23 Şubat 2017 15:13

Koruköy’de neyin temizliği yapılıyor?

Koruköy'de abluka 13'üncü günü geride bırakırken heyetlerin köye girişine izin verilmiyor.

Paylaş

Mardin’in Nusaybin ilçesine bağlı Koruköy'de abluka 13’üncü gününü geride bıraktı. Ölüm, işkence, ev yakma ve kayıplarla gündeme gelen Koruköy’e zırhlı kepçe, ambulans ve çöp kamyonetlerinin gitmesi dikkat çekti.

Giriş ve çıkışların yasak olduğu köyde yaşananları kısıtlı imkanlarla yakınlarına aktaran köy halkının anlatımlarına göre, uygulamalar 1990’lı yılları aşıyor. 

Köyde havalanan helikopterler tarafından askerler farklı bölgelere sevk edilse de köydeki abluka henüz kalkmış değil. 

Köye 15 kilometre uzaklıkta olan Yandere köyünün yolunu kapatan asker noktalarından geçerek bölgeye giden zırhlı kepçe, ambulans ve çöp kamyonetleri akıllara, Sur, Cizre, Şırnak ve Nusaybin’de yaşananları getiriyor. 

Öte yandan CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun gündeme getirdiği gözaltında işkenceye uğrayan köylülerden Abdi Aykut’un durumuna ilişkin ise yetkililerden henüz bir açıklama gelmiş değil.

‘SESSİZ KALMAYIN’

DBP Genel Merkez Yöneticileri de düzenledikleri basın açıklamasıyla Koruköy’de yaşananlara ilişkin gözlemlerini paylaştı. Yapılan açıklamada insan hakları örgütlerine ve kamuoyuna Koruköy için duyarlılık çağrısı yapılırken insan hakları sözleşmesindeki kurallara uyulması talebi dile getirildi.

Diyarbakır’daki DBP Genel Merkez Danışma Bürosu’nda yapılan açıklamada konuşan DBP Eş Genel Başkanvekili Gülcihan Şimşek, sokağa çıkma yasağının Koruköy için ablukaya dönüştüğünü belirterek “Köye giriş çabalarımız sonuçsuz kaldı. Operasyon devam ettiği için köye girişimizin mümkün olmadığı söylendi. 75 haneden oluşan ve yaklaşık 500 kişinin yaşadığı köyün dışarıyla hiçbir iletişim kuramadığını ve bu durumun insan haklarına aykırı olduğunu söyleyerek oturma eylemine başladık” dedi.

‘KÖYLÜLERİN CAN GÜVENLİĞİ YOK’

Köye ilişkin bilgi aldıkları köylülerin can güvenliğinden dolayı isimlerini açıklamadıklarını söyleyen Şimşek, “Daha sonrasında hazırlayacağımız raporda isimlere yer vereceğiz. 41 kişinin gözaltında olduğu, bu kişilerin 3’ünün çocuk 3’ünün de kadın olduğu noktasında bilgiler var. Gözaltına alınan 12 kişinin nezarette tutulduğu, diğerlerinin yere serilen battaniyeler üzerinde bekletildiği, kadınların ise çıplak aramaya maruz kaldığı aktarıldı. Ablukanın olduğu köy ve civar köylerin % 70’i HDP seçmeni, bununla birlikte Nusaybin’deki çatışmalardan çıkan köylülerin bir kısmı da bu köylerde yaşıyor” dedi.

 

‘İNSAN HAKLARI SÖZLEŞMELERİNE UYUN!’

Köylülerin ihtiyaçları karşılanıyor söylemini eleştiren Şimşek, “Abdi Aykut’un nasıl işkence gördüğü ortada, şu ana kadar 41 resmi gözaltının olduğu, 5 köylünün kayıp olduğu bilgisi var. Yaralı olanların hangi hastanelere götürüldüğü saklanıyor. Orada olduğumuz süre boyunca ambulansların ve cenaze araçlarının köye girişine tanıklık ettik. 'İhtiyaçlar gideriliyor' deniyor ama bizler köylülerin atmış olduğu fotoğraflarda gerçekte ne olduğunu görüyoruz. Doğanlı ve Kuyular köyünde de sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Burada yapılmak istenen nedir, açıklanması gerekiyor. İHD ve Baronun girişimleri cevapsız kalmıştır. Çağrımız insan hakları sözleşmelerine uyulması noktasındadır. İnsan hakları kuruluşlarına, Koruköy’de gelişen duruma müdahale edilmesi için çağrıda bulunuyoruz. Köylülerden haber almak istiyoruz. Bu politikalar bugüne kadar halklara ve ülke demokrasisine kaybettirmiştir. Koruköy’de yaşanan işkenceye karşı mücadele etmeye ve girişimlere devam edeceğiz. Bu anlamda demokratik kamuoyuna duyarlılık çağrısı yapıyoruz” dedi.  (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

El Bab'da TSK mensubu 1 asker yaralandı

SONRAKİ HABER

İşçiler ölmemek için Çalışma Bakanlığına çağrı yaptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...