03 Nisan 2017 15:03

IŞİD, düğün katliamında 56 kişinin ölümünü az bulmuş

IŞİD’in Antep’te 56 kişinin ölümüne yol açtığı kına gecesi katliamında Mehmet Kadir Cebael’in ölenlerin sayısını az bulduğu ortaya çıktı.

Paylaş

Tamer Arda ERŞİN
Ankara

IŞİD’in Antep’te 56 kişinin ölümüne yol açtığı kına gecesi katliamına ve 16 Ekim’de operasyon sırasında 3 polisin yaşamını yitirdiği canlı bomba saldırısına ilişkin iddianame hazırlandı. Her iki saldırının birleştirildiği iddianamede tutuklu 11 sanıktan 9’u hakkında 17 ile 160 kez arasında değişen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi. İddianamede kına gecesi katliamının nasıl düzenlendiği anlatılırken, ölü sayısının fazla olması için bombacıya talimatlar verildiği yer aldı. 

İddianameye göre bombacıya “Bombayı patlatmadan evvel kollarını kaldır ki etkili olsun” talimatı verildiği belirtildi. İddianamede, IŞİD’in Antep sorumlusu olduğu belirtilen ve polis operasyonu sırasında öldürülen Mehmet Kadir Cebael’in, kına gecesine yönelik katliamda kullanılan bombanın içerisine etkisini artırması için konulan demir parçalarının büyük kesilmesini eleştirdiği ve “Ahmet demirleri büyük kesmiş, zayiat az olmuş” dediği belirtildi.

Bombacının ise küçük bir çocuğun önünde katliama hazırlandığı ortaya çıktı.

Antep 7. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilen iddianamede, kimliği tespit edilemeyen bir kişiyle birlikte 11 sanık yer aldı. İddianamede,  IŞİD’in Antep hücre evi sorumlusunun Mehmet Kadir Cebael olduğu, diğer örgüt üyeleri ile irtibat için genelde telegram denilen şifreli mesajlaşma programı kullandığı, eylem yapılacak düğün, maç, asker sevkiyatı, Alevi dernekleri, kalabalık grupların toplanacağı diğer etkinlikler gibi yerlerin araştırılması için talimat verdiği belirtildi. 

İddianamede Mehmet Kadir Cebael’in bir yandan sürekli olarak Suriye’deki üstü olan örgüt elemanlarıyla irtibat halinde olduğu, canlı bomba saldırıları için örgüt elemanı istediği, bu elemanı bazen kendi yanında bazen de başka yerlerde konaklatarak eylem gününe kadar beklettiği kaydedildi. İddianameye göre 10 Ekim 2015’te Ankara Tren Garı’nda gerçekleşen katliamın sorumluları arasında da yer alan Cebael’in, Türkiye’nin diğer yerlerinde gerçekleştirilecek eylemler için de malzeme temin ettiği, 10 Ekim Katliamı sonrasında örgüt üyelerine tedbirli hareket etmeleri için tavsiyelerde bulunduğu yer aldı. İddianamede, Cebael’in 20 Ağustos 2016 tarihinde Antep’te gerçekleşen katliamın organizasyonunu yaptığı,  canlı bombayı düğün gününe kadar yanında tuttuğu ve düğün günü kendini patlatması için gönderdiği belirtildi.

BOMBACI TAKSİYLE GELMİŞ

İddianameye göre Antep saldırısı şöyle oldu: “IŞİD Üyesi Mehmet Şahin Erğan, Antep saldırısını gerçekleştiren canlı bombayı 20 Ağustos’taki katliamdan bir ay önce Gazikent girişindeki parkta karşıladı. Sonra canlı bomba Mehmet Kadir Cebael’in evine götürüldü. Canlı bomba saldırı gününe kadar  Mehmet Kadir Cebael ve eşi Fadile Cebael’e ait evde kaldı. Bombacıyı katliama hazırlayan IŞİD Üyesi Ahmet Köşgeroğlu, hazırladığı yeleği bombacıya giydirdi. Daha sonra bombacının üzerini  koli bandı ile iyice vücudunu sararak üzerine gömlek giydirdi. Ayrıca sakat gibi gözüksün diye kolunu sardı. Köşgeroğlu, bombacıya ‘Bombayı patlatmadan evvel kollarını kaldır ki etkili olsun’ dedi ve  taksiye bindirerek onu gönderdi. 

DOSYALAR BİRLEŞTİRİLDİ

İddianameye göre 3 polisin ölümü ise şöyle oldu: “Mehmet Kadir Cebael’in talimatıyla IŞİD Üyesi  Mehmet Şahin Erğan, Gaziantep Şahinbey ilçesi 25 Aralık Mahallesi’nde bir depo kiraladı. Bu depoya IŞİD Üyesi Mehmet Çalıkuşu, Ahmet Köşgeroğlu, Hacı Polat ve Mehmet Karakurt farklı zamanlarda mühimmat taşıdı. Depoya  Mehmet Çalıkuşu H.N.Ç. isimli çocuk ile birlikte getirmiş oldukları patlayıcıyı bıraktı. Bir hafta sonra Cebael’in talimatı üzerine şüpheli Mehmet Şahin Erğan ve H.Ç, bu  patlayıcıyı depodan alarak Asri Mezarlığa gömdü. Bu mezarlıktaki bombanın yeri  Rakka’da bulunan Abdurrahman isimli IŞİD üyesi  mühimmatın gömülü olduğu yerin fotoğrafını çekti ve IŞİD Üyesi Abdurrahman Alnajjar’a gönderdi; daha sonra patlayıcı maddeyi Suriye uyruklu canlı bomba Ebu Yusuf Kod adlı Muhammed Şerif’e teslim etmesini istedi. Abdurrahman Alnajjar Asri Mezarlığa giderek mühimmatı gömülü olduğu yerden çıkarttı; daha sonra bu mühimmatı Ebu Yusuf kod adlı Muhammed Şerif’e teslim etti. 16 Ekim 2016 tarihinde Muhammed Şerif  evine yapılan polis operasyonunda, o bombaları patlatarak kendisini öldürürken, 3 polisin de ölümüne yol açtı.” 

İddianamede, Cebael’in evinde IŞİD’in Suriye’li  canlı bomba  Ebu Yusuf kod adlı Muhammet Şerif’in kaldığı, eve  yapılan  16 Ekim 2016 tarihindeki operasyon sırasında, Şerif’in kendini patlattığı, 3 polisin ölümüne yol açtığı, aynı gün  Mehmet Kadir Cebael’in  öldürüldüğü anlatıldı. 56 kişinin öldüğü düğün katliamı ve 3 polisin ölümü olayı dosya kapsamında birleştirildi. 

H.N.Ç. adlı çocuk iddianamede yer alan ifadesinde, Mehmet Şahin Erğan ile Cebael’in evine gittiklerini ve bu iki kişi arasında kına gecesi saldırısıyla ilgili bir konuşma geçtiğini söyledi. H.N.Ç, bu konuşmalar arasında Cebael’in, intihar yeleğini canlı bombaya giydirdiğini, sakat gözükmesi için saldırganın kolunu sardığını söylediği şeklinde ifade verdi. 

ÖNCEKİ HABER

AKP Kılıçdaroğlu’nun bylok açıklamalarını mahkemeye taşıyor

SONRAKİ HABER

Kızıldere Katliamı’nda hayatını kaybedenler anıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...