17 Şubat 2011 20:07

Tuzlalı kadınların bir yılı ve talepleri

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü yaklaşıyor. Geçtiğimiz 8 Mart’tan bu yana Tuzlalı emekçi kadınlar neler yaşadı, hayatlarında ne değişti?Aslında pek bir şey değişmedi. Bu yıl da işsizlik, kriz, yoksulluk devam etti. Bunun yanı sıra taciz, tecavüz, intihar olayları yaşandı. Tuzla’nın Aydınlı Mahallesi dört ki

Tuzlalı kadınların bir yılı ve talepleri
Paylaş
Adile Doğan

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü yaklaşıyor. Geçtiğimiz 8 Mart’tan bu yana Tuzlalı emekçi kadınlar neler yaşadı, hayatlarında ne değişti?
Aslında pek bir şey değişmedi. Bu yıl da işsizlik, kriz, yoksulluk devam etti. Bunun yanı sıra taciz, tecavüz, intihar olayları yaşandı. Tuzla’nın Aydınlı Mahallesi dört kişinin bir kız çocuğuna tecavüzüyle sarsıldı. Kadınlar tepkilerini sokağa çıkarak dile getirdiler; ancak yetkililer yine duyarsız kaldı. Ve bu yıl da Tuzla’nın dört ayrı mahallesinde kadın intiharları yaşandı. Bir tersane işçisi yaşadığı ekonomik sorunlar karşısında bunalıp çocuğunu kendine bağlayarak denize atladı.
Tuzla deyince akla tersaneler ve tersane işçileri gelir. Bu yıl da kadınlar “Eşlerimiz eve sağ salim eve döner mi?​” diye bekledi. Ama dört tersane işçisi evine dönemedi, iş cinayetine kurban gitti. Ölen işçilerden birinin eşi iki aylık hamileydi.
Bu yıl da kadınlar başta muhtarlık olmak üzere, belediye ve kaymakamlık önünde kuyruktaydı. İşsiz ailelere yapıldığı söylenen yardımdan yararlanmak için. Yararlanamadılar elbette. Neden mi? Çünkü evlerinde beyaz eşyaları olduğu için...
Belediye demişken eklemeden geçmeyelim. Tuzla Belediye Başkanı çeşitli televizyon kanallarında projelerinden bahsediyor. Ama yukarıda saydığımız hiçbir sorun için geliştirilmiyor bu projeler. Verilen ihaleler, yapılan yollar, açılışı yapılan (işçi ve emekçilerin asla gidemeyeceği) lüks restoranlar... Tuzlalı kadınlar böyle bir belediyecilik anlayışı istemiyor.
Tabii bir de mücadele ettikçe değişen şeyler var. Rimeks Tekstil’de çalışan işçilerin verdiği mücadele var. Başta kadın işçiler olmak üzere sendikalı oldukları için işten atıldılar ve direndiler. Saba ve Bericap farbrikalarında da kötü çalışma koşuları karşısında örgütlenen işçiler uzun süre direndiler. Saba’da direniş sona erdi ama Bericap’ta devam ediyor.
Şimdilerde ise gündem AKP’nin torba yasası. İşçi haklarını gasp eden yasa, Meclis’e geldi. Eğer engellenemezse torba yasa, bütün emekçi kesimler kadar Tuzlalıları da kötü etkileyecek. Tersane işçileri, yaşanan iş cinayetlerine, taşerona, kötü çalışma koşullarına ve torba yasaya karşı işçi komiteleri kuruyor.
Şimdi biz, Tuzlalı kadınlar olarak, 2011’in 8 Mart’ına yaşanan bu sorunlara karşı taleplerimizle hazırlanıyoruz. Torba yasaya, tacize, tecavüze, krize, işsizliğe, yoksulluğa karşı... Parasız eğitim, parasız sağlık, tersane işçilerinin güvenceli çalışması taleplerimizle çalışma yürütüyoruz. Kurulan işçi komitelerinde kadınların daha aktif yer almalarını sağlamak da çalışmamızın bir parçası olacak.

ÖNCEKİ HABER

Kendimiz için bir adım...

SONRAKİ HABER

Kadınlar bir olmazsa nasıl değişecek bu yazgı?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...