04 Nisan 2017 07:05

Han Şeyhun'da kimyasal saldırı: 80'den fazla ölü

Suriye'de İdlib vilayetine bağlı Han Şeyhun'da kimyasal gazlı saldırı düzenlendi. 80'den fazla kişi yaşamını yitirdi.

Paylaş

Suriye'nin İdlib vilayetine bağlı Han Şeyhun'da kimyasal gazlı saldırı düzenlendi. Saldırıda 80'den fazla sivil yaşamını yitirdi.

Sosyal medyada, Han Şeyhun'da yaşanan saldırıya ait olduğu belirtilen fotoğraflarda çok sayıda sivilin vücut bütünlüklerinin bozulmadığı görülen cansız bedenleri paylaşıldı.

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) yetkilileri saldırıda 80 kişinin öldüğünü, 200 kişinin de yaralandığını dile getirdi. Muhalifler sarin gazı kullanılan saldırıdan Suriye hükümetini sorumlu tuttu.

Al Masdar, Suriye Hava Kuvvetleri'nin Su-22 uçaklarıyla bir silah fabrikasını hedef aldığını duyurdu. Haberde Su-22 bombalarının uçağa özgü olduğu ve kimyasal silahla doldurulamayacağı ifadesi yer aldı. Al Masdar, Suriye ordusunun silah fabrikasında kimyasal maddeler olduğunu bilmediğini de belirtti.

SURİYE VE RUSYA'DAN YALANLAMA

Sputnik’e konuşan Suriye ordusundan bir kaynak ise söz konusu iddiaları reddetti. Kaynak, “Suriye ordusunun kimyasal silahı yok, İdlib’de de saldırı gerçekleştirmedi. Tüm bunlar terör örgütleri tarafından yapılmış gerçekdışı açıklamalar. Bunlar Hama’nın kuzeyinde Suriye ordusu tarafından gerçekleştirilen son operasyonda verdikleri büyük kayıpları aklama çabası” iddiasında bulundu.

Kaynak ayrıca, SMDK'ye yönelik olarak “Bu saldırıyı kendilerinin gerçekleştirmiş olması ve bunu Suriye ordusuna karşı bir propaganda yürütmek amacıyla yapmış olmaları da ihtimal dahilinde” ifadelerini kullandı.

Reuters’a konuşan bir başka kaynak da iddiaları yalanladı. Kaynak, “Suriye ordusu kimyasal silah kullanmadı ve kullanmayacak, ne geçmişte ne de gelecekte” diye konuştu.

Rusya Savunma Bakanlığı da Rus savaş uçaklarının bölgeyi bombalamadığını açıkladı. Sputnik'in haberine göre açıklamada şunlar kaydedildi: "Rusya Hava-Uzay Kuvvetleri'ne bağlı uçaklar, İdlib'in Han Şeyhun bölgesini bombalamadı. Rus uçaklarının Han Şeyhun'a kimyasal saldırı düzenlemiş olabileceğini ileri süren İngiliz Reuters haber ajansı, saldırıyı duyuran ilk kaynak olan ve Rusya'nın olaya dahil olduğuna yönelik tek söz söylemeyen Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'nin açıklamasını bile yanlış aktarmayı başardı."

Han Şeyhun, Hama vilayetinin hemen kuzeyinde İdlib'le sınır oluşturan noktada yer alıyor ve Hama-İdlib karayolunun üzerinde bulunuyor.

Han Şeyhun'un da kontrolünü elinde bulunduran cihatçılar, Hama'nın kuzeyinde son dönemde geniş çaplı bir operasyon başlatmış ancak harekat beklenen sonucu vermemişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Kuzu: Hayır çıktığında olacakları hiç düşünmek istemiyorum

SONRAKİ HABER

St. Petersburg saldırısında ölü sayısı 14'e çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...