24 Şubat 2017 10:46

İHD’den Koruköy raporu: Köy meydanında işkence yapılıyor

Koruköy’e girmek için bekleyen heyete aktarılanları raporlaştıran İHD, etkili bir soruşturulma yapılmasını talep etti

Paylaş

İnsan Hakları Derneği (İHD) günlerden haber alınmayan, asker ve polisler tarafından köylülere işkence yapıldığı iddia edilen Mardin’ndeki Koruköy’e heyet gönderdi. Yetkililerin görüşmeyi reddetttiği heyetin köye girmesine de izin verilmedi. Yasağın 6. günü hastalık nedeniyle köyden çıkabilmiş bir kişi köylülere işkence ve kötü muamele yapıldığını anlattı. Heyete aktarılan iddiaları raporlaştıran İHD, yaşananlara ilişkin vakit geçirilmeksizin yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından etkili bir soruşturulma yapılmasını talep etti. 

İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Merkezi günlerdir haber alınmayan, asker ve polislerin köylülere işkence yaptığı iddia edilen Mardin’in Nusaybin ilçesindeki Koruköy’e (Xerabe Bava Köyü) gitti. Köye 15 km kala girişlerine izin verilmeyen heyet, yerel yetkililerle görüşmek istedi. Mardin Valisi Mustafa Yaman ile Nusaybin Kaymakamı’ndan yazılı olarak randevu talep etti. Ancak bu talebe olumlu ya da olumsuz bir yanıt verilmedi. Mardin Valiliği aynı gün açıklama yaparak köyde gerçekleştirilen operasyon hakkında bilgi verildiğini fakat kamuoyuna yansıyan iddiaların taraflı ve yanlı olduğunu ileri sürdü. Heyet yaptığı inceleme ve görüşlere ilişkin bir rapor yayınladı. 

'İNSANLARI BOŞ ALANLARDA TOPLADILAR'

Koruköy’den yasağın 6. günü hastalık nedeniyle çıkabilmiş 40 yaşında bir kişiyle görüşen heyet, tanığın anlattıklarını aktardı. 11 Şubat Cumartesi günü saat 19.30’da köyün üzerinde yoğun helikopter sesleri duyduklarını ve bir saat sonra cami hoparlöründen muhtarın köye askerlerin geldiği ve sabaha kadar sokağa çıkmanın yasak olduğunu duyurduğunu söyleyen Tanık, yaşadıklarını şöyle anlattı; “Aynı anda da operasyon başladı. Öncelikle köyün dışındaki evler basılmaya başlandı. 73 yaşındaki Ebubekir Koç ilk gözaltına alınanlardan. Geride kalanlar evlerde rehin kaldık. Basılan evlerden çıkardıkları insanları boş alanlarda toplayıp işkence ve kötü muamelede bulundular. 35 yaşındaki bir kadın bu manzarayı görünce burnu kanamaya başlamış ve fenalaşmış. Kaynanası da fenalaşmış ve durumları ağırlaşınca rica minnet hastaneye gönderilmesine izin verildi. Kadının, Kıbrıs’ta çalışan ve yıllık izni için köye gelmiş bulunan eşi de pazar günü gözaltına alındı. Bu nedenle kadın kızlarını da yanında götürmek istemiş ancak buna izin verilmemiş. Kadının 14 ve 12 yaşlarındaki iki kızının evden ayrılmasına izin vermemişler. Kadın, kızlarını ‘bize hizmet ederler’ diyerek evde tuttuklarını söyledi. Aile kızları ile iletişim kuramıyor ve bu durumdan çok endişeli.”

‘KİRLİ SUDAN SALGIN BAŞLADI’

Şu an köye telefon iletişimi ve bilgi akışının tamamen kesildiğini anlatan tanık, köyde temiz su sorunu olduğunu ve kirli suları içmek zorunda kaldıklarını dile getirdi. Evlerde su ve yiyecek stoku olmadığını ve kirli su nedeniyle salgın başladığını söyleyen tanık, köyde hala hastaneye götürülmeyen hastalar olduğuna dikkat çekti. Tanık, “Birisi Bego Doğan, 76 yaşında, iki damarında stent var, düzenli ilaç kullanıyor ve bakıma muhtaç. Şu an köyde yalnız ve 10 gündür haber alamıyoruz. Operasyon havadan başladı sonra karadan araç desteği geldi. Köyde durum tam olarak ne bilemiyoruz. Kayıplar var mı, kaç kişi ölmüş, kaç ev yakılmış yasak bitince anlayacağız” dedi. 

'SAKALLI SİLAHLI KİŞİLER DE VARDI'

Raporda yer verilen tanığın operasyonu yapanlara ilişkin gördükleri ise dikkat çekici; “Operasyona katılanlar çok çeşitli. Askerler var, özel harekâtçılar var, yüzleri kapalılar var, sivil giyimliler var, sakallılar var. Çok uzun boylu iri yarı gruplar var. Ellerinde çeşit çeşit silahlar var. Bazıları sırtlarında plazma televizyona benzeyen bir şey taşıyorlar. Basından duyduk, İzmir Bornova’dan özel bir tugay gelmiş ama gerçek mi bilmiyoruz.” 

İHD heyeti de raporda köye girişlerinin engellendiği noktada asker ve polislerin yanı sıra sakallı, sivil silahlı kişilerin olduğunu ve köyden çıkan cenaze araçlarını gördüklerini kaydetti. İHD raporunda görgü tanıklarının anlatımlarında belirttikleri işkence ve kötü muamele, yargısız infaz, köydeki evlerden bazılarının yakılması ve tahrip edilmesi, yaygın ve kayıt dışı gözaltı ve köylülere eziyet gibi ciddi iddiaların vakit geçirilmeksizin yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından etkili bir şekilde soruşturulması gerektiğini vurguladı.(Ankara/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

‘Aslı Ceren Aslan’a özgürlük’

SONRAKİ HABER

Polisin İspanyolcayı Kürtçe zannetmesi Meclis gündeminde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...