19 Şubat 2017 11:37

Nusaybin'in Koruköy köyünde neler oluyor?

Ablukanın devam ettiği Nusaybin'e bağlı Koruköy köyüne dair vahim iddialar gündemde. Ablukanın kaldırılması ve köylülerle görüşülmesi talep ediliyor.

Paylaş

Serpil BERK
Diyarbakır

Mardin’in Nusaybin ilçesine bağlı Koruköy (Xerabê Bava) köyünde abluka devam ediyor. 11 Şubat’ta ilan edilen ve bir gün sonra kaldırılan sokağa çıkma yasağının ardından süren askeri operasyona ilişkin vahim iddialar gündemde. Köylülerle kısıtlı iletişimin kurulabildiği bölgeye heyetlerin geçişine de izin verilmiyor. Operasyonun başladığı günden bugüne 39 kişinin gözaltına alındığı, 3 kişinin öldürüldüğü, 2 kişinin kayıp olduğu, evlerin yakıldığı ve işkence iddiaları dile getiriliyor.

Köylülerle görüşmek için bölgeye giden  HDP, DBP ve DTK heyetlerinin geçişlerine ‘operasyon var’ gerekçesiyle izin verilmiyor. DTK Eş Başkanı Leyla Güven, “Köyün girişinde bir binbaşı, operasyon olduğunu ve bu yüzden köye giremeyeceğimizi söyledi. Israrlarımız sonucu, valilikten izin almak şartıyla  girebileceğimizi, söyledi. Valilikle, milletvekili arkadaşlarımızın görüşme çabaları yanıtsız kaldı” dedi.

‘SUSUZLUKTAN ÖLDÜK’

Operasyonun olduğu köye yakın mesafede bulunan bir başka köye giderek görgü tanıklarıyla görüştüklerini anlatan Güven, “Operasyonun olduğu köyden çıkmayı başaran bir görgü tanığı ile görüştük. Yaşadıklarını bize anlatırken dahi titriyordu. Görgü tanığı köylü, bize 90’ları yaşamasına rağmen böyle bir olay yaşamadığını, dışarıdan getirilen komando birliklerinin olduğunu, sürekli olarak ‘Dışarıya çıkmayacaksınız, pencereden dahi bakmayacaksınız, vur emri var’ şeklinde anonslar yapıldığını aktardı. Yine Koruköy’de yaşayan bir kadınla telefon üzerinden bağlantı kurabildik. Konuştuğumuz kadın bizlere ‘Susuzluktan öldük, açlığa dayanıyoruz, ama çocuklarımız, yaşlılarımız, hastalarımız var... Biz içerde mahsuruz, dışarı çıkamıyoruz, hayvanlarımız öldü’ dedi. Evlerin yakıldığına dair duyumlar aldık, durum gerçekten çok vahim” ifadelerinde bulundu.

Güven, İçişleri Bakanlığıyla görüşmeye çalıştıklarını fakat kendilerine ‘istihbarat var’ dendiğini belirterek, “İstihbarat olduğu söyleniyor. Fakat sivil halka dönük ciddi iddialar var. Evler rastgele basılıyor, köylüler meydanda toplanıp hakaretlere maruz kalıyor, yanı sıra ‘Hadi bize de ekmek, onlara veriyorsunuz’ gibi tahrik edici sözlere maruz kalıyorlar. Batının bir ilinde böyle bir istihbarat alınsa orada yaşayan insanlara aynı muameleler yapılır mıydı? Bu abluka bir an önce kaldırılmalı, köylülerle görüşülmelidir” dedi.

‘CİZRE VAHŞETİNİ YENİDEN YAŞAYABİLİRİZ’

Operasyonun olduğu Koruköy’e giden heyet içerisinde yer alan HDP Şırnak Milletvekili Leyla Birlik de köye 5 km kala  askerler ve üzerinde sadece silahlar olan sakallı kişiler tarafından durdurulduklarını söyledi. Birlik, şunları kaydetti: “Köyde yaklaşık 500 kişi yaşıyor.  Köyden çıkan hastalar ile görüşebildik. Evlerin yakıldığı, hayvanların öldürüldüğüne dair söylemler var. Çıkan anne bize su sıkıntısı yaşadıklarını ifade etti. Köyün içerisinde bulunan bir kişiyle telefonla iletişim kurduk. Görüştüğümüz kişi çok korkuyordu, bizimle fısıltıyla konuşuyordu. Meydanda dumanların yükseldiğini gördüğünü, bağırmaları duyduklarını, insanları sürükleyerek götürdüklerini ama bunların kim olduğunu bilmediklerini aktardı ve bir şeyler yapın buraya gelin, dedi. Bir Cizre vahşetini tekrar yaşayabiliriz.”

Sosyal medyada PÖH, JÖH hesaplarından paylaşımlar yapıldığını söyleyen Birlik, “Bunlardan bir vahşet yaşandığını görüyoruz. Köyde istihbarat olduğu söyleniyor. Böyle dahi olsa oradaki insanları oraya hapsetmeye kimsenin hakkı yok. Çatışma başlamadan köyden çıkanlarla görüştük ve durumları çok kötüydü. Bizlere sürekli, bir şeyler yapın, diyorlardı. Evden çıkamadıkları için kime ne yapıldığı konusunda bilgilerinin olmadığını aktaran köylüler kolluk güçlerinin hayvanları kestiklerine tanıklık etmişler. Operasyon dahi olsa halkın mal ve can güvenliğini sağlamak zorundasınız” dedi.

Mardin Valiliği'nin açıklamasında "Operasyonun PKK/KCK’nin kırsal alandaki yapılanmasına ve örgüte ait sığınakların ele geçirilmesine dönük yapıldığı" belirtildi.

ÖNCEKİ HABER

Başbakan Yıldırım ile Barzani, Münih'te görüştü

SONRAKİ HABER

Senem Demircioğlu ve İklim Tamkan #Hayır için çaldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...