10 Ocak 2017 00:29

Hayvanlar seyirlik mallar değildir

Hayvan hakları aktivistleri, 12 penguenin doğal yaşam alanlarından koparılarak İstanbul'a getirilmesine tepki gösterdi.

Paylaş

Alicem AYDIN
İstanbul

 
İstanbul Akvaryum’un Gentoo cinsi 12 pengueni doğal yaşam alanlarından kopararak  İstanbul'a getirmesi tepkilere neden oldu. Penguenlerin ticari çıkarlar için doğal ortamlarından kopartılarak bir mekanda sergilenmelerine tepki gösteren hayvan hakları aktivistleri 'Hayvanlar seyirlik mallar değildir' diyerek hayvanların esir edildiği tüm tesisleri boykot etmeye çağırdı.

 Dünya Akvaryumlar ve Hayvanat Bahçeleri Birliği (WAZA) üyesi İstanbul Akvaryum, penguenlerin İstanbul'a getirilmesini “İspanya'daki Valencia Oceanographic Akvaryumu'ndan evlatlık aldığı Gentoo cinsi 12 pengueni İstanbul'a getirdi” şeklinde duyurdu. Hayvan Hakları İzleme Komitesi (HAKİM) Koordinatörü Burak Özgüner ise, WAZA'ya üye olması kimsenin içini rahatlatmasın, çünkü esaret koşullarında herhangi bir haktan bahsetmek mümkün değil” dedi.

'HAYVANLARIN HAREKET ÖZGÜRLÜKLERİ KISITLANMAKTA'

Doğada bazı penguen türlerinin, eşlerine taş hediye ettiklerini, kayaların yerlerini değiştirdiklerini, yuva inşa etme denemelerinde bulunduklarını, yavrularıyla müthiş bir duygusal bağ geliştirdiklerini veya kril peşinde kilometrelerce yüzdüklerini belgesellerden izleyebiliyoruz. Fakat İstanbul Akvaryumu'na getirilen penguenlerin esaret altına alındığını belirten Yunuslara Özgürlük Platformu Sözcüsü Öykü Yağcı, “Geçici bir heves için yaşam ortamlarından, sürülerinden ve ailelerinden koparılan bu hayvanlar, hareket özgürlükleri kısıtlanarak ömür boyu hapse mahkum ediliyor. Yemek 'dilenecek' noktaya getirilerek insana bağımlı bir yaşam sürmeye, içgüdülerinden kopmaya zorlanıyorlar” şeklinde konuştu.

  • İstanbul Akvaryum  penguenlerin gelişini  bu afişle duyurdu.

'YAPAY ORTAM,  DOĞAL ORTAMA EŞDEĞER OLAMAZ'

İstanbul Akvaryum yetkililerinin 'Gentoo penguenlerinin yaşadığı iklimin tüm özelliklerini İstanbul Akvaryum'da simüle edildi' sözüne tepki gösteren Yağcı, “Hiçbir yapay ortam, tutsak bir hayvanın bir zamanlar özgürce hüküm sürdüğü doğal ortamına eşdeğer olamaz. Bugün ileri teknolojiyle habitat simülasyonlarının gerçekleştirilip gerçekleştirilemediği asıl sorunumuz olmamalı. Basit bir ahlaki sorgulama ve empati denemesiyle bu söylemin geçersizliğini kolaylıkla görebiliriz.  
Fakat maddi çıkarlarını korumak için, bugün esaret endüstrisinin yaygın kullandığı trajik bir argümanla algı yönetimi yapmaya çalışıyorlar. Biz bunu asla kabul etmiyoruz” diye konuştu.

'BOYKOT EDELİM'

Penguenleri İspanya'dan İstanbul'a getirerek hapseden, onlar üzerinden para kazanan İstanbul Akvaryum'u kınadıklarını belirten HAKİM Koordinatörü Burak Özgüner, haklara duyarlı olan çocuklarını, iyi birer birey olarak yetiştirmek isteyen aileleri İstanbul Akvaryum'u ve hayvanların esir edildiği tüm tesisleri, ticarethaneleri boykot etmeye çağırarak şunlar söyledi: "Penguenlerin İstanbul'a getirilmesini insan merkezci ve son derece bencilce olduğunu düşünüyorum. Günümüzde, teknoendüstriyel modern çağda, insanların davranışları yüzünden hayvanların nesli tükeniyor. İnsanlar, bu ekolojik kıyameti hızlandırırken, hayvan hapsetme pratiklerinin hâlâ büyük bir vurdumduymazlıkla hayata geçirilmesi asla kabul edilemez. Doğuştan gelen haklara sahip olan bireyler olan hayvanları esaret koşullarında teşhir edilebilecek mal statüsüne indirgeyen bu tür ticarethaneler, çocuklara bir yarar sağlamıyor. Bugün esaret altında penguen gören çocuk, yarın bir hayvanı ömür boyu alıkoymakta da hiçbir sakınca görmeyecektir. Esaret koşullarında herhangi bir haktan bahsetmek de mümkün değil. Haklara duyarlı olan, çocuklarını iyi birer birey olarak yetiştirmek isteyen aileleri İstanbul Akvaryum'u ve hayvanların esir edildiği tüm tesisleri, ticarethaneleri boykot etmeye çağırıyorum. Hayvanlar seyirlik mallar değildir."
 

ÖNCEKİ HABER

Zaza Pachulia neden All-Star olmayacak?

SONRAKİ HABER

Gazeteciler 10 Ocak’ı baskı, sansür, işsizlikle karşılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa