15 Aralık 2016 10:22

İzmir Barosu: Derhal kış saati uygulamasına geçilmelidir

İzmir Barosu Çocuk Hakları Merkezi, yaz saati uygulamasının sürdürülmesine ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Paylaş

İzmir Barosu Çocuk Hakları Merkezi, yaz saati uygulamasının sürdürülmesi ile ilgili düzenlediği basın toplantısında düzenlemenin öğrencileri ve çalışanları mağdur ettiğini belirterek, karardan geri dönülmesini talep etti. 
Toplantıdan sonra avukatlar toplu olarak TBMM’ne düzenlemenin geri çekilmesini talep eden dilekçelerini faksladılar. 
İzmir Adliyesi’nin Baro Birimi’nde gerçekleştirilen toplantıda konuşan Baro Başkanı Aydın Özcan, yaz saati uygulamasının devamı nedeni ile kış günlerinde sabahın zifiri karanlığında evden çıkmak zorunda kalan kız çocuklarının güvenlik gerekçesi ile okullara gönderilmediğine, eğitim hayatları ve geleceklerinin ellerinden alındığına tanık olduklarını dile getirdi. 

‘KIZ ÇOCUKLARI GÜVENLİK NEDENİ İLE OKULA GÖNDERİLMİYOR’

Özcan, çocukların eğitimini olumsuz etkilemesi, yetişkinlerde depresyon ve strese sebebiyet vermesi, güneşten az yararlanma gibi sonuçları dolayısı ile yaz saati uygulamasının giderek ciddi tehlikeler oluşturmaya başladığına dikkat çekti. 

 “Öğrenci ve çalışan servislerinin yola çıktığı saat erkene çekilmiş, trafiğin yoğun olarak yaşandığı saatler karanlığa kalmış ve dikkatsizlik ve çevresel faktörlerle kaza riskleri artmıştır” diyen Özcan, KKTC'deki öğrencilerin konuyla ilgili eylemlerini hatırlattı. 
Kararın geri alınması için sosyal medyada kampanyalar başlatıldığını söyleyen Özcan, 
“İzmir Barosu Çocuk Hakları Merkezi olarak bu kampanyalara destek vermekte bu uygulamadan derhal vazgeçilmesi gerektiği görüşlerini desteklemekteyiz” dedi. 

“Özellikle Büyükşehirlerde okulların yetersizliği nedeniyle 9 bin 700 okulda ikili öğretim sistemi uygulanmakta, derslerin yetişmesi için sabahçı öğrenciler saat 07.00'de derse başlamakta ve güneşi ancak ikinci derste görebilmektedirler” diyen Özcan, lambalar yakılarak ders işlendiğini, sınıfların geç ısındığını dolayısı ile enerji tasarrufunun söz konusu olmadığını söyledi. Özcan, öğretmenler, öğrenciler ve anne babaların mutsuz olduklarını belirtti. 

‘EĞİTİM, İŞ VE EKONOMİ ETLİKENİYOR’

Yaz saati uygulamasından yalnızca eğitim ve iş hayatı değil ekonominin de olumsuz etkilendiğini belirten Özcan, “Sürekli ihracat yaptığımız ülkelerle aramızda saat farkı artması sonucu ekonomik ilişkiler yıpranmakta Türk Lirasının her gün değer kaybettiği dünyada ekonomimiz gün geçtikçe gerilemektedir. Dünya çapında tüm sektörlerdeki çalışma saatleri birbirilerini etkilediğinden sosyal hayat da buna bağlı olarak farklı ve uyumlu olmayan düzenlemeler sıkıntı yaratmaktadır” dedi.
 
Özcan son olarak şunları söyledi: “Sabahları gözümüz görerek, emniyet içinde işimize okulumuza gidebilmek, enerji tasarrufunun sağlanması, elektronik eşyaların şaşmaması, ithalat ihracatta zaman farkına düşülmemesi için en kısa zamanda verilen karardan geri dönülmeli ve kış saati uygulamasına geçilerek saatler bir saat geri alınmalıdır. Ya da eğitim sisteminde ikili eğitimden vazgeçilerek çocukların gelişimine uygun saatlerde eğitim verilmesini içeren bir düzenleme yapılmalıdır”. (İzmir/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

'Yerel yönetimler mülteciler için harekete geçmeli'

SONRAKİ HABER

HDP Eş Genel Başkanı Yüksekdağ'a 6 yıl hapis istemi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa