Kadınlar talepleriyle 8 Mart alanlarına çıkmaya hazırlanıyor
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü yaklaşırken ülkenin dört bir yanında kadınlar, talepleriyle alanlara çıkmaya hazırlanıyor.

Bu yıl referandum öncesine gelen 8 Mart’ta kadınlar en çok tek adam yönetimi değil, eşit temsile dayalı demokratik bir ülke talebini dile getirecek. Anayasa değişikliği tartışmalarında görmezden gelinen, ancak kadınların yıllardır demokratik bir anayasanın olmazsa olmazı olarak ifade ettiği eşit temsil, siyasette eşit biçimde yer alma, demokratik, özgür bir ülkede barış içinde yaşama, siyaset ve siyasetçilerin üzerindeki yasakların, engellemelerin son bulması da bu 8 Mart’ta daha çok öne çıkacak.
Kadın işsizliğinin rekor kırdığı, bir yandan da İşsizlik Fonu’ndan karşılanan prim ve ücretlerle “istihdam kampanyalarının” düzenlendiği, büyükannelere bakım ücreti verilmesinin tartışıldığı referandum öncesinde kadınlar bu “referandum rüşvetlerine” dair sözlerini de bu 8 Mart’ta ortaya koyacaklar. Kadınlar ekonomik kriz bahanesiyle işten atmaların son bulmasını, sigortasız ve güvencesiz çalışmanın yasaklanmasını, eşit işe eşit ücret, grev ve hak aramanın önündeki engellerin kaldırılmasını, çocuk bakım yükünün aileye yıkılmamasını, bir sosyal hak olarak ücretsiz kreşlerin yaygınlaştırılmasını istiyor.
Binlerce kamu emekçisinin kanun hükmünde kararnamelerle yargılama yapılmadan, hukuksuz bir biçimde işten atılmasından, ihraç edilmesinden, açığa alınmasından en çok etkilenen kesimlerden biri de kadın kamu emekçileri. Onlar da OHAL’le meşrulaştırılmaya çalışılan bu hukuksuzluğa karşı alanda olacaklar.
Olağanüstü hal süreci ve referandum tartışmalarının bile üzerini örtemediği en önemli sorunlardan biri ise gün geçtikçe artan kadın cinayetleri ve çocuk istismarları. Kadınlar, özellikle ülkede hakim olan şiddet ortamının daha da artırdığı kadın cinayetlerine, kadına yönelik şiddete, taciz, tecavüz ve cinsel saldırılara karşı sözlerini 8 Mart alanlarında söyleyecekler. Kadınlar etkin yasal düzenlemelerin uygulamada da geçerli olması için önlemler alınmasını, haksız tahrik indirimi ya da iyi hal indirimlerinin cinsiyetçi bir biçimde uygulanmamasını, çocuk istismarının son bulması için devletin üzerine düşen görevleri yerine getirmesini talep ediyor.
Sokağa çıkma yasakları ve bölgede süren operasyonlar nedeniyle yakınlarını kaybeden, yaşamları parçalanan, yerlerinden, yurtlarından edilen, göçe zorlanan, yoksullaştırılan kadınlar savaşın son bulması ve barış içinde özgürce yaşayabilmek için de 8 Mart alanlarında sözlerini söyleyecekler.
Kadınlar her yıl olduğu gibi bu yıl da düzenleyecekleri 8 Mart eylem ve etkinliklerinde ülkenin ve dünyanın dört bir yanındaki kız kardeşleriyle dayanışma içinde ‘Kadınların yok sayıldığı düzene hayır’ diyecek. (HABER MERKEZİ)
Evrensel'i Takip Et