16 Aralık 2016 11:16

'Dekovil nostaljik hat değil, talan projesidir'

Kuzey Ormanları Savunması, Belgrad Ormanı’ndan geçen Dekovil hattı projesine karşı İstanbul Büyükşehir Belediyesi önünde eylem yaptı.

Paylaş

Alicem AYDIN
İstanbul

Bir ayağı Belgrad Ormanı’ndan geçen Dekovil hattı projesine karşı İstanbul Büyükşehir Belediyesi önünde bir araya gelen Kuzey Ormanları Savunması ‘Dekovil nostaljik hat değil. Talan projesidir’ diyerek projeyi basın açıklaması ile protesto etti.

’Dekovil nostaljik hat değil talan projesidir. Belgrad Ormanı'ndan elinizi çekin’ pankartı açan Kuzey Ormanları Savunması üyeleri elerinde ‘Belgrad Ormanı'na dokunma’, ‘Dekovil Hattı ormansızlaştırma projesidir’, ‘Nostaljik- turistlik hat bahane orman talanı şahane’ dövizleri taşıdı. CHP'li Meclis üyelerinin de destek verdiğini basın açıklamasında konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Sözcüsü Tonguç Çoban, üçüncü köprü ve havalimanı inşatlarında yaşanan orman tahribatlarına dikkat çekti. Çoban “Belgrad Ormanına verilen büyük tahribat sonrası yapılmak istenen bu proje Belgrad Ormanı’nın kalbine hançer vuracaktır” dedi

Kuzey Ormanları Savunması adına basın açıklamasını okuyan Meryem Gökçeoğlu, nostajik ya da turistik amacıyla yapıldığı ifade edilen Dekovil projesine tepki gösterdi. Gökçeoğlu, “Belgrad Ormanı, tehdit altındaki su kaynakları, doğal dokusu, bitki örtüsü ve canlılarıyla bir bütündür. Belgrad Ormanı her ne amaçla yapılırsa yapılsın raylarla bölünemez . Araç trafiğine daha fazla açılamaz” diye konuştu. Son kalan 2 bin hektarlık ormanlık alanın tam ortasından geçen Dekovil hattı ve eşliğindeki bisiklet yolu projesinin Belgrad Ormanının sonunu getireceğini belirten Gökçeoğlu, “Katil projelerle dört koldan kuşatılan Belgrad Ormanı, dekovil projesiyle yeni 2B süreçlerinin de tehdidi altında girecektir. Belgrad Ormanının bütünlüğünü bozan orman içindeki her türlü taşımacılık, yol, eğlence, dinlence tesisi, beton, gürültü, çöp ve hoyrat kullanım İstanbullunun sorumluluğundadır” şeklinde konuştu.

CHP İBB Meclis Üyesi S.Tarık Balyalı, Dekovil hattı projesini İBB Başkanı Kadir Topbaş’a sordu :

1-   13.01.2017 tarihinde ihalesi yapılan Haliç-Kemerburgaz Dekovil hattının toplam uzunluğu ne kadardır?

2-   Haliç-Kemerburgaz Dekovil hattı hangi güzergahları takip edecektir?

3-   Haliç-Kemerburgaz Dekovil Hattı haziran ayı içerisinde Belediye Meclisimizde kabul edilen güzergahın dışında kalan ve plan dışı olan başka alanlara da girecek midir?

4-   Güzergah boyunca plan dışı kalan hattın planlanması için İBB tarafından yeni bir plan yapılması düşünülmekte midir?

5-   İBB olarak güzergahla ilgili plan çalışması yapmayı düşünmüyorsak Dekovil hattının plansız kalan alanları için Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca plan çalışması yapılacak mıdır?

6-   Dekovil hattı için ÇED raporu düzenlenmiş midir?

7-   İhaleye çıkılacak olan Dekovil hattı boyunca fizibilite ve maliyet çalışması yapılmış mıdır?

8-   Dekovil hattı boyunca ne kadar ağaç kesimi yapılması düşünülmektedir?

9-   Güzergah boyunca Orman içinde yapılacak olan ağaç kesimi için Orman Genel Müdürlüğünden görüş alınmış mıdır?

10- Güzergah boyunca hattın girdiği su havzalarına ilişkin İSKİ’den görüş alınmış mıdır?

11- Dekovil hattının geçtiği güzergah boyunca imara açılması düşünülen yerler var mıdır? 

TARİHTE DEKOLVİL HATTI ?

Dekovil iki ray arası yaklaşık 60 cm veya daha kısa olan küçük demir yoludur. Dekovil hattı ise genellikle kömür ve tuz madeni gibi üretim bölgelerinde yük taşımacılığında kullanılan ve bu bölgeleri çepe çevre saran demir yolu hattıdır.

Osmanlı Devleti döneminde 1915 yılında Silahtarağa Elektrik Santrali ile şehrin kuzeyindeki linyit ocakları arasında kurulan demiryoludur

ÖNCEKİ HABER

Skandal kitap Pamukkale Belediyesinde de çıktı

SONRAKİ HABER

Gözaltındaki Avukat Tugay Bek'in yargılandığı dava ertelendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa