08 Aralık 2016 06:39

KODA’da esen rüzgâra göre tavır alanlar konuşuldu 

KHK ile Kocaeli Üniversitesi’nden ihraç edilen akademisyenlerin kuruduğu KODA'da ders verilmeye devam edildi

Paylaş

Kocaeli Dayanışma Akademisi'nin (KODA) 8’inci dersini Doç Dr. Yücel Demirer verdi.

KHK ile Kocaeli Üniversitesi’nden (KOÜ) ihraç edilen 19 akademisyenin kurduğu KODA, derslerine devam ediyor. "Esen rüzgâra göre taraf değiştirenlerin çokluğu Türkiye siyasetine ilişkin bize ne söyler” başlıklı dersi veren Doç. Dr. Yücel Demirer, "Rüzgara göre tavır alanların durumlarını görünür kılmak ve karşı çıkmak yalnızca etik nedenlerle değil, faşizan bir yükseliş ve mutlak liderliğe yol açtığı için de bir zorunluluktur" diye konuştu. 

KOÜ’den ihraç edilen 19 akademisyenin oluşturduğu KODA, 8’inci dersi Eğitim-Sen Kocaeli Şube binasında yoğun katılımla gerçekleşti. 

Derse içerisinde bulundukları durumdan örneklerle başlayan Demirer, ihraçları süresince kimi insanların rüzgâra doğru hareket ettiklerini söyledi. "Bu ihraç süresince çalıştığımız üniversitelerde bir zamanlar odamızdan çıkmayan insanların artık selam vermediğini gördük" diyen Demirer, Türkiye’de sadece AKP dönemine has olmayan, esen rüzgârlara göre pozisyon alma eğiliminin varlığını ifade etti. Dönem dönem herhangi bir taşra ilçesinde belediye başkanlığı seçimini kazanan iktidardan farklıysa o belediye başkanının parti değiştirmesine normal bakıldığında ifade eden Demirer, "Hatta bunu yapmadığında şaşırılıyordu. Bu önemli veri yokmuş gibi davranan bir siyaset disiplininden geliyorum ve buna karşı konuşuyorum. Üniversiteden atılmadan önce verdiğim derslerde internette bakındığımda siyaset bilimi; seçim, partiler, diplomasi, anlaşma yapılan, el sıkışılan bir disiplin gibi anlatılıyordu. Siyaset denilen faaliyeti parlamentolarla, işin olması gereken dili ile ifade eden bir dile çok rastlıyoruz” dedi.

"Türkiye’nin son 10 yılında Hükümete yakın çevrelerin değişen dili önemli bir tez konusu olabilir" değerlendirmesinde bulunan Demirer, bu dönemde simgesel siyasete sarılma durumunun altını çizdi. 

"SİYASİ AKTÖRÜN GENİŞMELESİ GEREK"

Ders üzerine bir çok farklı düşünürün fikirlerini de sunan Demirer, rüzgara göre tavır alanlarla mücadele edilmesi gerektiğini belirtti. Problemi bireysel düzlemden çıkartmak gerektiğini dile getiren Demirer, "Rüzgara göre tavır alanların tercihlerini görünür kılmak ve karşı çıkmak yalnızca etik nedenlerle değil, faşizan bir yükseliş ve mutlak liderliğe yol açtığı için de bir zorunluluktur. Evet, sadece etik gerekçeler için değil, nabza göre şerbet verenlerin iktidarının güçlendiği ve bu kişilerin sayılarının arttığı bir ortamda bu kişilere karşı durmalı ve onları teşhir etmeliyiz. Problemi bireysel düzlemden çıkartarak bu kişilerle mücadele etmeliyiz" dedi. Örgütlü ve yan yana durmanın yollarının aranması gerektiğini vurgulayan Demirer, "Bu yüzden siyasal aktörün genişlemesi lazım. Ve inanın; bu tür rejimler yıkılmaz değil, kırılganlar ve yıkılabilirler" sözlerini kullandı.

Demirer'in sunumunun ardından soru ve cevaplarla son bulan derste, 14 Aralık Çarşamba günü Prof. Dr. Ümit Biçer'in vereceği “Kayıplar, Toplu Mezarlar ve Hakikat arayışı” dersinin çağrısı yapıldı. (Kocaeli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

New York Times: Kayyım kadın-erkek eşitliğini tehdit ediyor

SONRAKİ HABER

Sırrı Süreyya Önder'in Kandil fotoğrafına hapis istendi!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...