Rus Büyükelçi Karlov silahlı saldırıda öldürüldü

Rusya’nın Türkiye Büyükelçisi Andrey Karlov, Ankara’da düzenlenen silahlı saldırıda hayatını kaybetti.

19 Aralık 2016 15:17
Paylaş

Rus Büyükelçisi Andrey Karlov, Ankara'da katıldığı bir resim sergisinde polis kimliği göstererek içeri giren bir kişinin silahlı saldırısı sonucu yaşamını yitirdi. Saldırgan ise Özel Harekat ekibinin düzenlediği operasyonda çıkan çatışma sırasında öldü.

Rusya'nın Türkiye Büyükelçisi Andrey Karlov, bugün akşam saatlerinde Çankaya Belediyesi'ne ait Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde fotoğraf sergisi açılışına katıldı. Ankara Büyükelçiliği ile Çankaya Belediyesi işbirliğinde gerçekleştirilen 'Gezgin gözüyle Kaliningrad'dan Kamçatka'ya Rusya' isimli fotoğraf sergisinin açılış konuşmasından sonra Rus Büyükelçi Andrey Karlov, konuşma yapmak üzere kürsüye davet edildi.

SALDIRGAN ARKASINDAN YAKLAŞIP ATEŞ AÇTI

Bu sırada görgü şahitlerinin ifadesine göre polis kimliğini göstererek sergiye girdiği belirtilen bir kişi, belinden silahını çekerek kürsüye doğru yürüyen Büyükelçi Karlov'a arkasından art arda ateş açtı. Büyükelçi Karlov sırtına isabet eden kurşunlarla yere yeğılırken, davetliler panik içerisinde kaçışmaya başladı. Bu sırada seken kurşunlardan 3 kişi hafif şekilde yaralandı.

Saldırgan Rus Büyükelçi'yi vurduktan sonra elindeki silahıyla birkaç kez hava ateş açarak çevresindekileri kendisinden uzaklaştırdıktan sonra “Halep'te çocukları öldürdünüz bunun intikamını alacağız” dedi. Ardından tüm davetlilerin salondan çıkmasını isteyen saldırgan, “Benim buradan ancak ölüm çıkar” diye bağırmaya devam etti. Sanat merkezindekiler dışarı çıkarken bu arada içeriden birkaç kez daha silah sesi duyuldu. Saldırı üzerine bölgeye polis, özel Hareket timi ve sağlık ekipleri sevk edildi. Sanat merkezinin çevresinde güvenlik şeridi oluşturuldu. Tedavileri yapılan 3 yaralının sağlık durumlarının iyi olduğu belirtildi.

ÇATIŞMADA ÖLDÜ

Kısa süre sonra sanat merkezinden silah sesleri duyuldu. Teslim olmayan saldırganın özel harekat görevlileriyle çatıştığı öğrenildi. Kısa süreli çatışmada saldırgan öldürüldü. Bunun ardından içeriye alınan sağlık ekibi tarafından Rus Büyükelçi Andrey Karlov çıkarıldı. Saldırıdan ancak 30-40 dakika sonra ambulansla hastaneye kaldırılan Karlov'a doktorlar ilk müdahalede bulundu ancak buna rağmen Karlov kurtarılamadı.

SALDIRGAN POLİS ÇIKTI

Saldır sonrası açıklama yapan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu saldırganın 1994 Söke doğumlu, 2,5 yıldır Ankara Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'nde görevli polis memuru Mevlüt Mert Altıntaş olduğunu açıkladı. Saldırganın irtibatlı olduğu kişi ya da kişilerle ilgili de çalışma başlatıldı.

AİLESİ VE EV ARKADAŞI GÖZALTINDA

Altıntaş'ın Aydın'ın Söke ilçesinde yaşayan annesi, babası ve kız kardeşinin, olayın ardından Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldüğü öğrenildi. Ailenin oturduğu Söke'nin Çeltikçi Mahallesi Hürriyet Sokak'taki evlerinde ise polis arama çalışması başlattı. Altıntaş'ın ev arkadaşının da gözaltına alındığı öğrenildi.

Rus Büyükelçi Karlov'a düzenlenen silahlı saldırıda serginin yapıldığı salonda bulunan görgü tanığı, olayı şöyle attı: “Arkadan ve çok yakından, silah kullanmayı bilen biri. Yoksa başka yaralılar da olurdu. O hizadan seken kurşunlarla daha ciddi yaralanmalar da olurdu. Büyükelçi konuşurken arkadan koruma kimliği ile giren bir kişi. Silahı ile güvenliği atlatıyor koruma kimliği ile giriyor içeri. Büyükelçi son açılış konuşmasını yaparken, 1 ya da 2'inci dakikada vuruldu. Yerde yatarken, haraketsizdi. Hiçbir kıpırtı yoktu. En az beş el ateş etti ve yerde yatarken bir el daha ateş etti. Halep'in intikamını aldığını söyledi. ‘Biz sizin gibi Halep'te sivillere sıkmıyoruz, biz mermilerimizi size sıkıyoruz, bombalarımızı size atıyoruz’ anlamında sözler söyledi” dedi.

MOSKOVA'DAN İLK AÇIKLAMA

Rusya Dışişleri Bakanlığı Temsilcisi Mariya Zaharova saldırıyla ilgili açıklama yaptı. Ankara'da Rus Büyükelçiye düzenlenen silahlı saldırıyla ilgili bakanlığın kısa süre içinde açıklama yapacağını bildirdi. Zaharova, "Dışişleri Bakanlığı Rus Büyükelçiye yapılan saldırı sebebiyle açıklamada bulunacaktır. Sadece resmi bilgilerin dikkate alınmasını rica ediyoruz" dedi. Açıklamada, Türk yetkililerle irtibat halinde olunduğu bildirildi.

Rusya Devlet Duması Güvenlik Komitesi Başkanı Leonid Slutskiy ise Ankara'da Rusya Büyükelçisine düzenlenen saldırının Türk-Rus ilişkilerini etkilemeyeceğini söyledi. Rus devlet televizyonu Rossiya 24'e konuşan Slutskiy, Moskova ile Ankara arasındaki ilişkilerde yeni bir soğukluk dalgası yaşanmayacağını ifade etti.

'SUİKASTİ BİRLİKTE ARAŞTIRALIM'

Rusya parlamentosu üst kanadı Federasyon Konseyi Savunma ve Güvenlik Komisyonu Başkan Birinci Yardımcısı Frants Klintseviç ise, Büyükelçi Andrey Karlov'a yönelik saldırının Rusya ve Türkiye tarafından birlikte soruşturulması gerektiğini söyledi.

BAŞBAKAN YILDIRIM BİLGİ ALDI

Başbakanlık kaynaklarından alınan bilgelere göre Başbakan Binali Yıldırım, saldırıyla ilgili İçişleri Bakanı Süleyman Soylu başta olmak üzere diğer ilgili bakanlardan bilgi aldı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise saat 21.20'de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i arayarak saldırıya ilişkin bilgi verdi.

KARLOV'UN CENENAZESİ ADLI TIP KURUMUNA GÖTÜRÜLDÜ

Rusya Federasyonu'nun Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'un cenazesi otopsi için Ankara Adli Tıp Kurumu'na götürüldü. Otopsiye Rusya yetkililerinin de gireceği öğrenildi.  

Suikastı gerçekleştiren polis memuru Mevlüt Mert Altıntaş'ın da cesedi Çağdaş Sanatlar Merkezi'nden saat 00.10'da çıkartılarak otopsi için Adli Tıp Kurumu'na götürüldü.(HABER MERKEZİ)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Tiyatrokare’den yeni oyun: Ahududu

SONRAKİ HABER

Son dernek de yardımlarını sonlandırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...