27 Şubat 2017 06:25

'Koruköy’de yanmış evler ölmüş hayvanlar gördüm'

Sokağa çıkma yasağı ilan edilen ve abluka altında olan Koruköy'e saman götüren S.D: Yanmış evler, ölmüş hayvanlar gördüm.

Paylaş

Aynur İNEDİ
Sedat YILMAZ

Mardin Nusaybin’e bağlı Koruköy’e (Xerabê Bava) izinle ve asker denetiminde saman götüren S.D., “Misafirler dahil kimsenin çıkışına izin verilmiyor. Yanmış evler, ölmüş hayvanlar gördüm. Temizlik işçileri boya, badana yapıyordu” diye konuştu. 

Mardin'in Nusaybin ilçesine bağlı Koruköy’e (Xerabê Bava) 16 gün sonra asker kontrolünde kısmi yardımların yapılmasına izin verildi. İlçe Jandarma Karakolunda alınan izinle hayvanlara saman götüren S.D., ambargo altındaki köyde gördüklerini DİHABER’e anlattı. 

KİMLİK GİRİŞTE ALINIYOR, ÇIKARKEN VERİLİYOR 

15 kilometrelik yolda birçok arama noktasından geçtiğini anlatan S.D., girişte kimliğine el konulduğunu ve çıkarken aldığını söyledi. 

Askerler eşliğinde samanı indirdiklerini ifade eden S.D., “Köyden çıkış yok. Giren, çıkma şartıyla alınıyor. Hatta bizim köyden olmayan bir misafir ile Antalya’da çalıştığı işten izinli gelen bir kişinin çıkışına izin verilmiyor. Okula gidecek olanlara da izin vermiyorlar. Girişimde bulunan köylülere, askerler ‘bizim bir yetkimiz yok, bize emir gelirse bırakırız’ diyorlar" diye iddia etti. 

‘YOLDA ÖLMÜŞ HAYVANLAR GÖRDÜM’ 

Hâlâ hayvanların ahırlardan dışarı çıkartılmasına izin verilmediğini dile getiren S.D., anlatımlarına şöyle devam etti: “Yolda ölmüş inek, keçi ve koyun yavruları gördüm. Köye götürülen veteriner evlere götürülmemiş. Sadece bir sefer yemek götürmüşler. O da imza ve fotoğraf karşılığında." 

‘YAKILMIŞ EVE BAKMA DEDİLER’ 

İşkence görmüş fotoğrafları basına yansıyan ve hâlâ hastanede (gözaltında) olan Abdi Aykut'un yanmış evine bakarken askerlerin kendisine, “Önünüze dönün, bakmayın” dediğini ifade eden S.D., köylülerden kısıtlı olarak duydukları bilgileri şöyle aktardı: "Hala karakol olarak kullanılan evler var. Behçet Koçhan, Abdullah Zengin, Hasan Bayhan'ın evini karakol olarak kullanıyor. Ali Gürgün'ün evi de yakılmış. Sabri Gürgün'ün evi ile Ali'nin evi bitişik olduğu için Sabri'nin bir ineği nefessizlikten ölmüş." 

Köyde birçok çeperin yıkıldığını da anlatan S.D., “Duvarlarda yazılmış yazılar, boyanmıştı. Ne yazıldığı okunmuyordu. Nusaybin Belediyesinden getirilen temizlik işçileri çalışıyordu. Taziye evinin boyandığını söylediler” ifadelerini kullandı. (Mardin/DİHABER) 

{{309669}}
 

ÖNCEKİ HABER

Zaharova finansman görüşmelerini yalanladı

SONRAKİ HABER

Rusya: Suriye barış görüşmelerine Kürtler de katılmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...