılığı demektir. Ancak bu canlılık kaybolmuş durumda.”

‘GÜLİSTAN CADDESİ CANLILIĞINI YİTİRDİ’

“Esnafın sorunlarının gittikçe artığı bir kentteyiz” diyen Kara, Batman’ın kalbi olarak bilinen ve ekonomik canlılığın merkezi konumunda olan Gülistan Caddesi’nin canlılığını yitirdiğini vurguladı. Birçok esnafın kepenk kapattığını çalışan esnafın ise, SSK primlerini ödeyemeyecek duruma geldiğini ifade etti.

'KALICI ÇÖZÜM BULUNMALI'

Ülkedeki ekonomik krizde çatışmalı sürecin büyük bir etkisi olduğunu dile getiren Kara, şunları aktardı: “Biz esnaflar bu yaşanan çatışmalı sürecin en çok zarar görenleri olarak bir an önce çözüm ve barış sürecine dönülmesi istiyoruz. Batman aslında bir petrol kenti. Petrol rezervlerin neredeyse yüzde 70’i ilimizde yer alıyor. Aynı zamanda en çok genç nüfusa sahip olan kentlerden biri. Ama gençlerin en çok işsiz olduğu kentlerden de biridir. Bu yüzden gençlere istihdam sağlamak ve işsizlik sorununu çözmek için kalıcı çözümler bulmak zorundayız.”

Hükümetin “Cazibe merkezleri” adı altında bölgede başlattığı ve 23 ili kapsayan projeyi değerlendiren Kara, şöyle devam etti: “Cazibe merkezleri kapsamına dâhil edilen illerden biri de Batman’dır. Hükümet cazibe merkezlerini işsizliği ortadan kaldırmak ve istihdam sağlayacak bir proje olarak başlattığını söylemişti. Ama şu ana kadar bu projeye yönelik bir çalışma yok. Cazibe merkezleri kapsamında ilimize yapılan herhangi bir yatırım yok. Eğer Batman’a yatırım yapmak istiyorsanız kalıcı çözümleri olan yatırımlar yapmalısını istiyoruz" diye konuştu.

‘KÜRESEL MARKETLERE KARŞI KOOPERATİF OLUŞTURMALIYIZ’

Market ve alışveriş merkezleri (AVM) karşısında rekabet edemediği için yok olmaya başlayan küçük esnaf için çağrıda bulunan Kara, “Küçük esnaflarımız gittikçe yok olmaya başlıyor. Bunun nedeni ise ulusaldan gelen küresel marketler zinciri ve AVM’ler. Bu marketler özellikle bölgede ve Batman’da her sokakta bulunuyor. Küçük esnaflarımızla birlikte bir araya gelerek, dayanışma içerisinde kooperatifler kurarak bu küresel marketlere karşı gelebiliriz" dedi.

Ramazan ayına girdiklerini ifade eden Kara, esnaflara da şu çağrıda bulundu: “Ramazan ayına girerken esnaflar olarak asla Ramazan ayı fırsatçılığına izin vermeyelim. Esnaflarımızın ekonomik durumunu iyi biliyoruz. Durumları kötü ama fiyatlara zam yapılmasını istemiyoruz.” (DİHABER)
 

ÖNCEKİ HABER

Stuttgart'ta 'Gazeteci Meşale Tolu’ya özgürlük' yürüyüşü

SONRAKİ HABER

Müslim: Trump aynısını Erdoğan’a da söyleyecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...