07 Haziran 2012 14:37

Yasak değil sağlıklı kürtaj hakkı için

AKP Hükümetinin kürtajı yasaklama hazırlığına karşı kadınlar bu akşam Türkiye’nin bir çok kentinde yürüyüş ve eylemler gerçekleştirecekler. Kadın ve kitle örgütlerinden kadınların öncülük ettiği eyleme yapılan çağrıda, “Bizler, Kürtaj hakkımızın geri almaya kalkanlara dur demek

Yasak değil sağlıklı kürtaj hakkı için
Paylaş

SAĞLIKSIZ KÜRTAJ YILDA 80 BİN CAN ALIYOR

Kürtaj değil, kürtaj yasağı cinayettir diyen kadınlar,sağlıksız koşullarda kürtaj yaptırmak zorunda kaldığı için yılda 80 bin kadının yaşamını yitirdiğini hatırlatarak, “Ücretsiz, sağlıklı, güvenli doğum kontrol ve kürtaj hizmeti sağlanmadığı, kürtaj yasaklandığı, doğum kontrolü sadece kadınların üzerine yıkıldığı için yılda seksen bin kadını kaybediyoruz. Kürtaj yasağı kadınları ‘merdiven altlarında’ ölüme terk etmek, daha çok kadını kaybetmek demek olacağı için karşı çıkıyoruz” dediler.

Kadın bedeninin, cinselliğinin ve doğurganlığının Başbakan Erdoğan tarafından “denetlenmek” istenmesine isyan eden kadınlar, “Kürtaj değil Uludere katliamdır. Günde beş kadının savcılıklara, karakollara başvurduğu halde korunmaması ve devletin bilgisi dahilinde öldürülmesi katliamdır.  Kadınların, çocukların sağlığı, can güvenliği, yaşam haklarının değil dini referansları bile muğlak olan ‘cenin haklarının’ dillere pelesenk edilmesine karşı çıkıyoruz” diyerek tüm kadınları sağlıklı kürtaj hakkı için mücadeleye çağırdılar.

BU AKŞAM SOKAKLAR KADINLARIN

Bu akşam yapılacak bazı eylemlerin yer ve saatleri ise şöyle:
* İstanbul’da; Galatasaray Meydanı’nda saat: 20.00-23.00 arası oturma eylemi.
* Adana’da; 19.30’da 5 Ocak Meydanı’nda buluşma ve İnönü Parkı’na yürüyüş ve orada 23.00’e kadar oturma eylemi.
* İzmir’de; 19.00’da Fuar Lozan kapısında buluşma, Kıbrıs Şehitliği’ne yürüyüş ve orada oturma eylemi.
*Çanakkale’de 19.00–19:45 arası Salı Pazarı’ndan Cumhuriyet Meydanı’na yürüyüş. 24.00’e kadar orada oturma eylemi
* Antalya’da; 19.30-20.30 arası, Attalos’da oturma eylemi.
* Sinop’da; 19.30’da Kesk Lokalin’de buluşma ve Uğur Mumcu Meydanı’na yürüyüş ve orada 20.00-21.30 arası oturma eylemi.
* Ankara, Bursa, Antalya, Bodrum, Trabzon, Van, Diyarbakır, Hatay, Ayvalık, Söke, Eskişehir, Mersin’de yapılacak eylemlerin saatleri ise gazetemiz baskıya girdiğinde henüz kesinleşmemişti. (İstanbul/EVRENSEL)


YASAĞA KARŞI ‘ERKEKLER’ DE EYLEMDE

“Kürtaj Yasağına Karşı Erkekler” adıyla bir ara gelen siyasi  parti ve kitle örgütlerinden erkekler de 10 Haziran Pazar Günü İstanbul’da eylem yapacaklar.

“Kadınların kürtaj konusundaki iradelerini ellerinden almaya kalkışmak, kadına yönelik şiddet ve baskının apaçık bir şeklidir. Kürtaj, kadınların kendi nihai kararıyla gerçekleştirecekleri bir fiildir. Bunun hakkında ahkâm kesmek erkeklere düşmez” diyen Kürtaj Yasağına Karşı Erkekler, 10 Haziran Pazar günü saat 14.00’de Beyoğlu Tünel Meydanı’nda buluşacaklar.


Avcılar’da bir araya gelen Emek Partili Kadınlar Marmara Caddesi’nde yürüyüş yaptı. Başbakanın kürtajla ilgili açıklamalarını protesto eden kadınlar “Kürtaj haktır, Uludere Katliam”, “Kürtaj haktır yasaklanamaz”, “Başbakan haddini aşma, sabrımızı taşırma”, sloganları atarak yürüdü.

Yürüyüşün ardından basına açıklama yapan Emek Partisi Avcılar İlçe Başkanı Zehra Saltık, kadınların, “Bedenime sahip çıkıyorum. Beden de benim çocuk da; kimsenin dokunma hakkı yok” denmesinin bazı çevrelerce istirmar edilmesine tepki gösterdi.  “Oysa ki kürtajın yasaklanmasına tepki gösterenler başta kadınlar olmak üzere ‘Beden bizim bedenimize dokunmayın!’ demesindeki ‘beden’ sözü, aslında kadının hakları, iradesi olarak biçimlenen bir niteleme, bir ‘kavram’dır. Ama bu çevreler, basınları ve sözcüleri, her zaman olduğu gibi kadın bedenini, erotik bir nesne olarak algılamakta, böylece de beden kavramı üstünde ‘tepinmek’ten iğrenç ve sapkınca bir haz almaktadırlar” dedi.

Kadın örgütlerinin Başbakan önderliğinde başlatılan ve kadınların kazanılmış haklarına bir saldırı mahiyetindeki girişime tepki göstermesi ve ülkenin her yanında sokağa çıkmasının son derece önemli olduğuna değinen Saltık, ancak sorunun sadece “bedene sahip çıkılması” zemininde tutulmaması gerektiğini vurgulayarak, “Milyonlarca emekçi kadın, kürtajın kalkmasıyla istediğinden ve bakabileceğinden çok çocuğa sahip olmak zorunda kalacaktır” diyerek kürtaj hakkının öncelikle kadınların bakabileceğinden daha fazla çocuk istememe hakkı olduğuna dikkat çekti. Kürtaj yasayla yasaklanırsa; “merdiven altı müdahaleler” ve ilkel müdahale yöntemleriyle binlerce kadının istenmeyen gebelikleri önlemeye çalışırken yaşamını yitireceği günlere geri dönüleceği uyarısı yapan Saltık, “Dolayısıyla bugün kürtajı yasaklanması, milyonlarca emekçi kadının kazanılmış, canını kurtarma imkanını ortadan kaldırmaktır! Bu yüzden bu girişim, kadınların yaşam hakkına yönelik çok ciddi bir saldırıdır. Bu hakkın korunması mücadelesi de demokrasi mücadelesi hükmündedir” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Emek çalıştayı başlıyor

SONRAKİ HABER

Kürtçe rock 40 yaşında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...