01 Mayıs 2017 13:25

İstanbul 1 Mayısı: İnsanca çalışma insanca yaşama

İstanbul'da on binlerce kişi 1 Mayıs için Bakırköy mitinginde buluştu. OHAL'e rağmen alanları dolduranlar insanca çalışma ve barış talep etti.

Paylaş

Fırat TURGUT
Uğur ZENGİN
Vedat YALVAÇ
İstanbul

1 Mayıs için on binlerce işçi ve emekçi Bakırköy Halk Pazarı’nda bir araya geldi. İşçi ve emekçiler, kıdem tazminatının fona devredilmesine, kiralık işçiliğe, taşeronlaştırmaya, güvencesizliğe, düşük ücrete, iş cinayetlerine, savaşa, OHAL ve KHK’lere karşı, insanca çalışma ve insanca yaşama talebini haykırdı.

Miting için İncirli E-5 yolu ve Marmara Forum önü olmak üzere iki kolda toplanıldı. TTB ve KESK’e bağlı Eğitim Sen, SES, BES, Tüm Bel-Sen, Haber-Sen, BTS, TGS ve BHH, EMEP, KP, THK, Halkevleri’nin de aralarında bulunduğu siyasi parti ve örgütler İncirli E-5 yolunda toplandı. DİSK’e bağlı Genel-İş, Gıda-İş, Dev Sağlık-İş, Cam Keramik-İş, Dev Yapı-İş, Dev Sağlık-İş, Dev Turizm-İş, Lastik-İş, Basın-İş, Sine-Sen, Enerji-Sen, Sosyal-İş, Emekli-Sen sendikaları, TMMOB, Türkiye Yazarlar Sendikası, Plaza Eylem Grubu, TKP, Taş-İş-Der ise Marmara Forum önünde toplandı.

‘KIDEM TAZMİNATINI YEDİRMEYECEĞİZ’

Yürüşlerin ardından işçi ve emekçiler miting alanını doldurdu. Miting alanına seslenen DİSK Genel Başkanı Kani Beko “Kıdem tazminatı işten çıkarılan işçinin evine götürdüğü ekmektir. İş güvencesidir. Leş kargalarına yedirmeyeceğiz” dedi. Hükümetin 1 Kasım 2015 seçimleri öncesi verdiği kadro sözünü hatırlatan Beko, “Taşeron işçilere verilen sözü tutmayanlar daha beterini bize getirdiler. Köle satar gibi işçi kiralamayı yasal hale getirdiler. Kamu emekçilerinin iş güvencesini ortadan kaldıracaklarını açıkladılar. Köleliğe teslim olmayacağız” dedi. AKP Hükümeti döneminde işsizlik, iş cinayetleri, çocuk işçilik rekoru kırıldığını ifade eden Beko şöyle devam etti: “Anayasanın içinde işçiler, köylüler, işsizler, gençler var mı? Kürt sorunu var mı? Bu anayasa bizim anayasamız değil. 80 milyon insanın anayasasını yapmak için birlikte mücadele edeceğiz. Gün şikayet etme günü değil, aydınlık bir ülke için birer meşale yakalım.”

OHAL VE KHK’LERE BOYUN EĞMEYECEĞİZ

OHAL ve KHK’lerle 100 bin kamu emekçisinin işinden edildiğini hatırlatan KESK Eş Genel Başkanı Lami Özgen, “OHAL yasanıza KHK’lerinize, soruşturmalarınıza boyun eğmiyoruz. Korkmuyoruz, geri adım atmıyoruz” dedi. AKP iktidarının tek adam sistemini kurumsallaştırmaya çalıştığını belirten Özgen, “AKP’ye bu politikalarından vazgeç diyoruz. Diyalog ve barıştan başka seçeneği olmadığını ifade ediyoruz. Bizim demokratik bir toplum ve ülke kurma şiarımız eşitlik, barış, özgürlükle hayata geçecektir” diye konuştu.

‘DAYANIŞMAYI BÜYÜTMEMİZ GEREK’

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, “Bugün burada laikliğin, demokrasinin, emeğimizin, doğanın katledilmesine hayır demek için toplandık. Ülkemizin kan gölüne çevrilmesi, okullarda üniversitelerde yapılan kıyımlara hayır demek için toplandık. Gazetecilerin, milletvekillerinin tutuklanmasına seçilmiş belediye başkanlarının görevden alınmasına, kayyım atanmasına, sürekli OHAL’e, sürekli baskıya sürekli şiddete hayır demek için buradayız” dedi. Koramaz, “Dayanışmamızı ve hayırı büyütmemiz gerek” çağrısında bulundu. 

TTB Merkez Konsey Başkanı Raşit Tükel ise “Sağlık hizmetlerini ticari bir faaliyete çeviren, hasta başvurusu açısından kışkırtılmış talep yaratan sağlıkta dönüşüm programı ile sağlıksız bir toplum yaratılmaktadır. Uygulanmakta olan politikalarla hasta değil müşteri kavramı ön plana çıkartılmıştır” dedi. Tükel nitelikli sağlık hizmeti talebini dile getirdi. 
Konuşmalardan sonra Kardeş Türküler konser verdi.

MİTİNG ALANINDAN NOTLAR...

-Alana sokulan her pankart ve dövizi tek tek fotoğraflayan sivil polisler, bunları sosyal medya uygulaması üzerinden amirlerine gönderdi. Onay alanların içeri alınmasına izin verildi.
-On binlerce işçi ve emekçinin katıldığı 1 Mayıs’ta işçi sendikalarından “Yaşasın 1 Mayıs”, “İşçiler birleşin taşerona son verin”, “Kıdeme kalkan eller kırılsın”, “Direne direne kazanacağız” sloganları duyuldu.
-Siyasi partilerin kortejinde ise 16 Nisan referandumdaki hukuksuzluğa tepki vardı. BHH, TKP, THK kortejlerinden sık sık “Yandaş YSK” sloganları atılırken, “Taşeronlaştırmaya, kiralık işçiliğe, kıdem tazminatının gasbına karşı yaşasın 1 Mayıs” yazılı pankart taşıyan EMEP’in kortejinde ise “İş ekmek özgürlük”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek” sloganları yükseldi.
-3 HDP’li alana giriş sırasında gözaltına alındı.
-Beşiktaş Çarşı grubu ve Fenerbahçeli gruplar da 1 Mayıs kutlamasına katıldı. Fenerbahçeli grup, Gezi olaylarında hayatını kaybeden Berkin Elvan ve Ali İsmail Korkmaz’ın fotoğraflarını taşıdı. “Ali İsmail Korkmaz Fenerbahçe Yıkılmaz” marşını söyledi. Beşiktaş Çarşı grubu ise 1 Mayıs marşını söyleyip kartal işaretleri yaptı.
-Bisikletli bir gurup alana “Bisiklet emektir” yazılı pankartla katıldı.

ÖNCEKİ HABER

Küba'da yüz binler 1 Mayıs'ı kutluyor

SONRAKİ HABER

Mersin'deki 1 Mayıs kutlamasında 'Barış' vurgusu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...