29 Mayıs 2012 07:21

Sınavları boykot tartışması

Kamu emekçilerinin 23 Mayıs grevini güçlü bir şekilde yapması, özellikle eğitim iş kolunda yüzde 100’lere varan iş bırakmalar yaşanması nedeniyle öğretmenler hükümetin hedefine kondu. Başbakanın öğretmenlere ilişkin açıklamaları ve toplusözleşme görüşmelerinde taleplerinin karşılanmamasına tep

Sınavları boykot tartışması
Paylaş
Gökhan Durmuş / Bülent Kepenek

SBS ve LYS sınavlarının boykot edilmesi gerektiğini savunan öğretmenlerin internette açtıkları forum başlıklarına binlerce öğretmenden destek geldi.

Forumlara bırakılan mesajlarda “Eğitim iş kolunda örgütlü sendikaların da bu karara sahip çıkması ve 23 Mayıs’taki gibi eylemin birlikte yapılması” gerektiğini dikkat çekildi.

Öğretmenler arasında zirve yapan tartışmalara Milli Eğitim Bakanlığının da katılarak “Sınavlarda bütün kamu çalışanları görev alabilir” dediği iddia edildi.

Öğretmenlerin tartıştığı bu konuya eğitim sendikalarından ise destek gelmedi.

23 MAYIS’I AŞAN EYLEMLER OLMALI

Eğitim-İş Genel Başkan Veli Demir, 23 Mayıs’ta yapılan eylemin güçlü bir eylem olduğunu, eğitimcilerin greve katılımın ise çok yüksek olduğunu hatırlatarak, “23 Mayıs’ı aşan eylemleri örgütlememiz lazım. Boykot lokal olacaktır. Başbakanın öğretmenleri hedef alan açıklaması, sınavlarda düşük ücret verilmesi düşünüldüğıünde böyle bir eylem yapılabilir. Buna karşı değiliz. Eğitim iş kolundaki sendikalar bir araya gelerek, ortak tavır alınırsa başarıya da ulaşır ve istenilen mesaj verilebilir. Boykot yapma kararı verilirse de biz de katılırız” dedi.  Boykotun denenmesinde fayda olabilecek bir yol olduğunu belirten Demir, asıl olarak toplusözleşmede istenilen hakları alabilmenin yolunun genel grev olduğunu dile getirdi.

BOYKOT EĞİLİMİ YOK

Eğitim Sen Genel Başkanı Ünsal Yıldız ise sosyal medyanın örgütsel ilişki ve mücadele eksenine katkısının iyi tartışılması gerektiğini kaydetti. “Sınıf mücadelesi ile örgütlerin tasfiyesine gidilen bir eşik midir?​” konusunun tartışılmaya ihtiyaç olduğunu belirten Ünsal, “Eğitim emekçileri ile kamu emekçilerinin taleplerine dair mücadelelerini yükseltmeleri çok önemlidir. 23 Mayıs etkili ve iyi bir grev oldu. Bu yeterli olmayabilir. Daha fazla tepki göstermek isteniyor olabilir. Ama bu şekilde mi olmalı, bu tartışılmalıdır” diye konuştu.

Boykot tartışmalarından haberdar olduklarını ancak kendilerine böyle bir öneri gelmediğini belirten Yıldız, Eğitim Sen’in yetkili kurullarının boykot eğilimi olmadığını kaydetti.

BAŞKASINI MAĞDUR ETMEYİZ

Eğitim Bir-Sen Genel Sekreteri Ahmet Özer de “Eğitim Bir-Sen olarak hiçbir zaman haklı talep ve tepkilerimizi başkasını mağdur etmek üzerinden duyurmadık, duyurmayız da. Bu noktada öğretmenlerimizin sınavlara girmeme gibi bir tutum içerisine girmesini doğru bulmamız mümkün değildir. Sınavları boykot etmenin öğretmenlerimiz tarafından düşünülmesi bile öğretmenlerimizin içinde bulundukları sıkıntıları anlatması bakımından önemlidir” diye konuştu.

666 sayılı KHK ile ‘eşit işe eşit ücret’ düzenlemesi yapılırken, öğretmen ve öğretim elemanlarının ‘Diğer kurumlarda muadilinizi bulamadık’ denilerek sorunun toplusözleşme masasına ötelenmesi ama toplusözleşme masasında da görmezden gelindiğini belirten Özer, “Milli Eğitim Bakanlığı’nda hayata geçirilen ‘Alo 147’ hattının kurulması, bütçesiz okulları mecbur olmadıkları halde ayakta tutmak için özveri ile çırpınan okul yöneticilerinin ‘Bağış Genelgesi’ ile töhmet altında bırakılması ve tamamına soruşturma açılıp kamuoyu önünde itibarsızlaştırılması, hiçbir öğretmen 3 ay tatil yapmadığı halde 3 ay tatil yapamayacaklar denilmesi gibi olaylar, öğretmenlerin saygınlığını zedelemiş ve öğretmenlerimizi bu tür eylemleri bile düşünebilecek hale getirmiştir. Eğitim Bir-Sen olarak hükümet ve Milli Eğitim Bakanlığı’nı artık öğretmenlerimizin sorunlarına duyarsız kalmamaya davet ediyoruz” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)


ÖĞRETMENLER KIZGIN

Kamu-Sen ve Türk Eğitim Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk: Bizim böyle bir eylemimiz yok. Tabi sayın Başbakanın öğretmenlere yönelik açıklamalarından sonra öğretmen camiasında müthiş bir kızgınlık var. Hem toplusözleşme süreci hem de Başbakanın açıklamaları öğretmenleri kızdırdı. Bizimde üzerimizde baskılar var. Bize telefonlar, mailler geliyor ‘sınavlara girmeyelim’ diyorlar. Sadece bizim üyelerimizde değil diğer sendikaların tabanında da bu konu ciddi bir şekilde tartışılıyor. Bizim şuanda boykot gibi bir karar almamız söz konusu değil ama öğretmenler kendileri karar verirler. Tepkileri görelim, YHK’nun açıklayacağı rakamı görelim, bu tartışmalar olgunlaşsın ondan sona diğer sendikalarla görüşmeyi değerlendiririz.

ÖNCEKİ HABER

Yeter artık bırakın çocuklarımızı

SONRAKİ HABER

Kadın işçiler buluştu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...