03 Aralık 2016 11:03

Özgür Ülke’den Özgür Gündem’e neler oldu?

22 yıl önce bombalanan Özgür Ülke gazetesinin geleneğini sürdüren Özgür Gündem gazetesinin kapısında OHAL mührü var.

Paylaş

Özgür Ülke gazetesinin İstanbul ve Ankara’daki büro ve binalarının bombalanmasının üzerinden 22 yıl geçti. Gazetenin geleneğini sürdüren Özgür Gündem’in kapısında ise bugün OHAL mührü var, gazete çalışanları ise cezaevinde.  

Tam 22 yıl önce, 3 Aralık 1994’te Özgür Ülke gazetesinin İstanbul Kadırga’daki teknik binası, Cağaloğlu’ndaki merkez bürosu ve Ankara bürosu bombalı saldırıya uğradı.

Kadırga bürosundaki ulaştırma görevlisi 32 yaşındaki Ersin Yıldız hayatını kaybetti, 23 çalışan yaralandı. Gazete sonraki sayılarını bir süre, kendisiyle dayanışma halinde olan gazeteciler sayesinde çıkarabildi, sosyalist gazeteler Özgür Ülke çalışanlarına bürolarını açtı, birçok gazeteci dayanışmaya gitti. 

Gazete 4 Aralık 1993’te dört sayfa çıktı, manşeti de “Bu ateş sizi de yakar” oldu. Bombalanmanın üzerinden 15 gün geçmeden Özgür Ülke gazetesi, dönemin Başbakanı Tansu Çiller imzalı “gizli” ibareli bir belge yayımlandı. Belgede doğrudan Özgür Ülke’nin ismi verilerek “Bölücü ve yıkıcı faaliyetlere destek verecek şekilde yayın yapan basın organlarının faaliyetleri son günlerde devletin bekası ve manevi değerlerine açıkça saldırı şeklini almıştır. Vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğüne yönelik bu önemli tehdidin bertaraf edilmesi maksadıyla önlemlerin alınmasına...” ifadeleri yer alıyordu.

ÖZGÜR GÜNDEM KAPATILDI

Bombalamanın üzerinden 22 yıl geçti ama, gazetenin geleneğini sürdüren Özgür Gündem gazetesi ise bu dönemin sanüsürünün hedefi oldu. Mahkeme kararı ile Ağustos ayında kapatılan gazeteye yapılan baskında gazeteciler gözaltına alındı, gazetenin Yazı İşleri Müdürü İnan Kızılkaya, Genel Yayın Yönetmeni Zana Kaya, yayın danışma kurulu üyeleri yazar Aslı Erdoğan ve dilci Necmiye Alpay tutuklandı, hâlâ cezaevindeler. 

146 GAZETECI TUTUKLU

Bağımsız Gazetecilik Platformu P24’ün verilerine göre Türkiye’de şu anda 146 gazeteci cezaevinde. Tutuklanan gazetecilerin 116’sı OHAL sürecinde, 30’u ise OHAL öncesinde tutuklandı. 60 gazeteci hakkında ise tutuklama kararı bulunuyor. OHAL ile birlikte KHK ile basına yönelik artan baskılarda 33 radyo, 58 gazete, 5 haber ajansı, 28 TV, 18 dergi ve 30 yayın evi kapatıldı. (MEDYA SERVİSİ)
 

ÖNCEKİ HABER

Gazeteler bombalanmıyor ama gazeteciler tutuklanıyor 

SONRAKİ HABER

ATO'da Gökçek’in oğlu değil, Emine Erdoğan’ın kuzeni kazandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...