05 Mayıs 2017 06:46

Denizlerin avukatı Halit Çelenk anılıyor

5 Mayıs 2011’de 3 fidanın yanına koca bir çınar uğurlandı. Devrimci hukukçu ve Denizlerin avukatı Halit Çelenk ölümünün 6. yılında anılıyor. 

Paylaş

5 Mayıs 2011’de 89 yaşında hayata gözlerini yuman, ‘68 gençlik hareketi önderlerinden Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın avukatı Halit Çelenk’in bugün ölüm yıl dönümü. 3 fidanın idam edilmesinin yıl dönümünden bir gün önce Ankara’daki evinde yaşamını yitiren Halit Çelenk hayatını sosyalizm mücadelesine adamıştı. 

Çelenk, 1922 Antakya doğumlu. 1944 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olan Halit Çelenk, meslek hayatı boyunca hak arama mücadelesindeki işçilerin, gençlerin ve aydınların avukatlığını yaptı.1962’de, Türkiye İşçi Partisi’ne (TİP) üye oldu ve aktif görev aldı. 

En önemli davası  6 Mayıs 1972’de idam edilen Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan’ın davasıydı. Bu davada avukatlık yapan Halit Çelenk idamları engellemeye çalıştı. İdam sırasında da yanlarında bulundu. ‘3 fidan’ın son sözlerini kamuoyuna duyurdu.

Meslek yaşamı boyunca kendisi de çeşitli davalarda yargılandı, gözaltına alındı.  Örgütlü yaşamı hiç bırakmadı. Çağdaş Hukukçular Derneği Genel Başkanlığı, Türk Tarih Kurumu İkinci Başkanlığı yaptı. İnsan Hakları Vakfı kurucuları arasında yer aldı. 

12 Eylül darbesinin ardından Aziz Nesin’in öncülüğünü yaptığı Aydınlar Dilekçesi’ni kaleme alanlar arasıdaydı.

İlerlemiş yaşına rağmen her 6 Mayıs’ta Karşıya Mezarlığı’ndaki Denizlerin anmasında yer aldı. 

Halit Çelenk, 5 Mayıs 2011 Perşembe günü Ankara’da evinde hayata gözlerini yumdu. Vasiyeti üzerine enternasyonal marşı eşliğinde Karşıyaka Mezarlığı’nda toprağa verildi ve Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’a yakın bir yere gömüldü. 

Halit Çelenk’i milyonlar Denizlerin avukatı ve ağabeyi olarak saygı ve özlemle hatırlıyor. (HABER MERKEZİ)


 

ÖNCEKİ HABER

Doğumda sargı bezi unutan hastane, ölen anneyi suçladı

SONRAKİ HABER

Kalın, Akar ve Fidan ABD'ye gitti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...