20 Nisan 2017 19:12

Enseyi karartmak yok, daha ileriye!

"%51 oranında “evet” ile “tek adam, tek parti anayasası” olarak da adlandırılan referanduma seçimin kendisinden çok şaibeleri imza attı."

Paylaş

Sinancem ALİKOÇ
ODTÜ

Aylardır konuşulan, üstüne çeşitli yorumlar yapılan, mecliste kavga dövüş içinde oylamaya sunulan anayasa değişikliği 16 Nisan akşamı sonuçlandı. %51 oranında “evet” ile “tek adam, tek parti anayasası” olarak da adlandırılan referanduma seçimin kendisinden çok şaibeleri imza attı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Atı alan Üsküdar’ı geçti.” sözleri bu şaibeleri itiraf eder nitelikte.

ÜNİVERSİTE GENÇLİĞİ ‘HAYIR’ DEDİ

Seçim sonuçlarını gençlik açısından değerlendirecek olursak ne söyleyebiliriz? Hayır şenliğiyle gündeme gelen ODTÜ’de %95 ile hayır açık ara önde, İTÜ ise %90 ile Hayır’ın önde çıktığı görülüyor. Kayseri’de üniversite gençliğinin yoğun olarak yaşadığı Tavas’ta ise diğer yerlere göre “hayır” oyunun ciddi anlamada fazla olduğunu gözlemledik. Gençliğinde yoğun yaşadığı işçi havzalarında, İstanbul’da Beylikdüzü ve Küçükçekmece’de “hayır” oyu göze çarpar nitelikte. Ankara’da genç nüfusunda fazlaca olduğu Sincan ilçesinde “evet”i destekleyen partiler MHP ve AKP’nin toplam oyu 1 Kasım seçimlerinde %80’i geçkin iken evet oyu %65 alabildi. Bu verilerin sadece belli başlı örnekleri içerse de bize daha genel bir çıkarımda bulunma hakkı tanıyor. 

AKP HÜKÜMETİ VE CUMHURBAŞKANI GENÇLİĞİN RIZASINI ALAMAMIŞTIR

Ancak Türkiye gençliğinin (özellikle üniversite gençliği) referandum sınavında “hayır” şıkkını işaretlediğini söylemek mümkün. Ayrıca “şaibeli seçim” ve “YSK seçimin güvenliğine gölge düşürdü” tartışmalarına karşın, başta İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere genç nüfus hem “çalıntı oylar” iddialarına karşı hem de oyuna sahip çıkmak için sokağa, hak aramaya çıkmıştır. Evetçilerin ağır silahlarla çıktıkları kutlamalara dair herhangi bir sorun çıkmazken şaibeleri seçime karşı olan gösterilere polislerce müdahalelerde bulunuldu. Buradan da anlıyoruz ki ne AKP hükümeti ne de Cumhurbaşkanı, partili cumhurbaşkanlığı sistemi için gençliğin rızasını bu referandum ile alamamıştır. Eşit koşullarda yapılmayan seçimler, AKP Hükümetinin uzun zamandır karşımızda olan (yolsuzluk, istismar, tecavüz yasası, iş cinayetleri, polis şiddeti) “skandalları” ve bunu savunusu, gençliğin hala karşılanmayan acil talepleri (güvenceli iş güvenceli gelecek, demokratik ve laik üniversite, lise, parasız ve bilimsel eğitim) ve son olarak da şaibelere karışmış bütün bir memleketin kaderini değiştiren 2017 Referandumu, seçim gecesi gençliği sokağa iten öfkenin nedenleridir.

HAYATIMIZ ŞAİBELİ SINAVLAR VE SEÇİMLER, HUKUKSUZ KHK’LER, PATLAMALARLA ÖZETLENİR HALE GELDİ

Önümüzde oluşan bu koşullarda, bizlere mücadele etmekten başka bir seçenek kalmamıştır. Hayatımızın şaibeli sınavlar, şaibeli seçimler, hukuksuz KHK’ler üzerinden akıp gitmesine dur demekten başka şansımız kalmamıştır. Öte yandan gençliğin rızası olmayan partili cumhurbaşkanlığı sistemi kabul edilemez. Tüm Türkiye gençliği olarak AKP hükümetinin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın zor ile inşa etmeye çalıştığı gerici ve faşist rejime karşı dur demeliyiz. 1 Mayıs da bu sürecin bir parçası olarak görülmelidir. İrili ufaklı tartışma ve toplantılardan, büyük gösterilere kadar her yerde iş, bilim ve özgürlük talepleriyle, özerk ve demokratik üniversite talepleriyle, güvenceli iş ve gelecek talepleriyle birlikte bu gidişata dur denmeli. Enseyi karartmak yok, daha ileriye.

ÖNCEKİ HABER

1 Mayıs’ın güneşi doğarken

SONRAKİ HABER

Hayır, daha bitmedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...