01 Mayıs 2017 16:31

Adana'da 1 Mayıs: Güvenceli iş, güvenceli gelecek!

Adana'da binlerce kişinin katılımıyla kutlanan 1 Mayıs'ta OHAL'e tepkinin yanı sıra 'güvenceli iş' ve 'kıdeme dokunma' talepleri öne çıktı.

Paylaş

1 Mayıs Adana'da Mimar Sinan Açık Hava Tiyatrosu önünden  yapılan yürüyüşün ardından Uğur Mumcu Meydanı'nda gerçekleştirilen mitingle kutlandı. Mitinge yaklaşık binlerce işçi ve emekçi katıldı.

TÜRK İŞ ADANA’DA 1 MAYIS’A KATILMADI

Geçmiş 1 Mayıs'larda alana önemli ölçide bir kitle ile katılan Türk İş, bu yıl 1 Mayıs’a Adana’da katılmadı. TÜM-TİS’in katılmadığı ilk Adana 1 Mayıs’ı oldu.  DİSK’e bağlı Genel İş, Dev Sağlık İş, Sosyal İş, KESK’e bağlı Eğitim Sen, BES, SES, Tarım Orkam Sen, Haber Sen gibi sendikalarla TMMOB, Adana Tabip Odası, Adana Barosu, HDP, CHP, EMEP, TKP, SYKP, TÖP-G, Çağrı, Kaldıraç, Mücadele Birliği, BDSP katıldı. 

Mitingde öne çıkan talepler iş güvencesi ve kıdem tazminatını hakkı oldu. Kamu emekçileri OHAL'e, KHK'lere ve tek adam rejimine "HAYIR" demek alanda yerlerini aldı. Taşeron işçiler yıllardır taşerona kadro vaadiyle oylanmalarına tepki göstererek taşeronun yasaklanmasını talep etti. Yalana, yolsuzluğa "hayır" diyen emekçiler, YSK'nın seçime hukuksuz müdahalesine de tepki göstererek eşitlik özgürlük talebinde bulundu. Adanaspor taraftar grubu Kaplanpenche ve Adana Demir Spor taraftar grubu Dev ADS tribünlerde ırkçılığa ve şiddete ve passolige karşı alanlardaydı. Mitinge HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş ile CHP Adana Milletvekilleri Zülfikar İnönü Tümer, İbrahim Özdiş ve Elif Doğan Türkmen de katıldı. TGS Adana Şubesi ÇGC önünde bir araya gelerek basın özgürlüğü, tutuklu gazetecilerin serbest bırakılması talepleri ile toplanma alanına yürüdü. 

'İŞÇİLER KAZANACAK KÖLE TÜCCARLARI KAYBEDECEK'

Tertip komitesi adına konuşmayı DİSK Çukurova Bölge Temsilcisi Yaşar Gündoğdu yaptı. Kıdem tazminatının işçilerin evine götürdüğü ekmeği, iş güvencesi olduğunu dile getiren Gündoğdu, Kıdem tazminatını yağmalamak isteyenlere izin verecek misiniz? Sorusuna kitle hep bir ağızdan "Hayır" dedi.

Taşerona kadro vaatlerini ve 657 sayılı yasadan kaynaklanan kamu emekçilerinin iş güvencesinin ortadan kaldırılmak istendiğini dile getiren Gündoğdu, "Köleliğe teslim olacak mıyız? Hayır köleliğe teslim olmayan işçiler kazanacak, köle tüccarları kaybedecek" dedi. 

'EKONOMİDE İŞSİZLİK REKORLARI KIRILIYOR'

Ekonomide işsizlik, iş cinayetleri, çocuk işçilik rekorları kırıldığını ifade eden Gündoğdu, "İşsizliğin 7 milyonu aşarken işsizlik fonunda toplanan paraların 10'da birinin işçiye gittiğini belirterek işsizin parası teşvik adı altında patronlara yağmalatılıyor. Sanki açlık sınırının altında yaşayanlar patronlar" diye konuştu. Anayasada işler olmadığı için hayır dediklerini ifade eden Gündoğdu, yarısının reddettiği anayasa ile huzur ve istikrarın gelmeyeceğini belirterek "Eşitlikçi, laik ve demokratik bir Anayasayı bu meydanlar getirecek" dedi. 

'REFERANDUMDA BİRBİRİMİZİ DİNLEMEYİ ÖĞRENDİK'

Mitingde CHP ve HDP milletvekilleri de konuşma yaptı. İl konuşan CHP Adana Milletvekili İbrahim Özdiş, hile ile dayatılan tek adam diktatörlüğüne karşı demokrasiyi, Ortadoğu’daki savaş politikalarına karşı barışı savunmak için, emeğin hakları için, OHAL’e karşı, işsizlik fonunun yağmalanmasına karşı alanlarda olduklarını belirterek “Referandumda farklılıklara rağmen birbirimizin derdini dinlemeyi öğrendik” dedi.

'ÖZGÜRLÜKLERİNİ YOK EDEREK KADINLARDAN, EMEKÇİLERDEN, KÜRTLERDEN OY ALAMAZSINIZ'

Özdiş’in ardından konuşan HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, HDP’nin Hayır’ın öncülüğünü yapmaması için kendilerini tutukladıklarını belirterek “Bizi cezaevlerine atarak diz çöktüremezler” dedi.Referandumda Kürtlerin, Alevilerin, kadınların, emekçilerin, gençlerin, sosyalistlerin “Evet” demediğini dile getiren Beştaş, devlet imkanları ile zorla “Evet” çıkarıldığını söyledi. İktidarın Kürt’lerin “Evet” dediği şeklindeki söylemlerine tepki gösteren Beştaş, “Kürtler ‘Hayır’ dedi. Bunu anlamak için haritaya bakın. Kürtler size oy vermeyecek çünkü siz onları inkar ve imha politikasına devam ediyorsunuz. Kadınların hak ve özgürlüklerini yok ederek onlardan destek alamazsınız. İçeride, dışarıda savaş politikasına “Hayır” diyoruz. Türkiye’nin Şengal’de, Rojava’da, Dersim’de, Diyarbakır’da tankla topla ne işi var?” diye konuştu.

Kürt, Alevi meselesi çözülmeden, emeğin hakkı verilmeden, kadınlar eşit olmadan, çocuk işçilik bitmeden  “Hayır”larının da bitmeyeceğini söyleyen Beştaş, “Demokratik özgürlükçü, kadınları, 80 milyonu kapsayan bir Anayasa yapamadan Hayırlarımız bitmeyecek. Demokratik bir Anayasayı birlikte yapacağız” dedi. (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Binlerce Norveçli ‘güvenceli iş’ talep etti

SONRAKİ HABER

Haber de, haberci de sahipsiz değildir; böyle biline!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa