İzmir 1 Mayısı: Kıdemi de demokrasiyi de koruyacağız

İzmir'de 1 Mayıs Gündoğdu'da kutlandı, on binlerce işçi ve emekçi, kıdem tazminatı ve demokrasi için mücadele vurgusu yaptı. (Fotoğraflar: Eda Aktaş)

01 Mayıs 2017 11:43
Paylaş

Metehan UD
Emine UYAR
İzmir

İzmir'de 1 Mayıs Gündoğdu Meydanı'nda tek alanda kutlanırken, OHAL'e rağmen alanı dolduran on binlerce işçi ve emekçi, kıdem tazminatları, demokrasi ve barış için mücadele vermeye devam edeceklerini dile getirdiler. 

İşçilerin Birlik Mücadele ve Dayanışma günü olan 1 Mayıs İzmir'de de Türk İş, DİSK, KESK, TMMOB tarafından coşkul bir şekilde kutlandı. Sabah saatlerinde ilçelerdeki kutlamaların ardından kent merkezinde bir araya gelen İzmirli işçiler ve emekçiler Gündoğdu Meydanı'na talepleri ile yürüdü. 

Yürüyüş ve miting boyunca işçiler ve emekçiler, taşeron düzenine, kıdem tazminatının ve iş güvencesinin kaldırılmak istenmesine, grev hakkının ve TİS'in gasbına, OHAL’e ve KHK uygulamalarına, yaratılmak istenen tek adam yönetimine, gerici baskıcı, ırkçı eğitime, medya üzerindeki baskıya, işçi katliamlarına ve kadın cinayetlerine, sağlığın ticarileştirilmesine, doğanın talanına tepki göstererek hükümetin istifasını istedi. 

TÜRK-İŞ KORTEJİ KİTLESELLİĞİYLE DİKKAT ÇEKTİ

Alsancak Limanı'nda toplanan Türk-İş korteji kitleselligi ile dikkat çekti. Kortejlerde "Kıdem Tazminatıma Dokunma", "Kadrolu Güvenceli Gelecek" pankartları taşındı. Kortejin en önünde yer alan Belediye-İş üyesi işçiler, geçtiğimiz yıl 1 Mayıs Tertip Komitesi'de yer almış olan ve hayatını  kaybeden sendikaci Ahmet Mutuoglu'nun isminin yazılı olduğu pankart taşıyarak, "Bu alanlar seni unutmayacak" dedi. Belediye-İş Manisa Şubesi de katılırken,  "Kıdeme Dokunan Eller Kırılsın", "Genel Grev Genel Direniş" sloganları atıldı.

Petrol-İş İzmir Şubesi kortejinde yeni sendikalaşan Çukurova Kimya işçileri de yer aldı.
Sağlık İş Sendikası, "Sağlıkta taşeron istemiyoruz", "Kıdeme uzanan eller kırılsın", "Kadrolu iş güvenceli gelecek" pankartlari ile Basın-iş Sendikası, "İş Ekmek Özgürlük ve Barış için 1 Mayıs" pankartı ile yürüdü. 

Teksif Sendikası'nda, 7 yıldır örgütlenme mücadelesi veren Hugo Boss işçileri de yer aldı ve sendikalaşma haklarına saygı ve işten atılan işçilerin işe geri alınmasını isteyen dövizler taşıdılar. Güvenlik-İş "Özel Güvenlik her yerde, görmezden gelme. Tüm taşerona kadro" pankartı taşıdı.

Tezkoop-İş kortejinde, “Esnek çalışmaya hayır" dövizleri ile yürüdü işçiler. Yol-İş bölgesel olarak katilirken Tes-İş Yatağan Şubesi de İzmir'deki 1 Mayıs'a katıldı.  Türk Metal, Demiryol-İş,  Tek Gıda İş de kortej oluşturarak yürüdü.

CHP ilçe örgütleri ve CHP'li belediye başkanları da Gündoğdu Meydanı'nda idi.

KIDEM TAZMİNATININ KALDIRILMASINA VE TAŞERONLAŞTIRMAYA TEPKİ

Yürüyüşün Konak Güzergahında ise DİSK, KESK ve Haziran Hareketi toplandı. DİSK kortejinin en önünde Genel İş şubeleri yürüdü. Genel İş kortejlerinde taşeron işçilerin kalabalıklığı dikkat çekti. Genel İş kortejinde atılan 'Hırsız Katil Erdoğan' sloganından rahatsız olan emniyet korjetin önünü çevik kuvvetlerle durdurdu. Yapılan görüşmelerin sonunda çevik kuvvet çekilirken Genel İş üyeleri 'Faşizme Karşı Omuz Omuza' sloganları barikatı protesto etti. Genel İş kortejlerinde kıdem tazminatının kaldırılmasına ve taşeronlaştırma politikalarına tepki vardı. 

Genel İş İzmir 2 Nolu Şube “Kıdem Tazminatının Gasbına İzin Vermeyeceğiz”, Genel İş İzmir 1 Nolu Şube “Kurtuluş Yok Tek Başına Ya Hep Beraber Ya Hiç Birimiz”, Genel İş İzmir 3 Nolu Şube “Kıdem Tazminatının Gaspına Hayır', Genel İş İzmir 4 Nolu Şube 'Taşerona Geçit Vermeyeceğiz”, Genel İş İzmir 5 Nolu Şube 'Hukuksuzluğa, Yolsuzlulara ve İşsizliği Dur Demek İçin Yaşasın 1 Mayıs”, Genel İş İzmir 7 Nolu Şube 'Yaşasın İş Ekmek Özgürlük Mücadelemiz' ve Genel İş İzmir 6 Nolu Şube de 'Yaşasın 1 Mayıs' pankartı ile yürüdü. 

DİSK kortejinde ise Birleşik Metal İş İzmir Şube “Kıdemimize Dokunma” pankartı ile yürüyüşe katılırken, Lastik İş, Sosyal İş, Güvenlik Sen ve Emekli Sen İzmir Şubeleri talepleri ile alana yürüdü. 

KESK OHAL KHK’LERİNE KARŞI YÜRÜDÜ

KESK kortejlerinde ise iş güvencesinin korunması ve OHAL'in kaldırılması talepleri ön plana çıktı. KHK'lerin iptal edilerek, ihraç edilen ve açığa alınan kamu emekçilerinin görevlerine iadesini isteyen kamu emekçileri hayır mücadelesinin sürdüğünü de belirtti.

KESK İzmir Şubeler Platformu, “Sömürüye, Güvencesizliğe, Yoksulluğa, Faşizme Hayır” pankartı ile yürüdü. Tüm Bel Sen üyeleri yemek, ulaşım, kreş talepleri ile yürürken, Tüm Bel Senli güvenlikçiler maktu mesai ücretleri için yürüdü. 

EMEP: İŞ EKMEK ÖZGÜRLÜK, YAŞASIN 1 MAYIS

Cumhuriyet Meydanı'nda ise TMMOB, ABF, EMEP, TKH, TKP, HDK Bileşenleri, Halkevleri toplanarak alana yürüdü. Kitlesel olarak Emek Partisi “İş Ekmek Özgürlük, Yaşasın 1 Mayıs” ve “Emperyalizme ve Gericiliğe Karşı Barış ve Kardeşlik Mücadelesini Büyütelim' pankartlarını açarken, EMEP’li kadınlar da “Kadına Yönelik Ayrımcı Politikalara Hayır” pankartı ile yürüdü. Emek Gençliği ise “İş Barış Özgürlük” ve “Gelecek İçin Hayatın Akışına Müdahale Et” pankartları ile yürüdü. 

GAZETECİLER DE KATILDI

“Gazetecilik suç değildir” çağrısıyla İzmir Cemiyeti ve Türkiye Gazeteciler Sendikası  İzmir Şubesi de Cumhuriyet Meydanı'nda toplandı. Basın emekçilerinin yaşadıkları sorunlara dikkat çeken gazeteci örgütleri de insanca çalışma koşulları isterken, gazetecilerin tutuklanmasına, işten çıkarılmalarına, OHAL ile birlikte medya kuruluşlarının kapatılmasına,  halkın haber alma hakkının engellenmesine tepki gösterdi. TGS, ''İşsiz'' ya da ''tutuklu'' gazeteciler değil, çalışan ve özgürce gerçekleri yazan gazeteciler olmanın yolunun birlikten, dayanışmadan ve elbette ki demokratik bir ülke mücadelesinden geçtiğini de belirtti. 

Mitingin tertip komitesine DİSK Ege Bölgesi Temsilcisi Memiş Sarı, iktidarın kıdem tazminatını kaldırmak istemesine geçit vermeyeceklerini ve sahte kadro tuzağına düşmeyeceklerini belirterek hem işçiler hem de kamu emekçileri olarak iş güvencelerine sahip çıkacaklarını vurguladı.  

'SERMAYEYE DİKENSİZ GÜL BAHÇESİ'

İktidarın kıdem tazminatını kaldırarak sermayeye gül bahçesi yaratmak istediğini de ifade eden Sarı şunları söyledi: “Ekonomisi dip yapmış, turizmi, tarımı, ticareti, sanayisi yanlış dış politikalarla iflas etmiş AKP iktidarı 15 yılda haraç mezat satılabilecek ne varsa satarak sıcak paraya dönüştürmüş ve yandaşların beslenmesini gerçekleştirmiştir. Ama bugün satacak bir şeyi olmayanlar emperyalist-kapitalist sistemin reçetelerine sarılarak büyük sermayeyle de barışmanın yollarını aramaktadır.”

'AKP KARANLIĞINDAN ÇIKIŞ BİZİM ELİMİZDE'

İktidar, korku siyasetiyle, emekçileri her alanda güvencesizliğe mahkûm ederek teslim olmalarını ve kendilerine diz çökmelerini istediğini belirten Sarı, “Bütün bu karanlık tablo içinde bizim umutlarımızı gerçeklik haline geçirebilecek bir tarihten geliyoruz. Yeter ki isteyelim gelecek işçilerin, emekçilerin, yoksul halk kitlelerinin birleşik sınıf mücadelesindedir. Sınıf mücadelesi tarihi direne direne kazananların tarihidir. AKP karanlığından çıkış işçi sınıfı ve emekçilerin ellerindedir" dedi. 

'OHAL'LE ÖZGÜRLÜKLER KALDIRILDI'

Hükümetin OHAL uygulamalarına da değinen Sarı şunları söyledi: “15 Temmuz’un hemen sonrasında ilan edilen Olağanüstü Hal ile hak ve özgürlükler ortadan kaldırıldı. KHK’ler iktidarın elinde bir sopaya dönüşmüştür. Barış isteyen, emeğinin hakkını isteyen, herkese güvenceli iş, güvenceli gelecek isteyen kamu emekçileri baskılar, soruşturmalar, meslekten atılmalar, sürgün edilmeler, açığa alınmalarla teslim alınmak isteniyor. İş güvencesiz, performansa dayalı yağma düzenini kabul ettirebilmek için örgütlü güçlerin sindirilmesine yönelik her türlü politika uygulanıyor.”

'SAVAŞA KARŞI BARIŞI SAVUNUYORUZ'

AKP'nin, sandığa yansıyan iradeyi tanımadığını ekleyen Sarı, “Demokratik, barışçıl çözüm yerine inkâr ve imha siyasetine sahip çıkmak. Baskı ve savaş politikalarından vazgeçilerek Kürt siyasetçilere yönelik saldırganlığın son bulmasını, Kürt halkının temel demokratik taleplerinin karşılanmasını, halklar arası eşitlik ve kardeşliğin tesisini, savaşa karşı barışı savunuyoruz" dedi. Çağrı, konuşmasında, demokrasiyi ve özgürlükleri savundukları için kapatılan ve baskıya uğrayan basın kuruluşlarının yanında olmaya devam edeceklerini de dile getirdi. 

'HALK, PARTİ DEVLETİNİ YENDİ'

Direnme gücünü gösteren ve 16 Nisan’da hayır diyen milyonların tüm baskı, korkutma ve tehditlere rağmen tarihe not düştüğünün altını da çizen Sarı şunları söyledi: “Bugününe ve geleceğine her koşulda sahip çıkacağının mesajını verdi. Halkın kendi imkânları ile, sevgi ve dayanışma ile büyüttüğü hayır, evet için seferber olmuş parti devletini yendi. Türlü ayak oyunlarıyla çalınmış olan zaferimiz, önümüzdeki günler için umudumuzu daha çok büyüttü. Bizler buradan bir kez daha karanlığa karşı “hayır, biz kazandık” diyoruz". 

MÜCADELE ÇAĞRISI

Son olarak mücadele çağrısı yapan Sarı, “Bir kez daha gördük ki, bizler güçlerimizi birleştirdikçe  saltanatlarının çökeceğini birlikte göreceğiz. Hiçbir zaman kapitalizme köle, AKP’ye kul olmayacağız. Bugün faşizme karşı, emperyalizme karşı sermayenin değil emekçi kitlelerinin yönettiği, halkların eşit haklara sahip bir şekilde, özgür ve kardeşçe yaşadığı, özgürlükçü, demokratik, laik bir Türkiye mücadelesi bizleri beklemektedir. Bu mücadele zafere ulaştığında korku imparatorluklarının yıkıldığını göreceğiz" dedi. 

1 MAYIS ALANI'NDAN NOTLAR

* Örgütsüz olan inşaat işçileri de, “Dünyayı Biz inşaa ediyoruz, altında biz kalıyoruz. İşgüvencesi istiyoruz" pankartı ile yürüdü.

* İzmir katip Çelebi Öğrenci Hareketi "Hayır'a kelepçe vurulamaz' yazan kendi pankartlari ile katıldı. 

* İzmir Barosu üyesi avukatlar cübbeleri ile ve İzmir Tabipler Odası üyesi doktorlar da önlükleri katıldı. 

* TMMOB meslek örgütlerine yönelik baskıların yanısıra İzmir'in son dönemdeki en önemli kentsel sorunları arasında yer alan Kültürpark, Basmane gökdelenleri ve Körfez geçişi projelerine dikkat çeken dövizler taşıdılar. 
* TMMOB'la birlikte yürüyen ekoloji örgütleri emeğin, doğanın ve sömürüsüne karşı birlikte mücadele çağrısı yaptılar. EGEÇEP, Artvin Koruma Platformu, Kültürpark Platformu yaşam alanlarındaki sorunları ifade eden pankartlar taşıdılar

* HDP İl Örgütü, “Hayır Biz Kazandık, Ekmek, Özgürlük ve Barış için Birleşelim pankartı ile alana girdi. 

* Konak Kent Konseyi de yaşanabilir kent ve demokrasi talebi ile Gündoğdu Meydanı'na yürürken, Konak Mülteci Meclisi de mülteciler için insanca yaşam talebiyle 1 Mayıs'a katıldı. Mülteci Meclisi üyeleri, “Yaşasın Türkiyeli ve Suriyeli Emekçilerin Dayanışması', 'Mülteci Dostlarımız Yalnız Değildir' dövizleri taşındı. 

* Halkların Köprüsü Derneği de, halklar arasında dayanışmanın yükseltilmesi çağrısıyla Gündoğdu Meydanı'nda yerini aldı. 

* Türkiye Yazarlar Sendikası 'Dünyanın Bütün Kalemleri Birleşin' pankartiyla yürürken Uluslararası Aktivist Sanatçılar Birliği de barış talep eden pankartları ile alana girdi. 

* Taraftar grupları ile renkleri alana girdi. 

* Genel İş İzmir 2 Nolu Şube Sekreteri Ercan Gül, Genel İş kortejinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile atılan bir slogan gerekçe gösterilerek gözaltına alındı. Gül'ün ifade işlemleri devam ediyor.

* DERİTEKS üyeleri "Güvencesizliğe, Yoksulluğa ve Baskılara karşı Yaşasın 1 Mayıs' pankartı ile yürüdü. Deri form işçileri de Hugo Boss işçileri ile dayanışma içinde olduklarını belirten dövizler taşıdılar

* Tutuklu bulunan TÜMTİS'li sendikacılara özgürlük talep edildi.

* Birleşik Haziran Hareketi 'Hayır Daha Bitmedi Yeni Başlıyor' pankartı açarken, Halkevleri de hayır mücadelesini büyütme çağrısı yaptı.

* 10 Ekim Dayanışma Derneği, Ankara Katliamı'nda yaşamını yitirenlerin fotoğraflarının bulunduğu pankartla yürüdü.

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Datça'da 1 Mayıs

SONRAKİ HABER

Malatya’da 1 Mayıs binlerin katılımıyla kutladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa