01 Mayıs 2017 13:01

Tüm dünyada 1 Mayıs: Kapitalist sömürüye hayır!

2017 yılı 1 Mayıs'ında dünyanın dört bir yanında milyonlarca işçi ve emekçi sokaklara çıkarak kapitalist sömürüye hayır dedi.

Paylaş

Tüm dünyada milyonlarca işçi ve emekçi 1 Mayıs’ta sokaklara çıkarak kapitalist sömürüye hayır dedi; düşük ücretler, güvencesiz çalışma, özelleştirmeler ve emekçilerin sırtına yüklenen kemer sıkma politikalarını protesto etti.

Avustralya’da işçiler “biz kazanacağız” pankartları ve balonlarla yürürken Endonezya’da işçilerin taktığı maskeler dikkat çekti. İtalya’nın Torino kentinde polis işçilere saldırdı, üç ayrı 1 Mayıs mitinginin düzenlendiği Yunanistan’ın başkenti Atina’da on binlerce işçi ve emekçi Çipras hükümetinin Avrupa sermayesi ve IMF dayatmalarını kabul etmesine öfkesini dile getirdi.

Dünyanın tekstil cehennemi Bangladeş’teki eylemlerin en önünde kadın işçiler yer alırken, Güney Kore’nin başkenti Seul’deki 1 Mayıs yürüyüşünde asgari ücretin artırılması ve işçi haklarının iyileştirilmesi talepleri öne çıktı.

EKİM DEVRİMİ VURGUSU

Irak’ın başkenti Bağdat’ta Komünist Partili işçiler ellerinde orak-çekiçlerle yürüdüler. Rusya’nın başkenti Moskova’da Kızıl Meydan’da bir araya gelen binlerce kişi müzik ve danslarla 1 Mayıs’ı kutladı. Ellerinde bu yıl 100. yıl dönümü kutlanan Sosyalist Ekim Devrimi’nin liderleri Lenin ve Stalin’in fotoğraflarını taşıyanlar dikkat çekti.

Son birkaç yıldır Çin’in siyasi müdahalelerine karşı demokrasi isteyen gençlik eylemleriyle gündeme gelen  Hong Kong’da binlerce kişi yürüdü. Taleplerden biri çalışma saatlerinin düzenlenmesi oldu.

Fransız Demokratik İş Konfederasyonu (CFDT) ve Öğrenci Birlikleri Konfederasyonu (UNSA) gibi kuruluşlar, Paris’teki Bataille de Stalingrad meydanında 1 Mayıs için toplanırken, eylemde aşırı sağın Cumhurbaşkanı Adayı Marine Le Pen karşıtı pankartlar taşındı.

GREVLE KARŞILADILAR

Karayip ülkesi, ABD sömürgesi Porto Riko’da  ise işçiler kemer sıkma  politikalarına karşı 1 Mayıs’ta genel greve çıktılar.

Venezuela’da hükümet 1 Mayıs için halkı sokağa çağırırken, Devlet Başkanı Nicolas Maduro asgari ücrete yüzde 60 zam yaptıklarını açıkladı.

ABD 1 Mayısı’na ise iş bırakarak yürüyüşlere katılacak olan göçmen işçilerin damga vurması bekleniyor.

Filipinler’de ise binlerce işçi kamu ve özel sektör çalışanları için asgari ücret artışı talep ederken ABD’nin emperyalist politikalarını protesto etmek için ABD Büyükelçiliğine yürümek isteyenler ise polis barikatıyla karşılaştı.

‘BİZ ÇOĞUZ, BİZ BİRİZ’

Almanya’nın Köln kentinde, 1 Mayıs kutlamaları çerçevesinde meydanlara çıkan işçiler taleplerini dile getirdiler. DHA’nın haberine göre Köln’de yağmurlu havaya rağmen çok sayıda işçi öğle saatlerinde “Biz çoğuz, biz biriz” sloganıyla 1 Mayıs çağrısı yapan Alman Sendikalar Birliği DGB binasının önünde toplandı. Döviz ve pankartlarda, sosyal hakların kısıtlanmaması, eşit işe eşit ücret ve ücretlerin arttırılması gibi talepler dile getirildi.

Ayrıca bir çok gösterici boyunlarına, Türkiye’de tutuklu bulunan gazetecilerin serbest bırakılması talebini içeren dövizler astı.

Tutuklu gazetecilerin fotoğraflarının bulunduğu dövizlerde Türkçe ve Almanca, “Türkiye'deki tüm tutuklu gazetecilere özgürlük” yazısı yer aldı. DGB önünde toplanan işçiler daha sonra, Heumarkt Meydanına doğru yürüdü.

İspanya’da da sendikalar “Bahane yok. Kalıcı iş. Adil ücret. Onurlu emeklilik. Daha fazla güvence” yazılı pankartlarla yürüdüler.(DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Çalışma Bakanı, sendika başkanlarıyla buluştu

SONRAKİ HABER

Amasya 1 Mayısında OHAL ve KHK tepkisi öne çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...