04 Aralık 2016 00:44

İlaçların saklanmasında doğru bilinen yanlışlar

Her evde sürekli kullanılan ya da belirli sağlık sorunları için reçetelenmiş ilaçlar vardır. Peki aldığımız ilaçları sağlıklı saklayabiliyor muyuz?

Paylaş

Sağlık, insanlığın başlangıcından bugüne üzerine sürekli düşünülen alanlardan birisi oldu. Yaşam kalitesini doğrudan etkileyen sağlıkta da önleyici, koruyucu ve iyileştirici ilaçlar hayatın bir parçası oldu. Bu kadar yaygın ha-yatımıza giren bu kimyasalların saklanması da bir o kadar dikkat edilmesi gereken bir konu. İlaç ambalaj ve kullanma talimatlarının düzenlenmesi yönetmelikler, kılavuzlar ile belirlenmiş ve ilaçla ilgili tüm gerekli bilgiler bunlarda mevcut olmasına rağmen, bu bilgiler gözden kaçabiliyor.

İlaçların yanlış saklanması etkinliklerini kaybetmesine, etkinliğinin azalmasına ve safsızlık üreterek, bozunarak sağlığınıza zararlı olabilecek maddeler üretmesine sebep olabiliyor. 

TMMOB Kimya Mühendisleri Odası halk sağlığının korunmasına yönelik yaptığı çalışmalar kapsamında ilaçların saklanması ve akılcı kullanımı ile ilgili bir broşür hazırladı. İşte broşürde öne çıkanlar... 

KULLANMA TALİMATINI MUTLAKA OKUYUN 

* Kullanma talimatı; ilaç kutusundan çıkan, ilacın formülünü, tıbbi özelliklerini, kullanım yerlerini, kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenleri, nasıl kullanılacağını (Bunu dok-tor belirtir), yan etkilerini ve nasıl saklanacağını anlatır.

* İlacınızın nasıl saklanması gerektiği (Özellikle sulandırılarak kullanılan ilaçlar, göz damlaları ve kulak damlaları gibi steril ilaçların saklanma koşulları) ayrıca önemlidir. 

SULANDIRILMIŞ İLAÇLAR NASIL SAKLANIR

* Sulandırılmış ürünler, kullanma talimatında bulunan saklama koşullarına göre saklanmalı.
 
* İlaçlar kesinlikle orijinal ambalajında saklanmalı.

* Ambalajı şişe ise ağzı sıkıca kapatılmalıdır. 

* Orijinal ambalajını attığınız/bulamadığınız bir ilacın son kullanma tarihini bilemeyeceğinizden, risk almayın, ilacı da atın!

* İlaçların son kullanma tarihleri ambalajları üzerinde bulunur. Son kullanma tarihi geçmiş olan ilaçlar saklanmamalı ve kullanılmamalı. 

* Sıvı ürünler için kullanma talimatında belirtilen “açıldıktan sonra” tüketilmesi gereken süreye uyulmalı. 

İLAÇLARI DOĞRU YERDE SAKLAYIN

* İlaçların dış ambalajlarını yırtmayın ve atmayın. İlaç ambalaj bütünlüğü bozulmadan saklanmalı. İlaç ihtiyaç halinde tüketilmesi gereken bir üründür, evde saklanması için verilen veya satın alınan bir ürün değildir.

* Evdeki ilacın etkinliğini kaybetmeden koruna-bilmesi için bazı noktalara dikkat edilmeli.

* Komşunuza/akrabanıza iyi gelmiş olan ilacın size zarar verebileceği ihtimalini unutmayın!

* Sizin için doğru ilacı, doğru miktarı, kullanım zamanını, şeklini doktorunuz belirleyecektir.

EN BÜYÜK YANLIŞ

İlaçların saklanması konusunda en büyük yanlışların başında; “Bütün ilaçların buzdolabının kapı rafında saklanması gerektiği” geliyor. 

NASIL SAKLARIM

* Aksi belirtilmedikçe doğrudan güneş ışığı almayan, serin ve kuru yerlerde saklanması gerekir.

* Genellikle bu koşul 25 Santrigrat derece altında, oda koşuludur.

* İlaçlarınızı çocukların erişemeyeceği yerlerde saklanmalı. 

* Bazı ilaçların 2-8 Santigrat derece arasında buzdolabında saklanması gerekebilir (Bu uyarı kutuda ve kullanma talimatında yazılıdır). Bu durumda, buzdolabında saklanacak üründe de kapı rafı değil, iç raflar tercih edilmelidir. 

* İlaçlar kesinlikle buzlukta saklanmamalı, dondurulmamalı.
(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Zonguldak Ereğli'de zincirleme kaza

SONRAKİ HABER

Taht oyunları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...